Test

Beställ hamburgare från Max i mobilen

Hamburgerkedjan Max gör det möjligt att beställa och betala för sin mat direkt via mobiltelefonen. 99mac testar ett originalmål till lunch.

Hamburgerkedjan Max satsar på #mobila betalningar, och inför nu ett system där gäster kan beställa och betala maten i förväg i mobiltelefonen. Därefter är det bara att hämta ut maten i någon Max-restaurang. Allt görs i deras egen app som finns för både IOS och Android.

99mac vill givetvis testa det nya systemet, så jag beställer maten i god tid innan lunchen börjar. I appen går det att bestämma om maten ska hämtas på en gång, vilket oftast tar ungefär fyra minuter, eller vid ett senare klockslag. Den som inte använt appen tidigare måste registrera sig och fylla i betalningsinformation. Det går att koppla tjänsten till ett betalkort eller Paypal.

Därefter är det bara att välja i vilken restaurang maten ska hämtas, om jag vill äta på plats eller ta med, och sedan välja vilken mat jag vill äta. Alla som använt någon av Max expressterminaler vet hur det hela går till – det är bara att trycka på ett färdigt mål, eller bygga ihop ett eget med burgare, tillbehör och dryck.

Ett problem vad gäller användargränssnittet är att även om jag beställer maten till senare, så blir den förvalda tiden fyra minuter från vad klockan är vid beställningen. Det är alltså väldigt enkelt att av misstag beställa maten direkt fastän jag vill ha den om exempelvis en timme. En enkel lösning hade varit att inte ha någon förvald tid, utan låta användaren själv sätta klockslag. Alternativt välja ett förvalt klockslag som ligger lite längre fram i tiden.

Som det är nu krävs det bara en kort tids ouppmärksamhet, och du riskerar att få betala dubbelt för lunchen om du inte har möjlighet att hämta maten direkt. Pengarna dras direkt vid beställningen, och med ett fönster på endast fyra minuter finns ingen möjlighet att avbryta beställningen.

Gränssnittet vid beställningen är också rörigt, och saknar ett enhetligt utseende. Så länge jag är i själva appen är allt okej, men så fort jag exempelvis ska betala skickas jag vidare till ett betalsystem som ser ut att inte ha uppdaterats sedan IOS 5. Det ger en något avskräckande upplevelse, även om det inte är Max fel att deras samarbetspartners saknar förmågan att skapa hyfsat snygga mobilsidor.

När beställningen väl är gjord och rätt tid angiven finns det däremot inte mycket att klaga på. Tio minuter i förväg kommer en notis i mobilen – och på Apple Watch för den som har en sådan – som meddelar att maten snart är klar. Väl på restaurangen visas beställningsnumret på en bildskärm vid disken, och det är bara att plocka upp sin lunchbricka.

Att beställa och betala sin lunch via mobilen är smidigt, och kommer säkerligen att sprida sig till fler kedjor inom kort. Det jag skulle önska att Max lägger energi på är att putsa på beställningsproceduren så att det blir svårare att beställa mat till fel tidpunkt, och gärna se till att själva betalningen blir mer sammanhängande med resten av appen. Kaffekedjan Espresso House har exempelvis ett betalsystem helt integrerat med sin app, där det är helt sömlöst att fylla på sitt kaffekort med pengar och betala.

Fördelar
+ Det är smidigt och går snabbt.
+ Maten är nyglagad även om den beställs i förväg.

Nackdelar
- För lätt att av misstag beställa till fel tidpunkt.
- Gränssnittet vid betalning bryter av mot resten av appen.

Namn
Max App
Plattform
IOS
Utvecklare
Max Hamburgerrestauranger AB
Version
6.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Engelska

I veckans poddradio bland annat ett 20-årsjubileum, smarta bilar, jobbet som vicepresident och så framtiden för Apples Mac-datorer.

99mac firar fredag med 20 stycken Nao-robotar som utför synkroniserad dans.

En Iphone 7-användare i Australien har fått sin bil förstörd efter att telefonen legat under en hög kläder som fattat eld.

Dockningsstationen från Club 3D levererar en totalt ospännande, men funktionell, lösning för dig som vill ansluta din Macbook. 99mac testar, och passar även på att känna på en USB-kabel.

Efter katastrofen med brinnande batterier i Note 7 tittar nu Samsung på andra möjliga batterileverantörer till Galaxy S8, och LG är en av dem.

Apple och IBM lanserar appen IBM Watson Element for Educators för att underlätta lärares arbete.