pappersfri med ipad

"Jag fick nog av alla dessa papper"

Löftet om det pappersfria samhället har inte infriats än så 99mac:s frilansskribent Axel Kennedal bestämde sig för att ta saken i egna händer. Han har bytt ut skolböcker och papper mot en Ipad.

Inledning

Antagligen kan de flesta relatera till hur opraktiskt och bökigt det är med papper; de är svårorganiserade, tar upp mycket plats och är klumpiga att ta med sig. Som student framförallt är det här något som jag upplevt – man får en stor mängd papper som man behöver hålla reda på av lärarna, läroböcker som väger flera kilo och tjocka anteckningsböcker. För ungefär en månad sedan bestämde jag mig för att jag hade fått nog av alla dessa papper — det var dags att bli pappersfri.

Idag använder jag min Ipad till anteckningar, för att skanna och organisera papper jag får av lärare och till att läsa böcker. I den här artikeln får du höra om hur det gick till när jag skulle förflytta mig från pappersåldern till Ipad-åldern – vilka problem som dök upp, vad som var belönande och hur du också kan göra det.

Vilken Ipad?

Jag valde att köpa en Ipad Mini – skälet till det är att den är så liten, lätt och smidig men ändå precis lagom stor för i stort sett allt man kan tänka sig att man skulle vilja göra med den. Att byta bort alla mina skolböcker, papper, anteckningsblock och pennor mot en Ipad kändes oerhört befriande och som en lättnad. En börda har bokstavligen talat lyft från mina axlar då jag tidigare brukade bära runt på ungefär sex kilo papper (inklusive böcker, anteckningar och lösa papper) varje dag. Numera går jag runt med min Ipad som väger fem procent av den vikten.

För hand eller tangentbord?

När man ska ta anteckningar på en Ipad kan man antingen välja att skriva dem med ett tangentbord eller med en särskild typ av penna (stylus-pennor). Båda valen har sina för- och nackdelar. Att skriva på tangentbord går oftast snabbare (om man är rutinerad) än att skriva för hand, men vissa saker går inte att skriva med tangentbord eller så är det helt enkelt för osmidigt. Ett exempel på det är uträkningar i matematik och kemi. Det finns verktyg för att exempelvis skriva matematiska formler på datorer, men de gränssnitt som används för att skriva dessa är för klumpiga idag för att kunna användas till snabba uträkningar där man kanske vill gå tillbaka senare och ändra saker.

Skriver man istället för hand på Ipad med en penna går det hur bra som helst att skriva uträkningar som vanligt, dessutom är det betydligt enklare att ändra det man skrivit i efterhand. Ytterligare en sak som är bättre med att använda penna till Ipad är att man kan göra skisser och illustrationer som kan hjälpa en att visualisera det man skriver om.

Ytterligare en fördel med att skriva för hand är att man bättre minns det man skrivit. I en studie utförd av neurofysiologen Jean‑Luc Velay och Anna Mangen skulle två grupper lära sig ett nytt alfabet – en grupp lärde sig via handskrift och en annan via tangentbord. Resultatet var att de som använt sig av handskrift hade lättare att minnas det de lärt sig. Handrörelserna och känslan av att skriva bokstäver för hand sätter ett avtryck i minnet som är starkare än om man skriver på tangentbord.

Själv tycker jag att anteckna med handskrift på Ipad har fler fördelar än att göra det med tangentbord. Därför gav jag mig ut på stan för att hitta en bra stylus att använda till just det. De pennor som finns kan delas in i två kategorier; de mer avancerade och dyrare som ansluts med Bluetooth vilket ska ge mer precision, och de simplare och billigare som inte kräver Bluetooth.

Mitt tips är att testa pennan innan du köper den – det visade sig nämligen att en Bluetooth-stylus jag testade hade sämre precision än en enkel penna som inte krävde Bluetooth. Dessutom var den enkla pennan hundratals kronor billigare och det faktum att den inte krävde Bluetooth såg jag som ett stort plus då en Bluetooth-stylus minskar surfplattans batteritid. Efter att ha gått runt till flera butiker och testat många pennor bestämde jag mig för att skaffa en enkel penna utan Bluetooth och är fortfarande nöjd med det valet.

Känslan av att skriva med en stylus-penna på en Ipad är inte densamma som att skriva med en penna på papper, men jag vande mig snabbt vid den och skulle inte vilja gå tillbaka till papper och penna. Nu slipper jag dessutom hålla reda på flera pennor, suddgummin och stift. Det kanske verkar som en liten sak, men bytet till Ipad har lett till många små smidighetsförbättringar och alla bidrar till en mycket bättre helhetsupplevelse.

Skriven av Axel Kennedal
Kommentarer
11 svar

99mac får finbesök i form av Ulrika Viklund och Måns Kronkvist Brusbäck från filmtjänsten Plejmo. Det blir snack om bio, film, videoformat och ett supersvårt quiz i slutet.

Imorgon är det Earth Day, vilket 99mac uppmärksammar med en tjusig video från NASA som fotat vår planet under ett år.

Vissa exemplar har telefonen Huawei P10 har monterats med långsammare lagringsminne, vilket Huawei skyller på bristande tillgång på komponenter.

En skaderapport som läckt ut från Apple tyder på att personal testar ett par AR-glasögon på företagets campus.

Poddcast-spelaren Overcast uppdateras, och får en mörk ikon för premiumanvändare samt stöd för uppspelning av avsnitt direkt på Apple Watch.

I samband med Jordens Dag skänker Apple en dollar till Världsnaturfonden för varje köp i företagets butiker som genomförs med Apple Pay.