GUIDE

Kom igång med IOS-utveckling, del 2

Du kan prova på IOS-utveckling till stor del kostnadsfritt, men vissa saker kostar pengar. I andra delen av artikelserien om IOS-utveckling går 99mac igenom vad som gäller.

Att bli betalande #utvecklare kostar en tusenlapp per år. Det är inte mycket pengar om man tjänar pengar på sina appar, men om man bara vill prova på så kan det vara en ganska hög tröskel. Men du kan komma ganska långt utan att betala om du bara vill testa dina vingar.

Det här är kostnadsfritt

Xcode
Utvecklingsverktyget Xcode med tillhörande SDK är gratis att ladda ner från Mac App Store.

Playground
I Playground kan du kostnadsfritt på ett enkelt och roligt sätt lära dig att programmera med Swift.

Simulatorn
Xcode levereras med en IOS-simulator där du kan testköra dina appar i datorn. Simulatorer för alla skärmstorlekar och upplösningar ingår så du kan se till att appen ser bra ut på alla enheter.

Dokumentation
Apples dokumentation på nätet har du också tillgång till gratis. Där ingår både dokumentation om de enskilda klasserna i SDK:n såväl som kodexempel i form av körbara appar.

Ovanstående är allt du behöver för att utveckla en komplett app och testköra den i simulatorn.

Det här kräver utvecklarlicens

I skrivande stund kostar en utvecklarlicens 999 kronor per år, inklusive 25 procent avdragsgill moms för dig som har näringsverksamhet. För den avgiften får du tillgång till alla betaltjänster inom IOS-utveckling.

Testa på fysisk enhet
Det första man vill göra som betalande utvecklare är sannolikt att testa sin app på en eller flera fysiska IOS-enheter. Det kräver att man signerar sin app med ett certifikat som ingår i utvecklarlicensen.

Itunes Connect
Itunes Connect är en webbportal där betalande utvecklare kan administrera sina publicerade appar, se köp- och nedladdningsstatistik och hantera kontoinformation.

Distribuera appar
Du behöver utvecklarlicens så länge din app ligger i App Store. Om du slutar betala tas dina appar bort från App Store, men kommer att finnas kvar och fungera på de enheter som har installerat dem.

Olika typer av licenser

Det finns två olika typer av licenser; privatperson eller företag/organisation. Som privatperson kommer ditt namn stå som säljare vid dina appar i App Store, i annat fall är det det juridiska namnet på företaget eller organisationen. Det går inte att välja något annat presentationsnamn.

Om du är enskild näringsidkare så räknas du som privatperson, även om du har registrerat ett firmanamn hos Bolagsverket.

Annars är skillnaden främst att endast företag och organisationer kan skapa ett team av utvecklare som har behörigheter att exempelvis signera och publicera samma appar.

Så här gör du

Först och främst behöver du ett Apple-ID. Även om du redan har ett så är det rekommenderat att skapa ett nytt som du bara använder till din utvecklarprofil.

Om du registrerar dig som företag behöver du ange ett så kallat DUNS-nummer, vilket står för Data Universal Numbering System. Det är ungefär som ett internationellt organisationsnummer. Det är möjligt att ditt företag redan har blivit tilldelat ett DUNS-nummer. Du kan kolla upp det här.

Om du saknar DUNS-nummer kan du ansöka om ett här.

Registreringen sker i Apples utvecklarportal. Här får du välja om du vill utveckla för IOS eller OS X, samt om du är en privatperson eller ett företag. Sedan är det bara att fylla i alla uppgifter och eventuellt vänta på att Apple verifierar dem. När verifieringen är klar kan du slutföra registreringen och betala.

För att koppla ditt projekt till din nya utvecklarlicens, klicka på projektnamnet längst upp i fillistan i Xcode. Se till att "General"-fliken är vald. När du skapar ett nytt projekt är denna vy det första du ser.

Klicka på rullgardinsmenyn "Team" och välj "Add an account". Logga in med det Apple-ID som du registrerade dig med.

Om det fortfarande står "No code signing identities found" kan du behöva koppla in en IOS-enhet i datorn och låta Xcode skapa en Provisioning Profile genom att klicka på "Fix issue".

Smidigare än förr

Apple tycks ha gjort processen betydligt enklare och smidigare än den var för några år sedan. Skräckhistorier om att man måste faxa in kopior på dokument är ett minne blott.

När jag nyligen registrerade mitt fåmans-AB behövde jag bara ange det DUNS-nummer som jag redan blivit tilldelad automatiskt och ange att jag är firmatecknare.

Efter fem dagar ringde en Apple-representant och bad mig bekräfta att uppgifterna jag angett stämmer. Därefter fick jag ett mejl med en länk där jag kunde slutföra registreringen.

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.

Företaget Nonda har flertalet produkter för att hjälpa disträa och glömska personer. Nyligen testade vi den smarta nyckelhittaren Ihere som även kunde användas som selfie-kontroll. Nu åker Nondas produkt Zus in i vårt testlabb.

Samsung rullar idag ut röstassistenten Bixby till Galaxy S8 och S8 Plus-användare i USA men många har reagerat på de ord som beskriver den manliga och kvinnliga rösten till Bixby.

Nu är det dags att uppdatera alla dina Apple-enheter. Företaget har släppt säkerhetsuppdateringar till sina operativsystem.

Nu har redaktionens Ipad Pro 10,5 tum testats också i praktiken och Ida Blix avger rapport. Funkar den som ersättare till datorn eller är den mest ett lyxigt komplement?