Raumfeld One S flörtar med Spotify-användare

För den som vill ha ett multirum-system med högtalare hemma finns numera tyska Raumfeld i Sverige. 99mac testar deras minsting One S.

Tidigare i år var 99mac på en pressvisning hos tyska Raumfeld som lanserar sina produkter i Sverige. De tillverkar högtalare för trådlös uppspelning som kan kopplas samman till multirumsystem där allt styrs via en app. Det finns många konkurrenter på marknaden där #Sonos hör till de mest välkända. 99mac har tidigare testat deras minsting Play:1 och nu ger vi oss i kast med Raumfelds motsvarighet som heter One S.

Fokus ligger helt och hållet på att spela upp musik från olika källor över nätverket. Det här är inte högtalaren för dig som vill kolla Youtube-klipp på datorn med lite bättre ljud. Den har inte stöd för Bluetooth-uppspelning från mobilen eller Airplay från Itunes. Men via Raumfeld-appen går det däremot utmärkt att botanisera bland det egna musikbiblioteket på en extern disk eller en NAS, eller spela upp musik från strömmande musiktjänster som #Spotify eller #Tidal. Det finns också gott om internetradiostationer att lyssna på.

Utsidan

Vårt testexemplar är vitt och det finns en helsvart version för den som föredrar det. Båda är matta i färgen och inte blanka. Lådan är fyrkantig med tyg på framsidan och kortsidorna. På framsidan finns en liten panel av borstad aluminium med två LED-indikatorer och en på/av-knapp. I överkant finns några silikonöverdragna knappar som justerar volym. Det finns också lite överraskande fyra snabbvalsknappar som kan programmeras för att starta exempelvis favoritspellistor eller särskilda radiostationer.

Det här fungerar riktigt bra. Med enheten i köket var det bara att trycka på en knapp för att lyssna på nyheterna till frukosten. Men det fungerar inte lika bra när man vill sluta att lyssna. Enda alternativet på själva enheten är att stänga av den helt. För att bara stänga av vad som spelas måste man leta upp en telefon eller surfplatta med Raumfeld-appen där det finns en paus-knapp.

På baksidan under en avtagbar silikonpanel finns kontakterna, en USB-port, en nätverksport och en port för att ansluta strömkabeln. Här finns också knappar för att återställa enheten och sätta den i inställningsläge. Via USB-porten kan användare ansluta ett USB-minne eller en extern hårddisk (kräver egen strömförsörjning) med egna musikfiler.

One S passar bra i både kök och badrum då den enligt Raumfeld är stänksäker (därav de silikonöverdragna knapparna och kontakterna).

Högtalaren säljs ensam för 2 499 kronor. Köper man två enheter går de att stereokoppla så att de spelar höger respektive vänster ljudkanal. Som tillbehör finns ett väggfäste för 149 kronor.

En viktig sak att nämna är att Raumfeld just nu bara säljs via deras webbshop, men för att du ska kunna testlyssna hemma erbjuder de åtta veckor lång returgaranti.

Specifikationer

Raumfeld One S
2-vägskoaxialsystem med 2 x 95 mm passiva element
Klass D-förstärkare
Bi-ampingteknologin drivs av 60 watt
Fyra direktvalsknappar kan starta exempelvis radio eller spellista
Fungerar som ensam högtalare eller som stereopar
Höjd: 130 mm
Bredd: 180 mm
Djup: 110 mm
Vikt: 1,40 kg
Färg: svart eller vit (båda matta, ej blanka)
Pris: 2 499 kr

I kartongen

#Raumfeld One S anländer till testlabbet i en enkel låda som innehåller högtalaren, en strömsladd och en nätverkskabel. Det är allt som behövs i hårdvaruväg för att komma igång hemma.

Installation

För att installera One S behöver du ett trådlöst nätverk och en app från Raumfeld. När allt är klart behöver du bara en strömsladd till enheten, men för att få den att prata med det trådlösa nätverket måste du först ansluta den med en nätverkskabel till din router och följa stegen i installationsguiden.

Guiden hjälper till att få kopplingen till det trådlösa nätverket på plats och fixar också tillgång till eventuell musik du har på USB-enheter, nätverket eller om du vill strömma från en IOS-enhet.

Har du flera högtalare att ansluta går det att göra nu direkt, men vi har bara en och nöjer oss här. När guiden är klar med alla inställningar kan vi ta bort nätverkskabeln och placera One S där vi vill.

Raumfeld Controller

Appen som används för att ställa in och styra One S heter Raumfeld Controller. Den är gratis och finns att ladda ned i App Store eller Google Play Store. Någon klient för datorn finns inte, utöver det som går att styra direkt från Spotify-klienten.

Med appen kan man styra var musiken spelas om man har flera enheter och byta mellan internetradio, musiktjänster som Spotify och Tidal eller egna lokala filer.

Längst upp i appen finns en menyrad där det går att välja mellan olika musikkällor och inställningar. I mitten finns en ruta där det går att svepa mellan vad jag senast spelat, favoriter och något Raumfeld kallar för "Personal Trends", vi har inte använt systemet tillräckligt länge för att det ska vara någon större skillnad på senast spelat och trenderna, men med tiden bör det synas om man lyssnar mestadels på pop eller hårdrock som exempel. I botten finns knappar för att spela, pausa och justera volymen samt styra i vilka rum som musiken spelas.

Den allra största skillnaden mot Sonos som 99mac testat tidigare är att Raumfeld har stöd för Spotify Connect. Det vill säga att användare hänvisas till musiktjänstens egna klienter för att spela upp musik i systemet. Det kräver dock att man betalar för Spotify.

Med ett Sonos-system har man inte full tillgång till alla Spotifys funktioner, man måste exempelvis in i Spotify-appen och prenumerera på vissa spellistor innan de syns i Sonos-appen och kan spelas i systemet. Bitvis känns det lite omständigt och är man en flitig användare av musiktjänsten är Raumfeld ett bättre val.

Det är egentligen mest om man har en större musiksamling lokalt som man kommer ha användning för Raumfeld-appen utöver att göra inställningar för sina högtalare. Det går att göra spellistor och spara favoriter och bläddra runt i sin samling.

Namn
Raumfeld Controller
Plattform
IOS
Utvecklare
Raumfeld GmbH
Version
2.9
Pris
gratis
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska, nederländska, tyska

Bygg ut systemet

One S är instegsmodellen in till Raumfelds övriga utbud av högtalare och passar allra bäst i sovrum, badrum eller kök där den kan spela musik på lagom volym. Ska man bygga ut systemet finns något större One M och ett antal högtalare som säljs i par. De största heter Stereo L och kostar 14 999 kronor.

Har du befintliga högtalare du vill koppla samman med Raumfeld-systemet säljer de produkten Connector som gör just det. Den kostar 1 999 kronor.

Ska du koppla ihop flera högtalare och rum kan det vara en idé att kika närmare på Raumfeld Expand, en mindre låda med två antenner som skapar ett eget Wifi-nätverk för högtalarna i hemmet. Hit kan du också ansluta en USB-hårddisk som inte behöver egen strömförsörjning. Expand kostar 699 kronor.

Omdöme

Raumfeld passar som hand i handsken för den som lyssnar mestadels på Spotify eller som har ett stort eget musikbibliotek. One S är en trevlig bekantskap med stort ljud ur en liten låda. Ljudet är snarlikt Sonos Play:1 och andra mindre högtalare. Utan att ha ändrat några equalizer-inställningar är den ganska tung i basen utan att den tar över helt och det mesta låter bra på lagom volym. Drar på man ordentligt blir ljudet däremot distorderat, men det är inte särskilt oväntat med tanke på den lilla storleken.

Fördelar
+ Enkelt att komma igång
+ Spotify Connect

Nackdelar
- Saknar fysisk play/paus-knapp

Fakta: Raumfeldt One S

Vad är det
Liten trådlös högtalare. Direktvalsknappar startar favoritströmmar, spellistor eller internetradio. Fungerar tillsammans med tjänster som Spotify och Tidal, liksom lokalt lagrad musik eller internetradio. Två enheter kan stereokopplas. Fungerar tillsammans med andra Raumfeldt-högtalare för att skapa multirumssystem.
Systemkrav
Raumfeldt-app för IOS eller Android. Wifi. Nätverkskabel (för installation)
Pris
2 499 kronor (Raumfeldts webbplats)

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.

Nu finns Oneplus 5 att köpa hos svenska återförsäljaren Webhallen. Tidigare har den bara funnits via tillverkarens egna webbsida.

Apple fortsätter att satsa på eget videoinnehåll till Apple Music. Nu har de anställt Matt Cherniss, som tidigare varit chef för WGN America och Tribune Studios.

Analytikern Ming-Chi Kuo menar att nästa Apple Watch kommer att erbjudas både med och utan egen LTE-koppling med liknande design som idag.