Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

q2 2015

Apple tjänar mer på Mac än Ipad

Måndagens kvartalsrapport avslöjar att Mac nu drar in mer pengar än Ipad för första gången på länge.

Apple sålde 12,6 miljoner Ipad under förra kvartalet, vilket är en nedgång jämfört med samma period förra året då 16,3 miljoner enheter såldes. Intäkterna från Ipad var endast 5,4 miljarder dollar (motsvarande 46,5 miljarder kronor) vilket naturligtvis inte är småpengar men ändå lite i sammanhanget.

För första gången på länge drog försäljningen av Mac in mer pengar än Ipad. Datorerna som en gång var Apples huvudverksamhet genererade 5,6 miljarder dollar eller 48 miljarder kronor. Ökande Mac-försäljning går helt emot trenden i den övriga pc-branschen, där försäljning och vinst beräknas sjunka med 7 procent enligt IDC.

Apple sålde 4,5 miljoner Mac-datorer under perioden, vilket är mer än någonsin tidigare under ett andra-kvartal. Trots att Apple inte redovisar försäljning per modell uppgavs att intresset var störst för de bärbara datorerna Macbook Air och Macbook Pro – den nya Macbook hade inte börjat säljas under perioden.

Särskilt väl gick verksamheten i Kina, där försäljningen av Mac gått upp med 31 procent på ett år, en utveckling som Tim Cook beskrev som "otrolig". Enligt Cook har intresset för Apple i landet aldrig varit högre, och beror till stor del på en snabbt växande medelklass. Framgångarna med Iphone beskrivs också som en faktor, där många kunder som köper en Iphone också blir intresserad av Apples övriga produkter.

Värt att notera är också att Apple lyckats hålla lagernivåerna på Mac-datorer nere, med endast 4-5 veckors försäljning i lager både i början och i slutet av kvartalet.

Framtiden för Ipad

Trots att Ipad mer och mer liknar en dålig verksamhet jämfört med framgångssagan Iphone och återvändaren Mac upprepade Tim Cook under rapporten sin starka tilltro till surfplattan i det långa loppet.

På frågan vad Apple kan göra för att få Ipad-försäljningen att växa sade Cook att produkten fått intern konkurrens både från den nya större Iphone-modellen Iphone 6 Plus och från små och lätta Mac-datorer som Macbook Air. Cook säger:

"Vi ser en tydlig kannibalisering från Iphone och, från andra hållet, Mac. Som jag sagt förut är det ingenting som oroar oss. Det är vad det är, och det kommer att jämna ut sig. Vid en viss punkt kommer det att stabiliseras. Jag vet inte exakt när, men jag är ganska säker på att det kommer ske."

Cook framhävde också att Ipad uppvisar väldigt bra siffror vad gäller användande jämfört med surfplattor av andra märken, samt den höga kundnöjdheten som är närmare hundra procent. Samarbetet med IBM är fortfarande i ett tidigt stadium, men Cook tror stark på Ipad inom företagsvärlden.

Slutligen sade Cook att Apple satsar på förnyelse inom produktlinjen Ipad, något som de planerat en längre tid. Sammantaget tror Cook att Ipad är en "extremt bra verksamhet" i det långa loppet. Han vet inte när den kommer att börja växa igen, men han är övertygad om att den kommer göra det.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
12 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.