Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Spela gitarr med Apple‑prylarna

99mac:s Ida Lindkvist dammar av gitarren och tänker börja spela igen. Visst finns det en app för det? Det självklara svaret är ja, och inte bara en heller.

Lär dig spela

Garageband

Garageband innehåller några gitarrlektioner för den som vill slå sig ner framför Macen och lira lite gura. När du startar programmet väljer du alternativet Lär dig spela istället för att skapa ett nytt projekt. I Lektionsaffären som finns precis under går det att ladda ned totalt åtta lektioner som ger grundläggande kunskaper.

Lektionerna innehåller video som går igenom nya saker och sedan får man öva själv. Det går att upprepa svårare delar flera gånger om man behöver eller spela upp övningarna i ett långsammare tempo tills man känner sig redo att spela i "rätt" hastighet.

Lektionerna ger en bra introduktion till gitarren, ackord och olika slagkomp, men som vanligt är det öva, öva, öva som gäller för att det ska fastna. Så här i början är det fingrarna i min vänsterhand som ger upp först och jag får hänga upp gitarren på väggen igen och vila ett tag.

Yousician

Det finns självklart också appar som ger lektioner i gitarrspelande. Jag laddade ner Yousician till min Iphone som säger sig vara "det snabbaste och roligaste sättet att lära sig spela gitarr."

Appen är gratis att ladda ned, men begränsar då hur mycket du kan använda den per dag. För den som vill går det att köpa en prenumeration och då får man spela hur mycket man vill. En månad kostar 189 kronor, medan ett år kostar 1 095 kronor vilket är ungefär en tusenlapp billigare jämfört med att köpa en månad i taget.

Yousician fungerar också för Ipad eller i en webbläsare om man vill och har tillgång till sådana enheter, men jag gillar ändå hur smidigt det är att använda telefonen som jag ändå alltid har i närheten. Som tur är går det bra att hoppa mellan enheter, genom att skapa och använda ett konto synkroniseras mina framsteg och jag kan alltid fortsätta där jag var oavsett enhet.

Utan att köpa något kan jag köra igång med mina lektioner, men då och då blir det en liten paus medan appen berättar om alla fördelar med att prenumerera. Lektionerna har ett liknande upplägg som Garageband, först får jag se en kort video som går igenom vad jag kommer att få prova på och sedan är det dags för mig att spela genom övningar. Appen använder telefonens mikrofon för att lyssna hur det går för mig och ger mig betyg.

Det är kul från start och börjar med väldigt enkla saker till skillnad från Garageband som snabbt lägger till lite mer avancerade saker som slagkomp. Jag får spela ungefär en timme innan appen meddelar att jag får vänta till imorgon, men det passar mina ömma fingertoppar perfekt.

Tab Pro

När du gått igenom alla grunder och känner att du är redo att försöka spela några av dina favoritlåtar är Tab Pro en app värd att kika närmare på. Den är gjord av den välkända webbplatsen Ultimate Guitar och innehåller någonstans kring 200 000 låtar.

Själva appen är gratis att ladda ned, men det krävs ett abonnemang eller ett lite större utlägg för att komma åt låtarna.

En vecka

9 kr

En månad

26 kr

Ett år

182 kr

Livstid

260 kr

Ganska direkt får jag ett erbjudande om att köpa loss utbudet för 173 kronor istället för 260 kronor. Att välja det här alternativet istället för någon av prenumerationerna låser också upp tjänsten på webbplatsen om man hellre vill sitta med datorn än en IOS-enhet.

Jag använder mitt konto från webbplatsen för att logga in och kan börja söka efter låtar eller se topplistan. Det fiffiga med Tab Pro är att man inte bara får se noter och ackord utan att man kan spela med i låten och höra också andra instrument.

Det går att tysta enskilda eller alla instrument för den delen och ändra tempot på uppspelningen. Med den här appens hjälp ska jag nog äntligen lära mig att spela Metallicas Nothing Else Matters.

En nackdel med appen som jag upptäckte ganska direkt är att det inte går att få fram exempelvis alla låtar som lämpar sig för nybörjare på något enkelt vis. Istället får jag sätta på ett sökfilter och sedan leta efter låtar eller artister och se om det finns något som är lagom svårt.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.