Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Spela gitarr med Apple‑prylarna

99mac:s Ida Lindkvist dammar av gitarren och tänker börja spela igen. Visst finns det en app för det? Det självklara svaret är ja, och inte bara en heller.

Kom igång

För mig var det första steget att damma av gitarren. Det var länge sedan sist och en av strängarna var av. Steg ett blev alltså att inhandla nya. Jag har en akustisk gitarr med nylonsträngar och är som sagt nybörjare utan några större krav. Jag gick förbi en musikaffär i närheten av jobbet och investerade i de strängar jag blev rekommenderad.

Det går så klart att lämna in gitarren och få hjälp med att stränga om den, men det finns gott om guider på nätet som går igenom hur man gör. Dock tycks det finnas nästan lika många sätt att stränga en gitarr som det finns gitarrister.

Jag utgick från den här genomgången hos Taylor Guitars, men det här gamla Youtube-klippet var inte dumt det heller trots sin ålder och låga upplösning.

Efter lite pill sitter det nu sex nya strängar på min gitarr. Nästa steg är att lyckas få dem att låta rätt, det vill säga att stämma gitarren. I samband med kursen jag gick en gång i tiden köpte jag en stämapparat, men nu ska jag kolla om det finns några appar eller program som kan lösa det åt mig utan att jag behöver ha den där lilla manicken i närheten.

Stämma guran

Apple gör musikprogrammet Garageband som passar bra för både nybörjare och lite mer avancerade användare. I programmet finns hjälp för den som vill stämma en gitarr och lite lektioner som vi ska gå igenom senare.

Stämmaren har en ikon som ser ut som en stämgaffel och finns tillgänglig på flera ställen i programmet. Så här ser den ut om man använder den inbyggda ackordtränaren:

Stämmaren i Garageband tycks vara överens med min stämapparat och gitarren låter dugligt enligt mina öron, men frågan är om jag kan stämma gitarren utan att ha tillgång till min Mac.

Ett besök till App Store listar massor av appar om jag söker på "guitar tuner". Jag letade efter appar som förutom att stämma guitarren också innehåller en metronom, för det kan underlätta senare när vi ska försöka hålla takten.

Både Guitar Tuna och Guitar Toolkit uppfyller kraven. Den första är gratis att använda men innehåller köp inuti appen. Du behöver dock inte lägga ut några pengar för att kunna stämma gitarren. Den andra appen kostar 19 kronor.

Vill man bara ha en stämmare fungerar den här gratisappen också bra,
Gitarr Kromatisk Stämmare. Alla tre appar fungerar på ett liknande sätt, du tar en sträng i taget och får veta om strängen är stämd eller inte. Alla apparna visar om du behöver spänna eller lossa lite på strängen så det är väldigt pedagogiskt.

Nu när gitarren låter som den ska, är det dags att gå vidare och försöka spela något.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.