Rock On

Musikquiz i din Iphone

Det nya musikspelet Rock On för IOS ställer krav på både snabba reaktioner och musikigenkänning. Har spelet vad som krävs för att bli en listetta?

Jag älskar frågesport, och särskilt musikquiz. I sin optimala form bjuder musikrelaterade tävlingar både på glatt umgänge och drycker, samt gott om möjligheter att med överlägsen kännedom om musik sopa banan med motståndarlaget och/eller sina vänner.

Förutom dryck och sällskap erbjuder appen Rock On på Iphone och Ipad det mesta av detta. Här handlar det om att känna igen låtar, och antingen koppla ihop det som spelas med rätt titel, eller med rätt artist. Det finns också möjlighet att skryta med sina prestationer inför sina Facebook-vänner, även om det inte blir riktigt samma segersötma som att briljera nere på puben.

Spelet går ut på att samla stjärnor som sedan används för att låsa upp högre nivåer och nya tävlingsmoment. Att klara ett moment ger en eller flera stjärnor beroende på svårighetsgrad, och med tillräckligt många stjärnor i bagaget kan spelaren gradera upp sig från mesig groupie till fullfjädrad headbangare.

Varje nivå har en musikalisk inriktning, vilket oftast består av rocklåtar från ett visst årtionde. Här kan spelarens ålder snabbt avslöjas om exempelvis 1970-talets listettor är en barnlek, men 2010-talets Spotify-jättar näst intill omöjliga att placera. Eftersom spelaren bara har ett begränsat antal liv gäller det också att inte misslyckas för många gånger.

Andra nivåer har särskilda teman, som till exempel arenarock eller bästsäljande rockalbum. Här kan musiken spreta lite mer i tid, men oftast är det inte alltför svårt att koppla ihop låtarna med rätt titel eller artist.

I det första tävlingsmomentet handlar det bara om att pricka minst fem av tio låtar som spelas upp. När detta klarats av öppnas nya moment på varje nivå, till exempel att samla ihop ett visst antal poäng innan tiden tar slut, eller att identifiera sex låtar i rad.

Vid vissa tillfällen ges det också möjlighet att låsa upp en särskild artist eller grupp. Tävlingsmomenten är då likadana, men bara utifrån den artistens repertoar. Den som väljer noga kan här få ett bra tillfälle att samla stjärnor.

Gratis med annonser

Utseendemässigt tar Rock On fasta på rockmusikens estetik med en tjusig grafik som består av mycket långhåriga typer med solglasögon, tändare, blixtar och eld. Detta hjälper till att skapa den rätta känslan. Det gör däremot inte de annonser för Candy Crush som då och då blockerar skärmen för de som bara kör på gratisversionen av spelet.

Genom ett köp inuti appen försvinner annonserna för evigt, men det kostar 49 kronor vilket nog kan avskräcka vissa som ändå gillar appen. Sympatiskt nog finns inga löjliga tidsbegränsningar i spelet, utan det enda som stör är annonserna som tack och lov är lätta att klicka bort.

Inledningsvis känns det som att musikurvalet är ganska begränsat, då samma låtar dyker upp flera gånger. Men i takt med att jag stiger i graderna öppnar sig flera låtar, och det gör att utbudet till slut är riktigt bra. Det är ändå rock det handlar om, så någon musik från andra genrer kommer inte att dyka upp även om gränsen för vad som klassas som rock är lämpligt liberal.

Det är riktigt roligt att testa sin egen rockpuls med Rock On, och jag kommer ha kvar appen i telefonen för att plocka fram vid tråkiga bussresor och väntetider. Det finns massor av nivåer och moment att låsa upp, så appen räcker länge även om det i grunden hela tiden handlar om att känna igen låtar. För att ge ännu lite mer variation vore det skojigt att i en framtida uppdatering få svara på musikrelaterade frågor för att få extrapoäng.

Tips: Koppla Iphone till högtalarna och häll upp en pint hemma för maximal musikquizz-känsla.

Namn
Rock On - A SongPop Adventure
Plattform
IOS
Utvecklare
FreshPlanet, Inc
Version
1.2.2
Pris
Gratis, med köp inuti appen.
Krav
Kräver IOS 7.1 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Svenska, arabiska, danska, engelska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, nederländska, norska, bokmål, polska, portugisiska, ryska, spanska, turkiska, tyska
Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
2 svar

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.