Apples nya musiktjänst, Apple avvisar gruppstämning och OS X fyller år

Inför helgen passar redaktionen på att samla de mest intressanta höjdpunkterna från veckan som gått.

Varje vecka publicerar 99mac-redaktionen nyheter, tester, guider och krönikor. För att du inte ska riskera att missa något samlar vi det mest intressanta från #veckan som gått nedan.

Förutom att skriva på sajten finns 99mac också på Facebook, Twitter och Flipboard och det går att prenumera på vårt nyhetsbrev som kommer en gång i veckan. Besök inställningarna för din profil här på 99mac för att aktivera nyhetsbrevet om du inte redan får det.

Trent Reznor leder arbetet med Apples Spotify–konkurrent

Minns ni när Apple revolutionerade musikbranschen med sin digitala butik Itunes, där låtar gick att köpa och ladda ned helt lagligt? Det var 2003, och Steve Jobs hävdade bestämt att konsumenterna ville äga sin musik snarare än hyra den.

Det var möjligtvis sant då, men mycket har hänt sedan dess. De smarta mobilerna finns överallt, och de är både ständigt uppkopplade och har begränsat eget lagringsutrymme. Det går en trydlig trend mot strömmande musiktjänster, och nya alternativ dyker upp hela tiden.

När Apple förra året köpte Beats var det många som antog att det i första hand var för att knyta viktiga namn till sig med målet att skapa en egen strömmande musiktjänst som åter kunde göra Apple till den största spelaren i musikbranschen.

Än så länge har inget hänt, men envisa rykten gör gällande att tjänsten är på gång, med en möjlig lansering i samband med utvecklarkonferensen WWDC. Profilen Trent Reznor uppges leda arbetet, men också Itunes-chefen Eddy Cue är troligtvis inblandad.

99mac har i veckan gått igenom olika strömmande musiktjänster, och ännu finns ingen som står ut tillräckligt för att hota Spotifys dominans. Kanske kan Apple överraska oss med en ny tjänst. De skulle då ha både en digital musikbutik i Itunes, ett alternativ till Pandora och liknande tjänster i form av Itunes Radio samt en läcker strömmande musiktjänst i varje Mac och IOS-enhet. Det kan bli farligt för Spotify.

Läs mer:
Apples köp av Beats bekräftas
Problem för Apples kommande musiktjänst
Trent Reznor uppges leda arbetet med Apples Spotify-konkurrent
Apple vill sänka priserna för strömmande musik

Apple vill att gruppstämning gällande IOS 8 avvisas

I december väckte en grupp amerikaner en grupptalan mot Apple gällande mängden ledigt utrymme i enheter med IOS 8. Apple ska ha låtit bli att upplysa om att IOS 8 tar upp mer plats än föregångaren IOS 7 i syfte att sälja mer utrymme via Icloud, enligt målsägarna.

Ärendet ska tas upp i domstol i USA den 28 maj, men Apple begär att domaren avvisar fallet, rapporterar Appleinsider. Apple menar bland annat i sin argumentation till domstolen att IOS 8 lägger beslag på en viss mängd lagringsutrymme, men med tanke på alla nya funktioner är det inte rimligt att förvänta sig att det ska uppta samma utrymme som IOS 7. Företaget påpekar dessutom att det ingår fem gigabyte gratis lagring i Icloud vid köp av en ny enhet, vilket mer än väl täcker upp för storleken på IOS 8.

Domaren har inte fattat något beslut än, men vi är på Apples sida i den här fajten. Det här borde inte domstolen lägga mer tid på.

Enhet

Lagring

Lagring tillgängligt
för användaren

Lagring otillgängligt
för användaren

Iphone 6+

16 GB

12,7 GB

3,3 GB
eller 20,6 %

Iphone 6

16 GB

13 GB

3 GB
eller 18,8 %

Iphone 5S

16 GB

13,1 GB

2,9 GB
eller 18,1 %

Ipad Air

16 GB

12,6 GB

3,4 GB
eller 21,3 %

Ipad

16 GB

12,6 GB

3,4 GB
eller 21,3 %

Ipod

16 GB

12,3 GB

3,7 GB
eller 23,1 %

OS X fyller 14 år

Under 1990-talet såg det riktigt illa ut för Apple. Det som idag är världens mest värdefulla företag var endast några veckor från konkurs innan Steve Jobs återvände för att vända kurvorna uppåt.

En av de saker som Apple saknade var ett modernt operativsystem till sina Mac-datorer. Flera projekt som skulle ersätta det åldrande Mac OS gick i stöpet, däribland det mycket omtalade projektet Copland, som till slut skrotades och i viss mån förvandlades till System 8 vilket kom 1997.

Steve Jobs kom tillbaka till företaget han blivit utsparkad från tack vare att Apple köpte Jobs nya företag Next. Det huvudsakliga syftet var att komma åt operativsystemet Nextstep, som senare skulle utgöra grunden för Mac OS X.

För fjorton år sedan kom så version 1.0, med kodnamnet Cheetah även om kattnamnen på den tiden inte användes i marknadsföringen. Trots att systemet knappast kunde kallas en färdig produkt, och saknade många viktiga funktioner, var det startskottet på det som idag är OS X Yosemite. Vi på 99mac vill önska OS X grattis på födelsedagen och hoppas att systemet hänger med några år till!

Läs mer:
OS X blir fjortis

Skriven av Jakob Nilsson

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.