HBO Nordic bättre, USB Type-C en Apple-uppfinning, och Nintendo satsar på mobilspel

Inför helgen passar redaktionen på att samla det mest intressanta från veckan som gått.

Varje vecka publicerar 99mac-redaktionen nyheter, tester, guider och krönikor. För att du inte ska riskera att missa något samlar vi det mest intressanta från #veckan som gått nedan.

Förutom att skriva på sajten finns 99mac också på Facebook, Twitter och Flipboard och det går att prenumera på vårt nyhetsbrev som kommer en gång i veckan. Besök inställningarna för din profil här på 99mac för att aktivera nyhetsbrevet om du inte redan får det.

HBO Nordic

HBO ligger bakom några av de mest populära tv-serierna de senaste åren, med succéer som Sex and the City, Sopranos och Game of Thrones i sitt stall. Sedan tjänsten HBO Nordic lanserades 2012 finns ett lagligt alternativ för svenskar att se dessa serier, men tjänsten har fått massiv kritik för att fungera dåligt.

Ett av de största klagomålen har nu rättats till, i och med att IOS-appen nu har fullt stöd för Airplay. Det gör det nu möjligt att strömma serierna i HD till en Apple TV, och samtidigt använda sin Ipad eller Iphone till andra saker, som att kommentera senaste avsnittet på Twitter.

99mac gillar HBO:s utbud, och är glada över att en dålig app nu blivit bättre. På sikt längtar vi dock efter en inbyggd app i Apple TV inom en snar framtid.

Läs mer:
HBO Nordic uppdateras med bättre Airplay-stöd

Vem utvecklade USB Type-C?

En mindre kontrovers uppstod i veckan när den välkände Apple-inriktade bloggaren och analytikern John Gruber i sin poddradio hävdade att den nya standarden #USB Type-C uppfunnits av Apple.

Enligt Gruber var det Apple som "i praktiken" uppfunnit den nya smidiga anslutningen men av affärspolitiska skäl presenterat USB Type-C som en gemensam produkt. Att se USB Type-C som en Apple-specifik teknologi skulle kunna försvåra för den att få spridning hos andra produkter, enligt Gruber.

Det finns en offentlig lista som redovisar de personer som varit med under utvecklingen av USB Type-C, och Apple har många representanter men det har även andra företag. Inte heller John Gruber menar att inga andra företag var inblandade, skriver han i ett förtydligande. Det är dock fullt möjligt att avgörande teknik i den nya kontakten ursprungligen kom från Apple, men om det är så eller inte kommer vi förmodligen aldrig att få någon slutgiltig klarhet i.

Oavsett vilket så är USB Type-C en riktigt trevlig liten anslutning, och vi på 99mac hoppas att den får ett brett stöd bland dator- och komponenttillverkare.

Läs mer:
John Gruber: "Apple uppfann USB Type‑C"

Nintendo kan göra succé i App Store

Nintendo är ett anrikt företag med en imponerande rad spelsuccéer i sitt baggage. Under 1980- och 1990-talet var företaget också en av de ledande tillverkarna av spelkonsoler för hemmet. När det gäller bärbara spelkonsoler har Nintendo varit i det närmaste totalt dominerande med Gameboy, Nintendo DS och Nintendo 3DS.

Allt hårdare konkurrens från Microsoft Xbox och Sony Playstation, i kombination med riktigt dåliga försäljningssiffror för Nintendos senaste konsol Wii U gör dock Nintendos framtid mer osäker. Samtidigt har smarta mobiltelefoner med Iphone i spetsen allt mer tagit över som den ledande plattformen för bärbart spelande.

Nu meddelar Nintendo att kommer att börja utveckla spel för mobiltelefoner, varav det första ska komma ut redan till hösten. Det är dock inga gamla klassiker det är fråga om, utan helt nya spel men gissningsvis med företagets kända figurer i huvudrollerna.

På redaktionen råder blandade känslor – Nintendo har alltid satt en stolthet i att utveckla spel specifikt för sin egen hårdvara, och det för med sig stora fördelar exempelvis i form av oftast överlägsna kontrolller. Samtidigt ser vi fram emot att få uppleva äkta spelglädje på Ipad och Iphone.

Det finns massor av spelserier som skulle göra sig otroligt bra på en enhet med tryckskärm. En gissning är exempelvis att ett Pokemon-spel för IOS inte låter vänta på sig, och en variant av plattformsklassikern Super Mario Bros skulle kunna bli hur bra som helst, särskilt om det tar lite inspiration från Rayman Jungle Run och Rayman Fiesta Run.

Det är också glädjande att Nintendo inte verkar ha några planer på att upphöra med sina egna konsoler, då de också annonserade att de jobbar på uppföljaren till Wii U – ett än så länge väldigt hemligt projekt som bara kallas NX.

Läs mer:
Nintendo öppnar dörren för Iphone-spel

Amazon Echo, Google Home och Homepod kan snart få sällskap av en motsvarande smart assistent från Facebook.

Adobe meddelar på sin nyhetsblogg att Adobe Flash Player läggs ner.

Den 16:e augusti kommer Nokia och HMD presentera sin nästa flaggskeppsmobil i London.

Roomba-dammsugare har inte bara samlat upp damm åt användarna, de har också kartlagt bostäderna. Nu vill Irobot sälja kartadatan för att förbättra smarta hemmet-tjänster och produkter.

Den fjärde betaversionen av IOS 11 för utvecklare har precis släppts. Betan innehåller uppdateringar av notiscenter, ikoner, Airdrop med mera.

Microsoft förtydligar nu att Paint inte kommer att försvinna, men att det kommer flytta till Windows Store där det kan laddas ned gratis.