Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Spräckt Iphone‑glas? 99mac guidar

Ibland är olyckan framme och glaset som täcker Iphone-skärmen går sönder. 99mac reder ut vad du bör ta dig till och vad det kan kosta att laga.

Glaset som skyddar skärmen på Iphone tål mycket, men inte vad som helst. Om enheten ramlar ner på backen kan den spricka. Med lite tur spricker den lite och telefonen går ändå att använda, men med en rejäl portion otur spricker glaset i tusentals bitar och skärmen blir oanvändbar. 99mac går igenom vad du kan göra och vad det kan tänkas kosta att #reparera.

Utökad garanti

Olyckor som spräckt glas täcks inte av garantin för #Iphone, men det går däremot att köpa till Apple Care+ som under två år från inköpsdatumet gör det möjligt att laga just den här typen av skador mot en självrisk. Men man får inte vara hur klantig som helst, det går bara att laga två skador under tvåårsperioden.

Apple Care+ kan köpas samtidigt som en ny Iphone eller senast inom 60 dagar efter inköpsdatumet.

Prisexempel

Apple Care+ för Iphone 6
799 kronor
Självrisk för olycka
579 kronor

Hemförsäkring

Redan innan olyckan har varit framme kan det vara en god idé att ringa sitt försäkringsbolag och kolla upp vad som gäller för hemförsäkringen. Det är vanligt att det krävs en tilläggsförsäkring som täcker den här typen av skador på lösöre. En sak att notera är hur hög självrisken är.

Om olyckan varit framme behöver kostnaden för reparationen av enheten överstiga självrisken för att det ska vara något idé att ta hjälp av sin hemförsäkring. Men om reparationen är dyrare än självrisken kan försäkringsbolaget hjälpa dig med ersättning av det överstigande beloppet.

Apple Store

Apple har tre egna butiker i Sverige som förutom att sälja nya grejer också utför #service och reparationer. Kunder kan boka tid och få hjälp medan de väntar. När 99mac fick en skärm bytt tog det cirka 40 minuter som vi spenderade med att se oss omkring i gallerian.

Prisexempel
Om bara skärmen är skadad kostar det cirka 1 300 kronor att laga en Iphone 6. Har fler komponenter blivit skadade kan reparationen kosta upp till 3 100 kronor.

Auktoriserad serviceverkstad

Auktoriserade verkstäder har tydlig märkning.

För alla som inte bor i närheten av en av Apples egna butiker finns det som tur är flera auktoriserade serviceverkstäder som kan assistera dig med din trasiga Iphone. Dessa verkstäder är bundna av avtal med Apple, och har därför inte rätt att byta endast glaset på en IOS-enhet. Istället byts hela enheten ut och den trasiga skickas tillbaka till Apple för återvinning.

Detta kan verka onödigt om det bara är glaset som är trasigt, men fördelen är att kunden är försäkrad om att få en fungerande telefon tillbaka, där den ursprungliga garantin bibehålls. Om garantin gått ut ges tre månaders servicegaranti på den nya enheten.

Nyligen justerade Apple sina priser på många av sina produkter i Sverige. Detta gäller också priset på reservdelar, vilket har gjort reparationer dyrare i många fall.

Utbytespriser Iphone
Prisexempel från Digital inn:

Iphone 4
1 895 kronor
Iphone 4S
2 395 kronor
Iphone 5, 5C och 5S
2 995 kronor
Iphone 6
3 295 kronor
Iphone 6 Plus
3 495 kronor

Andra reparationsställen

Det finns också flera företag som reparerar mobiltelefoner utan att vara auktoriserade serviceverkstäder. Här kan priserna variera, men det viktigaste att känna till är att reparationer utförda av andra än Apple-auktoriserade tekniker kommer att bryta eventuell kvarvarande garanti från Apple.

I vissa fall erbjuder dessa verkstäder egen garanti, men det kan variera så det är viktigt att kontrollera i förväg vad som gäller.

Prisexempel

Glasbyte Iphone 6
omkring 2 000 kronor
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.