Ny dator, högre priser och en rosa telefon

Med hela helgen framför oss passar redaktionen på att samla det mest intressanta från veckan som gått, och den här gången handlade det mesta om Apples stora event.

Varje vecka publicerar 99mac-redaktionen nyheter, tester, guider och krönikor. För att du inte ska riskera att missa något samlar vi det mest intressanta från veckan som gått nedan.

Förutom att skriva på sajten finns 99mac också på Facebook, Twitter och Flipboard och det går att prenumera på vårt nyhetsbrev som kommer en gång i veckan. Besök inställningarna för din profil här på 99mac för att aktivera nyhetsbrevet om du inte redan får det.

Apples firar vårens ankomst

Den gångna veckan har det mesta av fokuset givetvis legat på Apples event i måndags, och de nya produkter och tjänster som visades upp.

Som väntat blev det mycket prat om Apple Watch, som vi nu vet kommer att börja säljas i nio länder den 24 april. Tyvärr är inte Sverige ett av dem, men eftersom den publika betaversionen av IOS 8.3 innehåller stöd för Siri på svenska kan vi hoppas på att få se klockan i Sverige inom en inte alltför lång tidsrymd.

Apple visade också upp en ny Macbook, som är både tunnare och lättare än dagens Macbook Air. Med sin enda USB-port, ingen Magsafe-laddning och blygsamma prestanda väcker den nya läckra datorn massor av känslor – både bland våra läsare och på kontoret.

Det blev tyvärr ingen efterlängtad uppdatering av Apple TV, men däremot lite nyheter och en prissänkning. HBO och Apple har slagit sina påsar ihop för att leverera den nya USA-tjänsten HBO Now exklusivt på Apples produkter. Huruvida detta öppnar upp möjligheten för en HBO-app i Sverige är dock osäkert. Inte heller prissänkningen påverkade svenskar särskilt mycket på grund av den starka dollarn. Den lilla svarta lådan sänktes med blygsamma hundra kronor i Sverige och kostar nu 799 kronor.

Läs mer:
Se Apples specialevent
Här kommer Apple Watch
Så mycket kostar Apple Watch
Säg hej till nya fläktlösa Macbook
Nya tillbehör för USB Type-C
7 detaljer om Apples nya Macbook
HBO och Apple lanserar HBO Now
Apple TV prisdumpas - liten påverkan för svenskar
HBO och Apple lanserar HBO Now

Priserna höjs i Sverige

En mindre trevlig överraskning den här veckan är att Apple i samband med de nya datormodellerna passar på att prisjustera ordentligt. Dollarn är stark just nu, och det drabbar de svenska priserna på Apples produkter.

Det är heller inga små höjningar det handlar om. För Iphone 6 och 6 Plus, gick priserna upp med över 1 000 kronor. Macbook Pro 13 tum med Retina-skärm fick bättre prestanda, men blev också över 2 000 kronor dyrare. Även 15-tumsmodellerna gick upp i pris, trots att de inte fick några prestandaförbättringar. Den snabbaste modellen ökade i pris med hela 4 000 kronor, eller 17 procent.

Läs mer:
Apple höjer priset på Iphone
Dyrare Macbook när Apple prisjusterar

Framtiden för Iphone

Det har också börjat strömma in rykten om hur Apple kommer att uppdatera Iphone det här året. Apple brukar lansera sina nya telefonmodeller varje höst, i god tid innan julhandeln.

Om Apple gör som de brukar kommer inte utseendet att ändras särskilt mycket från Iphone 6 och Iphone 6 Plus som släpptes förra året. Räkna istället med uppdateringar i form av Iphone 6S och Iphone 6S Plus, med samma design men snabbare A-processorer och eventuellt andra mindre förbättringar.

Förutom snabbare prestanda ryktas telefonerna nu få Apple SIM vilket i teorin skulle göra att teleoperatör kan bytas med ett knapptryck, samt den nya Force Touch-tekniken som Apple redan introducerat i Apple Watch och den nya Macbook.

Ett rykte som gladde många av våra läsare på Facebook är också att Apple kan komma att introducera ett fjärde färgval för Iphone. Så i höst kanske vi kan välja mellan silver, rymdgrå, guld och... rosa.

Läs mer:
Nästa Iphone kan bli rosa
Nästa Iphone kan få nytt SIM-kort

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
1 svar

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.