Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

7 detaljer om Apples nya Macbook

Snart går det att köpa Apples nya dator Macbook, och visst är den både snygg och väldigt bärbar. Här är sju detaljer som kan vara värt att veta innan du öppnar plånboken.

Under sitt evenemang i måndags visade Apple upp sin nya bärbara dator #Macbook. Med en vikt på endast 0,9 kilo och en tjocklek på 13,1 millimeter är det nog många som ser detta som en naturlig dator för en mobil livsstil. 99mac listar här sju detaljer som kan vara bra att känna till innan beställning.

1. Äpplet är inte längre lysande

I januari publicerades läckta fotografier som uppgavs föreställa en bildskärmskomponent till Apples nya dator. En anmärkningsvärd detalj på bilderna var att Apples kända logotyp på baksidan av skärmlocket inte längre var bakgrundsbelyst, utan istället av borstad metall.

Nu när nya Macbook har visats upp kan vi konstatera att detta stämde – äpplet på baksidan är nu utformat på liknande sätt som på Ipad och Iphone. Anledningen är antagligen att skärmen är så tunn att ett genomskinligt lysande äpple inte var möjligt. Borstad metall är snyggt, men nog kommer vi sakna att se det lysande äpplet på kaféer och i föreläsningssalar världen över.

2. Batteriet räcker hela dagen – förhoppningsvis

Apple lade mycket tid under presentation på att berätta om det nya specialutformade batteri som ger Macbook kraft. Tack vare att batteriet är konstruerat i "terasser" kan det fylla upp varje millimeter av ledigt utrymme inuti datorn, vilket ska höja kapaciteten med 35 procent enligt Apple.

Därtill är Intels nya Core M-processorer extremt strömsnåla, och drar bara 5 watt. Värmeutvecklingen är därför liten, och datorn behöver ingen fläkt. Tillsammans med strömsparande funktioner i OS X, så som komprimerat minne och App Nap gör detta Macbook synnerligen energieffektiv.

Men Retina-bildskärmen behöver däremot mycket ström, och totalt sett har den lilla datorn något kortare batteritid än Macbook Pro 13 tum, men något längre än Macbook Pro 15 tum. Apple lovar upp till nio timmars trådlös surf eller upp till 10 timmar videouppspelning i Itunes.

Jämfört med Macbook Air, som saknar Retina-skärm, är den angivna batteritiden identisk med 11 tums-varianten. Däremot är Macbook Air 13 tum fortfarande bäst i klassen med sina 12 timmar trådlös surfning eller 12 timmar video.

3. Facetime-kameran är inte HD

På många områden är den nya datorn i frontlinjen vad gäller ny teknik, men vad gäller den inbyggda kameran går tyvärr Apple några steg tillbaka. Det var ingenting som fick särskilt mycket uppmärksamhet under presentationen, men Facetime-kamera som den kallas klarar endast en upplösning på 480p.

Det innebär att Facetime- och Skype-samtal inte kommer att vara i HD, vilket onekligen känns lite märkligt med tanke på vilken högupplöst bildskärm samtalet kommer att visas på. I upplösning motsvarar kameran på nya Macbook den som satt i Iphone 4 från 2010 och den allra första versionen av Macbook Air, som kom 2008.

Alla andra bärbara produkter Apple säljer idag har en Facetime-kamera i HD-upplösningen 720p, inklusive Macbook Air, Macbook Pro, Iphone och Ipad.

4. Det finns bara en USB-port, men den är imponerande

Nya Macbook är den första produkt som Apple släpper med stöd för den nya standarden USB Type-C. Det finns mycket att gilla med den nya porten, så som blixtsnabb överföringshastighet och ett smidigt litet format, men också nackdelar.

USB Type-C, som Apple kort och gott kallar USB-C, är endast något större än den Lightning-kontakt som används till Iphone och Ipad, men är betydligt snabbare. Apple uppger hastigheter på upp till fem gigabit per sekund på den nuvarande datorn, men framtida versioner kan ge upp till tio gigabit per sekund.

Läs även "Säg hej till nya fläktlösa Macbook" USB Type-C ansvarar även för datorns laddning, och det innebär att Macbook är den första bärbara enheten Apple gjort som använder en standardanslutning för detta, istället för sina egna anslutningar Magsafe eller Lightning. USB Type-C kan skicka upp till 100 watt åt båda hållen – vilket betyder att det inte bara är datorn som kan laddas, utan bildskärmar, hårddiskar och annan utrustning kan drivas från datorn. Lite trist dock för alla oss klumpiga som kunnat snubbla över Magsafe-kabeln tidigare utan att riskera att dra ner datorn i marken.

Nackdelen med USB Type-C är också att gammal utrustning kommer att kräva en adapter för att kunna anslutas, samt att den nya datorns enda anslutning troligtvis är för lite för de som vant sig vid att ha två eller rentav tre USB-portar på sin bärbara Mac för att koppla in minnen, hårddiskar och DVD-läsare. Detta för oss vidare till den femte detaljen.

5. Macbook föredrar trådlöst

Framtiden är trådlös tycker Apple, och går återigen i täten med Macbook, som har lika få fysiska anslutningar som en Ipad. Det mesta av kommunikationen är tänkt att ske över trådlösa nät, inklusive surfning, säkerhetskopiering, videosamtal och dataöverföring.

För att möjliggöra detta förlitar sig Apple på standardutrustning som 802.11ac Wifi-anslutning och Bluetooth 4.0, men också funktioner i OS X som Airdrop för att dela dokument och Airplay för att skicka ljud och bild till högtalare och tv.

För den som befinner sig långt från hemmets trygga Wifi-nät kan Macbook också ansluta till en Iphone och använda den som brygga till internet. Med hjälp av funktioner som introducerades i IOS 8 och OS X Yosemite kan telefon och dator hitta varandra utan någon krånglig parkoppling.

Med den första versionen av Imac tog Apple bort diskettstationen, och med Macbook Air försvann DVD-läsaren. Nu gör Apple i stort sett samma sak med USB-minnen och hårddiskar. Trådlöst ska det vara.

6. Macbook är inget prestandamonster

Förvänta dig inte att nya Macbook blir någon spelmaskin, eller ens ett bra val för video- och bildbehandling. Intels Core M-processorer är som tidigare nämnts byggda för att vara i första hand strömsnåla, och endast nå upp tlll sin maximala prestanda kortare stunder.

På många sätt kan Macbook ses som en något kraftfullare Ipad, fast med OS X och ett fullstort tangentbord. Detta är säkerligen precis vad många letar efter i en bärbar dator, och Macbook lär vara perfekt för att skriva text, lyssna på musik och surfa på internet.

Att klippa och efterbehandla sin nästa långfilm, eller ta över världen i spelet Napoleon: Total War är däremot knappast någon bra idé.

7. Glöm framtida uppdatering

En annan sak som inte går att göra med nya Macbook är att uppdatera minne och lagring i efterhand. Detta borde inte förvåna någon som tittat på Apples bärbara datorer de senaste åren. Det supertunna metallhöljet är inte konstruerat för att släppa in någon annan än en auktoriserad tekniker.

Primärminnet är åtta gigabyte, och beroende på modell är lagringsutrymmet antingen 256 eller 512 gigabyte. Det går också att konfigurera datorn med en något snabbare processor innan köp, så det gäller att bestämma sig på förhand.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
25 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.