Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nya tillbehör för USB Type‑C

Apples nya Macbook har bara en enda anslutningsport för data, bild och laddning, vilket gör att de flesta lär behöva köpa minst en adapter.

Under måndagens evenemang presenterade Apple sin senaste bärbara dator – en fläktlös ny #Macbook som väger mindre än ett kilo och endast är 13,1 millimeter tjock. Den tunna formfaktorn innebär dock att datorn blir mer begränsad vad gäller anslutningsmöjligheter. Förutom hörlursutgång finns det bara en enda port till datorn nämligen en USB Type‑C.

USB Type‑C, av Apple kallad endast USB‑C, är betydligt mindre än tidigare USB-kontakter, och påminner till utseendet en hel del om Apples egna Lightning-kontakt. Precis som den kan USB Type‑C också anslutas åt båda sidorna, något som 99mac skrev om i somras.

Den nya Macbook är utformad för att till största delen kommunicera med omvärlden trådlöst, men de aktiviteter som kräver kabelanslutning överlämnas till den nya USB-porten, inklusive laddning. Tillsammans med datorn medföljer en ny laddare på 29 Watt och en laddningskabel som mäter två meter med #USB Type-C.

Allt annat kräver extra inköp i form av adaptrar. Apple har tillsammans med datorn släppt tre stycken olika tillbehör som är avsedda för att ansluta USB-tillbehör, skärmar och projektorer. Den minsta och billigaste är helt enkelt en adapter från USB Type‑C till USB. Den kostar 199 kronor och krävs för alla som vill ansluta ett gammalt USB-minne, en hårddisk eller Apples externa DVD-läsare Superdrive.

USB-C Digital AV Multiport-adapter ger möjlighet att ansluta HDMI till datorn, vilket många moderna bildskärmar och tv-apparater använder. Adaptern fungerar också som en liten hubb då den också innehåller en USB Type‑C för att möjliggöra laddning samtidigt som adaptern är ansluten, samt en äldre USB-port.

USB-C VGA Multiport-adapter gör samma sak, men ger anslutning till VGA istället, något som framförallt används på äldre bildskärmar och projektorer. Båda dessa adaptrar kostar 849 kronor styck. Apple säljer ockå laddare och laddningskabel separat för de som behöver mer än en. Priset är 549 kronor för laddaren och 295 kronor för kabeln.

Intressant nog har Apple inte presenterat någon möjlighet att ansluta sin egna externa bildskärm Apple Thunderbolt Display, trots att den nya Macbook anges ha stöd för Displayport.

Kommentarer
17 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.