Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Säg hej till nya fläktlösa Macbook

UPPDATERAD. Apple släpper den länge omtalade nya bärbara datorn Macbook, som är tunnare än någon annan modell och dessutom saknar fläktar. Nya Macbook erbjuds i tre färger.

Under kvällens stora evenemang presenterar Apple den länge omtalade nya supertunna bärbara datorn, som till skillnad från många rykten inte ersätter Macbook Air. Istället handlar det om ett komplement till nuvarande utbud och namnet är kort och gott #Macbook.

Den nya datorn väger endast 0,9 kilogram och är 13,1 millimeter tjock. Datorns hölje är helt och hållet byggd i metall, med integrerade antenner. Den har också ett helt nytt tangentbord med så kallad Butterfly-mekanism, som varit bidragande i att trimma profilen och samtidigt leverera en fullgod skrivupplevelse trots 40 procent tunnare tangenter.

Som ryktats har också den nya datorn en Retina-bildskärm på 12 tum, med 2 304 x 1 440 pixlar. Även #styrplattan har blivit helt omarbetad, och registrerar nu tryck med fyra stycken sensorer. Plattan kan nu också registrera kraftigare tryck, vilket ger nya möjligheter. Genom att trycka hårdare på exempelvis ett ord i Safari kan ordet slås upp i Wikipedia.

Tack vare nya strömsnåla "Broadwell" Core M-processorer från Intel har nya Macbook inte heller någon fläkt. För den mest påkostade har processorns två kärnor en klockfrekvens på 1,2 GHz (upp till 2,9 GHz med Turbo Boost). Logikkortet är dessutom 67 procent mindre än för Macbook Air 11 tum. Detta har frigjort utrymme att fylla med batterier, och här har Apple designat nya specialformade batterier som ska göra att datorns ström räcker hela dagen. Enligt Apple-chefen Phil Schiller är det världens strömsnålaste bärbara dator, och batteritiden räcker för upp till nio timmars surfning eller tio timmars videouppspelning.

Läs även "Dyrare Macbook när Apple prisjusterar" Nya Macbook har en enda anslutning som har stöd för USB Type-C, men har genom samma port också stöd för strömförsörjning och videosignaler som VGA, HDMI och Displayport. Detta kräver dock separata adapters för att fungera, och Apple har lanserat två stycken sådana.

USB-C VGA Multiport-adapter och USB-C Digital AV Multiport-adapter kostar båda 849 kronor styck inklusive moms, och möjliggör koppling till VGA respektive HDMI. Varje adapter har också en extra USB 3.1-port och ett uttag för laddaren. Apple har också släppt en USB-adapter för 199 kronor för den som endast behöver ansluta USB-tillbehör.

Hur Displayport-tillbehör ska kopplas är ännu inte känt. Apple anger inbyggt stöd för porten, men då det inte finns någon kontakt för den krävs rimligtvis ännu en adapter. Apple har dock inte släppt någon sådan.

För specifikationerna märks 8 GB primärminne för nya Macbook. Till detta hör 256 alternativt 512 GB SSD-lagring. Även processorn skiljer, där Core M-5Y51 på uppemot 2,6 GHz ingår i den mest påkostade. För den billigare varianten gäller istället Core M-5Y31 på upp till 2,4 GHz. Båda går dessutom att uppgradera till Intels toppmodell Core M-5Y71, som kan kliva upp till maximala 2,9 GHz.

Som ryktat kommer också den nya datorn att erbjudas i färgerna silver, rymdgrå och guld. Datorns två modeller kommer att kosta 14 495 respektive 17 795 kronor inklusive moms.

Nya Macbook (2015)

Egenskap

Värde

Skärm

12-tums Retina-skärm med LED-bakbelyst IPS-panel

Upplösning

2304 x 1440 pixel (226 pixel per tum)

Processor

1,1 GHz dubbelkärnig Intel Core M (Turbo Boost upp till 2,4 GHz) eller 1,2 GHz dubbelkärnig Intel Core M (Turbo Boost upp till 2,6 GHz). Konfigurerbar till till 1,3 GHz dubbelkärnig Intel Core M (Turbo Boost upp till 2,9 GHz).

Minne

8 GB 1600 MHz LPDDR3

Kapacitet

256 GB eller 512 GB PCIe-baserad flashlagring

Grafik

Intel HD Graphics 5300

Trådlöst

Wifi 802.11ac, Bluetooth 4.0

Anslutning och laddning

1 x USB Type-C med stöd för laddning och USB 3.1 generation 1 (upp till 5Gbps). Stöd för VGA, HDMI och Displayport med adapter (säljs separat)

Kamera

480p Facetime-kamera

Ljud

Stereohögtalare och dubbla mikrofoner, samt hörlursport med stöd för optiskt digitalt ljud (minijack)

Batteri

Inbyggt lithium-polymer-batteri på 39,7 wattimmar med upp till nio timmars trådlös surfning eller upp till tio timmars videouppspelning

Operativsystem

OS X Yosemite

Mått

H: 0,35 - 1,31 cm B: 28,05 cm D: 19,65 cm

Vikt

0,92 kg

Pris

14 495 eller 17 995 kronor inklusive moms

Kommentarer
151 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.