Sundar Pichai: "Ett bra år för kroppsburet"

Sundar Pichai är en av Googles högsta toppar, och berättar under en utfrågning på Mobile World Congress om både internet-ballonger, Googles kommande egna mobilnätverk och konkurrensen från Apple.

Sundar Pichai är högste ansvarig för Google-produkter som Android, Chrome och andra Google-appar. Ingen lättviktare alltså, och när han intar scenen på #Mobile World Congress är det inför en nästan fullsatt lokal. Han intervjuas av Brad Stone från Bloomberg Businessweek, som tidigare kallat Pichai för världens "mest inflytelserika person inom mobila enheter".

Innan utfrågningen inleder Pichai med att berätta hur Google tänker globalt i allt de gör, och att 8 av 10 mobila enheter som säljs i världen idag är en Android-enhet. Men han understryker också att fyra miljarder människor i världen ännu inte har tillgång till internet. Detta är något som Google vill bidra till att ändra på.

En projekt som ska ge uppkoppling till avlägsna platser eller sådana som saknar infrastruktur är Project Loon, som inleddes för fyra år sedan. Loon går ut på att sprida internetanslutning genom en flotta av ballonger på hög höjd utrustade med 3G- och LTE-antenner. Sundar Pichai berättar att detta projekt gör stora framsteg, och att en ballong nu kan vara i luften upp till sex månader. För två år sedan höll sig ballongerna upp i max tre dagar.

Pichai berättar också om ett kompletterande projekt där obemannade drönare kan fylla samma syfte som ballongerna. Detta kallas Projekt Titan. Enligt Pichai är drönare ett bra komplement till ballongerna, då de är mer mobila och kan ge tillfällig högre internetkapacitet i områden där det behövs, till exempel i samband med en katastrof.

När Pichai slår sig ned bredvid Brad Stone blir den första frågan hur Googles affärsmodell ser ut gällande projekt som Loon och Titan. Pichai svarar att företaget ser detta som en investering på lång sikt. Människor är villiga att betala för internetuppkoppling, och att ge dem det ansluter också fler användare till Googles tjänster.

Visste att Apple skulle lyckas med Iphone 6

Nästa fråga handlar om Android, och vad Pichai anser de nya mobiltelefoner som presenterats under mässan. Stone frågar om han tror att Samsungs Galaxy S6 kan locka tillbaka kunder som bytte till Apples Iphone 6 och Iphone 6 Plus förra året.

Pichai svarar att Google visste att Iphone 6 och 6 Plus skulle bli en stor framgång för Apple. Han säger:

"Apple lanserar oftast något stort vartannat år, och vi har vetat länge att mobiltelefoner med större bildskärmar skulle sälja väldigt bra. Mobilmarknaden är inte ett nollsummespel, och det är ett gynnsamt läge nu för alla smarta mobiltelefoner. Samsung är ett fantastiskt företag, och Galaxy S6 representerar var mobiltelefoner är någonstans idag."

Brad Stone frågar om det inte är en utmaning för Google att Samsung Galaxy S6 levereras med så många Microsoft-appar och tjänster. Pichai svarar att det är just så Android är designat. Det är ett öppet operativsystem, och tillverkare och leverantörer kan lägga in olika tjänster på enheterna.

Sundar Pichai understryker dock att Googles egna tjänster är väldigt populära, och att det är vad kunderna efterfrågar när de köper Android-enheter. Men variation är bra, säger han.

Nästa fråga tar upp rykten om att Google utvecklar ett eget mobilnätverk, och Stone frågar Pichai vad han har att säga om det. Han svarar att en fundamental idé med Android är att skapa ett ekosystem och samarbeta med partners. Men Google försöker samtidigt driva utvecklingen framåt, och innovation sker i mötet mellan hårdvara och mjukvara.

Ett exempel på det som Pichai lyfter fram är Nexus-telefonerna, som utvecklats just för att vara ett flaggskepp bland Android-telefoner. Men Nexus-enheterna är inte tänkta att vara störst på marknaden.

Pichai bekräftar att Google vill experimentera med mobila datanätverk, men att företaget inte planerar att bli en operatör i stor skala. Målet är att driva innovationen framåt, och förhoppningsvis kommer andra att följa efter.

Följdfrågan är om inte Googles samarbetspartners, så som Verizon och AT&T, är bekymrade över att Google själva ger sig in i deras affärsområde. Pichai svarar att Google fört samtal med sina partners, och att de känner till deras planer. Han säger att de flesta Android-enheter i USA säljs genom operatörer, och att det är en modell som fungerar väldigt bra för Google.

Apple kommer göra något fantastiskt

Därefter frågar Brad Stone hur det kommer att gå för kroppsburna enheter med Android Wear nu när Apple Watch snart kommer ut på marknaden. Pichai svarar att det är ett stort år för kroppsburet, och att det finns många olika användarscenarion. Han tror att Apple kommer göra något fantastiskt med sin produkt också.

Stone påpekar att Pichai för tillfället inte har någon smart klocka på sig. Pichai ursäktar sig och säger att han hade en hemlig prototyp på sig som han inte kunde visa upp på scenen, och därför tog av sig.

Slutligen säger Sundar Pichai att han är väldigt entusiastisk över framtiden, särskilt vad gäller kroppsburna enheter. Han säger att en stor del av datorutvecklingen hittills har handlat om att automatisera saker i människors liv, och att datorerna snart kommer kunna göra mycket mer intelligenta saker.

Skriven av Jakob Nilsson

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.