Reparationsprogram för Macbook Pro, Ipad Mini kan försvinna, och Apple stjäl personal för att bygga batterier

Med hela helgen framför oss passar redaktionen på att samla det mest intressanta från veckan som gått.

Varje vecka publicerar 99mac-redaktionen nyheter, tester, guider och krönikor. För att du inte ska riskera att missa något samlar vi det mest intressanta från #veckan som gått nedan.

Förutom att skriva på sajten finns 99mac också på Facebook, Twitter och Flipboard och det går att prenumera på vårt nyhetsbrev som kommer en gång i veckan. Besök inställningarna för din profil här på 99mac för att aktivera nyhetsbrevet om du inte redan får det.

Reparationsprogram för Macbook Pro

Apple har konstaterat att vissa modeller av datorn Macbook Pro har ett tillverkningsfel på grafikkortet, och kör igång ett förlängt garantiprogram i Sverige den 27 februari.

Vi har sett många användare både på vårt forum och på annan plats som haft problem med sina Macbook Pro. Det är alltså på tiden att Apple nu uppmärksammar problemet och erbjuder kostnadsfri reparation av de berörda datorerna, och återbetalning till de som kunder som redan har bekostat en servicehantering av sina datorer. Om du har en Macbook Pro köpt 2011, 2012 eller 2013 kan det vara en bra idé att kontrollera om den omfattas av reparationsprogrammet.

Läs mer:
Apple startar reparationsprogram för Macbook Pro

Ipad Mini kan försvinna

Rapporter från leverantörer i Asien gör gällande att de inte mottagit några ordrar från Apple för en ny modell av Ipad Mini, och det spekuleras nu i att Apple kanske kommer att förtidspensionera sin minsta modell av Ipad.

Ipad Mini har haft en brokig karriär. Den lilla apparaten började sin existens i princip som en nedbantad Ipad 2, och var alltså vid lanseringen 2012 redan "gammal" hårdvara. Bättre blev det när Ipad Mini 2 kom 2013, som hade en likvärdig prestanda som sitt storasyskon Ipad Air. Ipad Mini 3 som kom förra året innehöll dock inga förändringar förutom Touch ID, och mini-modellen var därmed tillbaka till att ligga ungefär ett år efter vad gäller prestanda.

Vi på 99mac gillar verkligen formatet på Ipad Mini, och hoppas att den inte försvinner ur Apple sortiment. Det verkar heller inte sannolikt med tanke på att Apple sålde drygt 21 miljoner Ipad under förra kvartalet, och en stor andel av dessa är Ipad Mini. Mer troligt är att den lilla Ipad-modellen förpassas till en mer tillbakadragen tillvaro, liknande hur Mac Mini inte uppdateras lika ofta som andra datormodeller.

Läs mer:
Ipad Mini kan försvinna

Apple anklagas för att ha stulit personal?

Förra året var Apple inblandade i ett stort rättsfall där företaget anklagades för att ha kommit överens med flera andra teknikjättar i Kalifornien om att inte stjäla personal från varandra.

Nu kan Apple se fram emot ännu en rättegång, men den här gången anklagas de tvärtom för att ha stulit personal. Enligt batteritillverkaren A123 Systems har Apple haft kontakt med fem viktiga nyckelpersoner inom företaget, och lockat över dem till Apple för att jobba med ny batteriutveckling.

Det kan tyckas ironiskt att Apple hamnar i trångmål både för att ha lockat personal från andra företag, och för att ha enats om att inte göra det. Men det är egentligen inte mer komplicerat än att det finns lagstiftning gällande rekrytering av andra företags anställda i Kalifornien, och ett brott mot denna lagstiftning ger juridiska konsekvenser.

Huruvida Apple i slutändan bedöms skyldiga i det nu aktuella fallet kan det dock dröja innan vi får veta.

Läs mer:
Apple anklagas för att ha stulit personal

Skriven av Jakob Nilsson

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.