Thomas Knoll om 25-åringen Photoshop

Adobe firar Photoshops födelsedag med att intervjua programmets ena uppfinnare Thomas Knoll som än idag är involverad i utvecklingen.

Istället för att skriva klart sin doktorsavhandling ("en väldigt lång uppsats") under slutet av 80-talet började Thomas Knoll att arbeta på vad som skulle komma att bli Photoshop tillsammans med sin bror John Knoll. Någon avhandling blev aldrig färdig och Thomas Knoll är än idag involverad i arbetet med programmet som är så välkänt att namnet numera är ett verb.

– Jag reagerar fortfarande varje gång jag hör någon använda programnamnet som ett verb. Det är häftigt att ha skapat ett verb, säger Thomas Knoll.

Den 19 februari 1990 släpptes den första versionen av Photoshop och Adobe firar idag 25-åringen genom att blicka tillbaka. Under en presskonferens på huvudkontoret i San Jose svarade Thomas Knoll under en dryg timme på frågor. Det första han fick svara på är vad han gör idag.

Från att ha skrivit varenda rad kod som utgör Photoshop säger Knoll att han numera är fri att jobba med det han tycker är intressant. Sedan 2002 arbetar han med Camera Raw-plugin-programmet som finns med i Photoshop och som också används till Framkalla-modulen i Lightroom.

Favoritfunktion

Thomas Knoll fick frågan från en av deltagarna vilken som är hans favoritfunktion i Photoshop. Utan någon längre betänketid väljer han lager som tillkom i Photoshop 3.0 år 1994. Han kallar sig själv för amatörfotograf och säger att han också gillar Camera Raw.

– Annars gillar jag Camera Raw som jag själv har gjort. Numera kan jag göra nästan allt med mina bilder i pluginet eller i Lightroom.

Han fick sin första kamera när han var 11 år gammal och samlar sina bilder på tknoll.com för den som är intresserad.

Användarna har inflytande

Redan från starten har användarna haft stort inflytande på programmets utveckling, enligt Knoll. Hans bror kom med många idéer i början, men då han är väldigt teknisk var de inte alltid användbara för vanliga användare. Thomas fick fundera lite på hur de kunde implementeras i gränssnittet på ett bra sätt.

Bröderna lämnade också ut tidiga betaversioner till utvalda personer som kom med feedback. Idéer och tankar från användare spelar än idag en stor roll i både Photoshop och Lightroom.

Photoshop i filmbranschen

John Knoll arbetade på Industrial Light and Magic, en avdelning på Lucasfilm som är specialiserad på specialeffekter och fick användning för Photoshop tidigt.

– En av de första filmerna jag vet där Photoshop kom till användning är The Abyss. I en av scenerna finns en vattententakel med och just vatten är svårt att göra då det både är reflekterande och går att se igenom. Min bror sprang runt på inspelningsplatsen och tog fotografier av scenen åt alla riktningar och satt med Photoshop och redigerade ihop bilderna och tog bort människor. Bilderna behövdes för att få vattnet att se ut som att det hörde hemma i scenen.

Om retuschering

Numera är Photoshop vanligt för att retuschera bilder och inom modeindustrin handlar det ofta om att förändra hur modeller ser ut. Thomas Knoll tycker att ämnet är kontroversiellt och menar att Photoshop är ett verktyg och alla verktyg kan missbrukas.

Han nämnde specifikt att han inte tycker om effekten bildretuschering av modeller har på kvinnors självbild och när det används för att manipulera bilder inom nyhetsbranschen.

– Men samma verktyg kan också användas för att göra otroliga kreativa saker. Photoshop är ett verktyg och det kan missbrukas.

Om hur Photoshop blev världsledande

Thomas Knoll pekar på tre saker som varit en bidragande orsak till att Photoshop blivit så stort och populärt. 1993 när World Wide Web kom behövde webbutvecklarna bilder, välkomprimerade JPG- och GIF-bilder och Photoshop var det uppenbara valet för funktionerna fanns redan där.

Från början riktade sig Photoshop inte till fotografer eftersom det var alldeles för dyrt för dem att få bilder ut från datorn, utan Photoshop användes mest av grafiker. Nästa stora grej som hade stor betydelse för tillväxten var Inkjet-skrivarna som gjorde det möjligt för fotograferna att själva skriva ut sina bilder – det blev alltså lättare att få ut de redigerade bilderna ur datorn.

Slutligen är det digitalkamerorna som banat vägen för Photoshop som bildbehandlingsprogrammet nummer ett.

Om Creative Cloud och prenumerationer

När Adobe släppte de senaste versionerna av bland annat Photoshop införde de också en ny prismodell där kunder prenumererar istället för att betala en gång för en licens.

– Från början var jag oroad, särskilt för prismodellen för fotografer. För de som mestadels använder Lightroom var det för dyrt och jag talade för att det behövde ändras. Nu med det lägre priset är det ett fantastiskt paket med flera fördelar.

Thomas Knoll tycker att bytet till att sälja prenumerationer innebär att Adobe kan fokusera på att hålla kunderna nöjda istället för att försöka få ihop ett gäng visuellt häftiga funktioner som kan sälja uppgraderingar till kunder någon gång varje eller vartannat år. Nu kan företaget skicka ut uppdateringar när de är färdiga istället vilket gynnar användarna.

Skriven av Ida Blix

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.

Youtubes musikchef bekräftar ryktena om att tjänsterna Youtube Red och Google Play Music på sikt ska slås ihop.

I en intervju berättar Apples designer Jony Ive att han inspirerades av stormtroopers i Star Wars när han tog fram designen på Apples trådlösa hörlurar Airpods.