Test: Gigaset G-tag

G-tag är en prylhittare från Gigaset som via Bluetooth håller ordning på dina viktigaste prylar. 99mac testar hur det fungerar på vår mest tankspridda redaktör som ofta kommer till jobbet med något glömt hemma.

Jag är nog en ganska disträ person. Det händer lite för ofta att jag glömmer plånboken, nycklar eller var jag parkerade bilen. Tack och lov finns det hjälp att få. Gigaset har lanserat G-tag, en pryl som via Bluetooth kommunicerar med min mobil och håller reda på mina viktigaste tillhörigheter.

G-tag är tyvärr ganska stor så den fungerar inte för att hålla reda på plånboken eller glasögonen, men det går att stoppa en i väskan, hänga en i nyckelknippan eller lägga en i bilen. 99mac fick in tre taggar till testlabbet och har undersökt hur väl systemet fungerar.

Installation

G-tag fungerar tillsammans med Iphone 4S, Ipad 3 eller femte generationen Ipod Touch eller senare med IOS 7 eller senare. Enheterna måste nämligen ha stöd för Bluetooth Low Energy.

Gigaset har en gratis-app i App Store som används för att lokalisera och ställa in taggarna. Varje G-tag har en plastremsa runt batteriet som dras rakt ut för att aktivera enheten. Enligt instruktionerna i appen ska enheten läggas på skärmen för att de två ska kopplas ihop, men i praktiken måste de bara vara nära varandra.

Användning

Appen listar vilka taggar som finns inom räckhåll, vilket i teorin är inom 30 meter som är räckvidden för Bluetooth, och vilka taggar som är utom räckvidd. Varje tagg kan få en egen bild och ett namn och det går att ställa in så att man får notiser om taggen lämnar eller kommer inom räckvidd för appen.

Det går att gruppera taggar för att exempelvis snabbt kunna se att man har allt viktigt med sig på morgonen. Jag gjorde en lista för mina jobbnycklar och datorväskan och kan då i appen se direkt på listans ikon om jag har båda grejerna med mig, utan att behöva leta igenom väskan.

Om jag skulle råka glömma väskan hemma börjar telefonen att låta och talar om att väskan är utom räckhåll medan jag fortfarande är tillräckligt nära hemmet för att hinna vända om och hämta den.

Taggarna kommer ihåg den senaste platsen om de försvinner utom räckhåll. Då kan jag se en karta som talar om för mig att väskan är hemma eller att jag glömt nycklarna på jobbet. På så vis slipper jag att oroa mig för att jag kanske glömt något på tåget eller på lunchrestaurangen.

Inom räckhåll visas ingen karta utan istället får jag se några ringar där pricken i mitten betyder att prylen är lite längre bort och om alla är färgade är prylen väldigt nära. Det här kan vara hjälpsamt om nycklarna ligger bakom en soffkudde eller dylikt.

Summering och omdöme

G-tag håller ordning på mina prylar och påminner mig om jag är på väg att glömma något och jag gillar appen som är enkel att använda. Det här fungerar så pass bra att jag önskar de här prylarna kunde bli små som klistermärken så jag kunde fästa dem på fler saker. Som det är nu kan jag inte hålla koll på exempelvis plånboken eller mina glasögon som jag också har en förmåga att lägga ifrån mig på dumma ställen.

En annan sak är priset. G-tag är lite väl dyra, särskilt om man ska hålla reda på många saker. I mitt fall är de en lösning på ett lyxproblem, jag skulle kanske klara mig lika bra med en stor lapp på insidan av ytterdörren om att dubbelkolla fickorna.

Fördelar
+ enkla att använda
+ hjälp för glömska personer

Nackdelar
- lite dyr lösning på ett "lyxproblem"

Namn
G-tag
Tillverkare
Gigaset
Pris
1 st kostar 199 kronor, 3-pack 449 kronor, 5-pack 699 kronor
Funktioner
Produkt som via Bluetooth håller ordning på användarens prylar. Utbytbart batteri som räcker i cirka ett år. Finns i färgerna svart, vitt, rött, grönt och orange.
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
4 svar

Igår bröt en brand ut i en Samsung-butik i Singapore. Ingen kom till skada men det är ännu oklart vad som orsakade branden.

Hidden Folks är ett ganska simpelt sakletarspel, som dock charmar tack vare sinnrikt illustrerade bilder, lustiga ljudeffekter och en nästan total gullighet.

Apple uppdaterar musikrigg-programmet Mainstage till version 3.3, med en lång lista av nya funktioner och åtgärder.

Apparna Pages, Numbers och Keynote får en uppdatering av Apple både på Mac, Iphone och Ipad.

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.