Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nya uppgifter om Apples bilprojekt

Flera uppgifter gör gällande att Apple driver ett forskningsprojekt om bilar, men detaljerna om vad utvecklingen gäller går isär.

Spekulationer om att Apple driver ett projekt för att utveckla en bil har cirkulerat sedan ett mystiskt fordon med kameror på taket syntes i San Francisco i början av månaden. Business Insider hänvisade till en källa inom Apple som gjorde gällande att det hemliga projektet skulle göra Apple till en direkt konkurrent med biltillverkaren Tesla.

Nu har ytterligare tre tidningar publicerat uppgifter från källor insatta i Apples planer. Informationen motsäger delvis sig själv, och bör tas med en ordentlig nypa salt. Apple har själva inte kommenterat någon av uppgifterna.

Den första rapporten kommer från Financial Times som skriver att Apple inrättade ett särskilt forskningslabb sent förra året, efter att Apple Watch presenterats. Utvecklingen är alltså ännu i ett mycket tidigt stadium, men Apples hovdesigner Jony Ive uppges ha regelbundna möten med representanter från bilindustrin. I vissa fall ska Apple också försöka rekrytera personal därifrån.

Ett av de mer profilstarka tillskotten är Johann Jungwirth, som tidigare var chef på Mercedes-Benz utvecklingsavdelning, men som sedan september arbetar för Apple. Enligt Financial Times leds dock projektet av Apple-veteranen Steve Zadesky, som arbetat på företaget i 16 år med bland annat utvecklingen av Ipod och Iphone.

Utvecklingen sker enligt uppgift inte på Apples nuvarande Campus, utan på en hemlig plats någonstans i Silicon Valley. Det är möjligt att projektet inte siktar på att tillverka en faktisk bil, utan istället mjukvara kopplat till det nuvarande systemet Carplay. En person som arbetat nära Apple i flera år säger dock till tidningen:

"För tre månader sedan skulle jag ha sagt att det var Carplay. Idag tror jag det är en bil."

Flera hundra anställda

Projektet går under kodnamnet "Titan" och redan är flera hundra Apple-anställda involverade, enligt Wall Street Journal som också uppger att Tim Cook drog igång utvecklingen redan för ett år sedan.

Till skillnad från andra källor uppges här dock tydligt att målet är att utveckla en elektrisk bil. Däremot blir den inte självkörande.

Dessa uppgifter förnekas dock av Reuters, som tvärtom menar att självkörande fordon är centralt i utvecklingen. Detta kan dock komma att ske i flera steg, och det är mycket möjligt att Apple inledningsvis satsar på en uppdaterad version av mjukvarusystemet Carplay. En källa inom bilindustrin säger:

"Helt självkörande bilar är en evolution. Billtillverkare kommer långsamt att bygga en marknad för självkörande bilar genom att först bygga sammankopplade system och delvis automatiska bilar. Apple är intresserad av alla möjliga sätt att utveckla bilen, och det innefattar självkörning."

Tidigt stadium

De olika uppgifterna går alltså isär vad gäller både när utvecklingsprojektet ska ha inletts, och om målet är att utveckla endast mjukvara relaterad till bilar, eller ett faktiskt fordon och om det ska bli självkörande eller inte.

Slutligen bör det också tilläggas att det inte är ovanligt att Apple, liksom andra företag, testar olika projekt under flera år utan att det nödvändigtvis behöver leda till färdiga produkter. Normalt arbetar Apple dock med mindre teknik som lättare kan utvecklas i hemlighet inne i deras labb.

Om Apple driver ett utvecklingsprojekt för så fysiskt stora produkter som bilar, oavsett om det är mjukvara eller faktiska fordon, är det sannolikt svårare att arbeta på utan att rykten och spekulationer om detta läcker ut.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.