Apples butiker görs om för Apple Watch, se nya Bilder för OS X, Steve Jobs-filmen kommer i år – här är det bästa från vecka 6

99mac provar något nytt. Redaktionen samlar och kommenterar det mest intressanta från veckan som gått.

Varje vecka publicerar 99mac-redaktionen nyheter, tester, guider och krönikor. För att du inte ska riskera att missa något samlar vi det mest intressanta från #veckan som gått nedan.

Förutom att skriva på sajten finns 99mac också på Facebook, Twitter och Flipboard och det går att prenumera på vårt nyhetsbrev som kommer en gång i veckan. Besök inställningarna för din profil här på 99mac för att aktivera nyhetsbrevet om du inte redan får det.

Apples butiker anpassas för Apple Watch

I början av veckan rapporterade vi om att Apples kommande #smarta klocka kommer att innebära en hel del förändringar i Apples butiker, något som den relativt nya butikschefen Angela Ahrendts ansvarar för. Enligt uppgifter kommer Apples butiker att utrustas med specialgjorda kassaskåp för att förvara de dyrare guldmodellerna, vilket liknar hur juvelerare presenterar sina dyrgripar.

Ahrendts bytte vd-jobbet på modeföretaget Burberry och flyttade över Atlanten för att styra över Apples butiker. Nu kommer vi snart att få se mer av hur hennes visioner för Apple Store ser ut i praktiken.

Apple Watch är mer en modeaccessoar än en teknikpryl och köpare kommer vilja prova klockan runt handleden och testa de olika armbanden, vilket betyder att de inte kan låsas fast i borden på samma sätt som företagets andra produkter. Apples butiksanställda får – som med alla nya produkter – gå internutbildningar i hur klockan ska säljas in till besökare.

Det är redan sedan tidigare en speciell upplevelse att besöka Apples butiker och det ska bli spännande att se hur Apple kommer att introducera kunderna för sin smarta klocka.

Läs mer: Apples butiker utrustas med kassaskåp

Apple förhandsvisar Bilder för OS X

Det har varit ganska tyst om OS X-versionen av appen #Bilder sedan den först visades upp under WWDC i somras. Men nu har Apple lagt upp en förhandsvisning på sin webbplats som går igenom hur appen ser ut och de viktigaste funktionerna. De som har utvecklarkonton hos Apple har också kunnat testa en betaversion.

Reaktionerna har varit blandade, och mest ledsna är troligtvis de som hoppats på att detta skulle bli en fullvärdig ersättare till Aperture, som går i pension tillsammans med Iphoto. Så blir det nu inte, Bilder har till exempel inte stöd för projekt, och vid en import från Aperture förvandlas projekt till vanliga album.

Betydligt roligare verkar den nya appen bli för de som idag använder Iphoto. Rapporter gör gällande att Bilder är betydligt snabbare när det gäller att hantera stora bibliotek med massor av foton, och jämfört med Iphoto finns här också kraftigare och bättre redigeringsverktyg. Framförallt finns ett mer detaljerat histogram och reglage för vitbalans, exponering och annat. Hoppfullt är också att Bilder kommer att ha stöd för tillägg, så det är mycket möjligt att mer avancerade redigeringsmöjligheter kan dyka upp för proffsanvändare.

Vi ser fram emot den nya appen Bilder främst som ett uppköp från Iphoto, vars storhetstid sedan länge är över. Däremot behåller vi nog Adobe Lightroom för mer avancerad bildbehandling, åtminstone tills vidare. Men om Bilder fortsätter att få uppmärksamhet från Apple kan det mycket väl bli en riktigt bra fotokompis i vardagen.

Läs mer: Apple förhandsvisar appen Bilder för OS X

Nya Steve Jobs-filmen

Nu har Universal gått ut med ett premiärdatum för den kommande Steve Jobs-filmen. Baserad på Walter Isaacsons biografi med manus av ingen mindre än Aaron Sorkin ser vi – trots att Michael Fassbender inte är särskilt lik Jobs – fram emot oktober då filmen går upp på bio i USA och de första recensionerna.

Det har redan gjorts några filmer om Apples grundare och vd, men förutom Pirates of Silicon Valley som hade premiär 1999 har just ingen hållit måttet enligt oss. Kan någon fixa fram ett bra manus så är det Sorkin.

Läs mer: Premiärdatum för Steve Jobs-filmen
Första bilderna av Michael Fassbender som Steve Jobs

Ska Apple starta en egen tv-tjänst?

Vi gillar Apple TV, men alla som följer 99mac vet nog att vi tycker det är hög tid för en ordentlig uppdatering. Rykten om hur Apple ska revolutioner tv-industrin har cirkulerat länge, och underbyggs av ett intressant parti i Walter Isaacsons Steve Jobs-biografi, där Jobs sade sig ha "löst tv-problemet". Därefter har Apple-profiler som Tim Cook och Eddy Cue uttryckt Apples intresse för tv, men utan att gå in på detaljer.

Många uppgifter tyder på att det framförallt är avtal med innehållsleverantörer som tar tid. Många film- och tv-bolag vill nog helst behålla sina mest populära titlar för sig själva, och drömmer förmodligen i hemlighet om en tidsmaskin som tar världen tillbaka till 80-talet innan internet kom och ställde till det.

Samtidigt går det inte att blunda för att de flesta tv-lösningar som finns idag är krångliga, dyra och kräver alldeles för många små lådor som måste kopplas till tv:n. Om det är något företag som kan komma in och styra upp den här röran så är det Apple, så vad de än har planer på att göra så hoppas vi att de gör det snart.

Läs mer: Apple förbereder nätbaserad tv-tjänst

Roomba-dammsugare har inte bara samlat upp damm åt användarna, de har också kartlagt bostäderna. Nu vill Irobot sälja kartadatan för att förbättra smarta hemmet-tjänster och produkter.

Den fjärde betaversionen av IOS 11 för utvecklare har precis släppts. Betan innehåller uppdateringar av notiscenter, ikoner, Airdrop med mera.

Microsoft förtydligar nu att Paint inte kommer att försvinna, men att det kommer flytta till Windows Store där det kan laddas ned gratis.

Apple uppges köpa utrustning och investera i forskning och utveckling av OLED-teknik.

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.