speltips

7 mellandagsrysare för Mac

En bra julskräckis brukar pigga upp tillsammans med glöggen, och så även digitalt. Redaktionens Jakob Nilsson tipsar om sju detektiv- och rysarspel till Mac som passar bra i mellandagarna.

Julens ledigheter brukar innebära en del välförtjänt egentid framför datorskärmen, och vad passar då bättre så här års än spel fyllda av spöken, mysterier och mysig skräck. Här kommer tips på sju stycken julrysare som garanterar den rätta stämningen i mellandagarna.

1. Portal 2

Alla ingredienser för futuristisk skräck finns här, från galna artificiella intelligenser till enorma övergivna forskningsstationer och en ensam överlevande. Det skulle vara riktigt otäckt, om det inte vore så underhållande. Humorn står i centrum i detta pusselactionäventyr i första person. En Stephen Merchant i högform ger röst åt den intelligenta (nåja) robothuvudet Wheatley, och J.K. Simmons ger liv åt den rubbade industrimagnaten Cave Johnson. Spelet finns att köpa på Steam.

Spela också: Portal. Föregångaren som började det hela. Kortare och med färre karaktärer och en enklare handling. Lika underhållande.

2. Last Door

Visst, grafiken ser ut som någonting från 1987, men detta är ett ockult och kusligt skräckspel från 2014. Alla som läst något av H.P. Lovecraft kommer att känna igen sig i denna lilla gastkramande pärla. Res tillbaka till 1890-talets Storbritannien och undersök hemsökta herrgårdar, dimhöljda heder och kraxande kråkor. Spelet finns att köpa på Gog.

Spela också: Sword & Sworcery - liknande pixelgrafik och tung stämning, men i fantasy-miljö med en twist.

3. Year Walk

Redaktionsfavoriterna Simogo har i år gett oss det saltstänkta A Sailors Dream, men slog tidigare igenom med denna superstämningsfulla rysare stöpt i gammal svensk folksägen. Utforska den snötäckta urskogen nattetid för att få en glimt av framtiden. Spelet finns att köpa på Mac App Store.

Spela också: Limbo. Det danska plattformsäventyret som gav svartvita sidscrollande skräckupplevelser ett ansikte och är så långt ifrån White Christmas det går att komma.

4. The Blackwell Epiphany

Sista delen i en modern indieklassiker som lär tilltala alla som gillar peka- och klicka-äventyr. Följ mediet Rosangela Blackwell och hennes följeslagare spöket Joey Mallone när de hjälper rastlösa själar att hitta vidare till livet efter detta. Spelet finns att köpa på Gog.

Spela också: The Blackwell Bundle - de fyra tidigare spelen i serien till ett förmånligt paketpris.

5. Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary

Modern uppdatering av detta klassiska äventyr från 1995 som gjorde Jane Jensen till något av en alternativ superstjärna bland spelutvecklare som prioriterar narrativ tyngd. Iklä dig rollen som den misslyckade författaren Gabriel Knight och utred en serie voodo-relaterade mord i New Orleans. Spelet finns att köpa på Gog.

Spela också: Gemini Rue. Ett deckaräventyr i framtiden som tar inspiration från allsköns regnig science fiction, exempelvis filmer som Blade Runner.

6. The Walking Dead

Kombinationen av mörk zombiedystopi och Telltales förmåga att smida ihop ett engagerande episodiskt äventyr där varje dialog bjuder på ödesmättade val visade sig vara ett riktigt framgångsrecept. Den första säsongen av spelet The Walking Dead från 2012 fick över 90 stycken utmärkelser som "Årets spel", och lyfte Telltale Games mot skyarna som mästarna av interaktiv fiktion. Spelet finns att köpa på Steam.

Spela också: Puzzle Agent. Ett kortare detektivspel, också från Telltale men med en betydligt mysigare atmosfär. Hjälp Nelson Tethers att lösa mysteriet i den sömniga staden Scoggins i ett lustigt spel inspirerat av bland annat Twin Peaks och Fargo.

7. Amnesia - The Dark Descent

Otäck monsterfylld skräckupplevelse i första person. Du vaknar upp ensam i ett läskigt kråkslott. Du har tappat minnet. Utgången är låst, och enda vägen är nedåt. Spela om du vågar. Spelet finns att köpa på Mac App Store.

Spela också: Gone Home. Samma övergivna och gåtfulla stämning, men betydligt familjevänligare och mänskligare äventyr i denna suveräna upplevelse.

Skriven av Jakob Nilsson

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.