Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple frias i Ipod-målet

En enhällig jury friar Apple i det så kallade Ipod-målet, och finner därmed att Apple inte brutit mot konkurrenslagar med sin musikspelare Ipod.

Juryn som består av åtta personer har enhälligt friat Apple i det så kallade Ipod-målet, där företaget anklagats för att ha brutit mot konkurrenslagar och låst ute konkurrenter från sin musikspelare Ipod, rapporterar The Verge.

Apple undkommer därmed skadestånd på över 300 miljoner dollar, vilket enligt rådande lagstiftning kunnat tredubblas till ungefär en miljard dollar, motsvarande 7,6 miljarder kronor.

Enligt juryn innebar Apples uppdatering av Itunes till version 7.0 en genuin förbättring av produkten, och var inte bara ett sätt att stänga ute konkurrensen. De målsägande har under rättegången hävdat att uppdateringen gjorde Apples produkter sämre för kunderna eftersom de inte lika lätt kunde använda musik köpta från andra tjänster än Itunes.

Överklagan planeras

Efter domslutet sade de målsägandes advokat Patrick Coughlin att en överklagan redan är planerad. Han uttryckte också besvikelse över att de uppdateringar som hindrade musik från andra leverantörer av juryn klumpats ihop med andra funktioner i Itunes 7.0, så som stöd för filmer och spel.

Grupptalan har förberets under flera år, och gällde kunder som köpt en Ipod mellan september 2006 och mars 2009, och omfattade ungefär 8 miljoner människor. Trots det har åtalet haft svårt att få fram någon målsägande som kunde representera gruppen. De två ursprungliga målsägarna visade sig inte äga någon Ipod från rätt tidsperiod. I ett uttalande efter domen säger Apple:

"Vi tackar juryn för deras tjänstgöring och ger vårt bifall till domen. Vi skapade Ipod och Itunes för att ge våra kunder världens bästa sätt att lyssna på musik. Varje gång vi uppdaterat dessa produkter – och varje Apple-produkt genom åren – har vi gjort det för att göra användarupplevelsen ännu bättre."

Apple har under hela rättegången hävdat att Itunes och Ipod, hårdvara och mjukvara, är ett tätt integrerat system som är byggda för att fungera tillsammans, som bitar i ett pussel. Därmed kan konkurrenter inte förvänta sig att musik i något annat format skulle kunna fungera utan problem. Vidare har Apple hävdat att det kopieringsskydd som musik från Itunes hade under den tiden krävde regelbundna uppdateringar ur säkerhetssynpunkt.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.