Crossy Road ger dig gratis nöje

Den senaste charmören i App Store heter Crossy Road, och försöker svara på frågan varför kycklingen gick över vägen.

Efter Candy Crush och Flappy Bird finns det stor risk att det nya spelet Crossy Road blir den nya kungen av tidsslukare på App Store. Det är gulligt, vanebildande och gratis och har därmed alla nödvändiga ingredienser för att bli en succé på topplistorna.

I Crossy Road är det spelarens uppgift att guida en höna, eller någon av de dussintals andra karaktärer som går att låsa upp, över en oändig serie tätt trafikerade vägar utan att bli överkörd. Om konceptet låter bekant så är detta i princip en uppdaterad version av det klassiska arkadspelet Frogger.

Trots det otäcka temat trafikolyckor är Crossy Road till brädden fyllt av charm och trivsel. Hönan kacklar förnöjt när den styrd av spelarens hans skuttar över vägar och vattendrag, och bilarna som kör förbi tutar, brummar och spelar musik från bilradion. Det bjuds också på gott om inslagna presenter som visar sig innehålla en intern digital valuta, med vilken det går att köpa flera olika djur och andra figurer.

Erfarenheten säger att sådan intern valuta snabbt kommer att bli en bristvara, och att appen kommer att erbjuda sig att sälja ny sådan för en mindre summa riktiga pengar. Så sker dock inte, vilket ytterligare bidrar till en glad känsla inför Crossy Road. Visst, det går att köpa nya karaktärer för sju kronor styck, men det är inte på något sätt nödvändigt för att njuta av spelet. Inte heller uppmanas jag som spelare gång på gång att göra det, och inte heller tvingas jag genomlida onödiga reklamfilmer för att få spela vidare. Alla möjligheter att lägga pengar på det här spelet finns diskret i bakgrunden, så till den grad att det faktiskt tar en bra stund innan jag ens hittar knappen för att göra köp inuti appen.

Det känns nästan som att utvecklaren inte vill ha pengar, för det går också att låsa upp fler djur genom att dra i en enarmad bandit, vilket kostar 100 stycken av de guldmynt som det går att samla ihop under spelet och som delas ut i form av presenter. Efter bara en dag med spelet har jag sju stycken karaktärer att välja mellan, från en mer festlig variant av hönan till en sprattlande fisk till en liten loppa till en galen trollkarl. Med vissa figurer ändras också banans utseende, vilket ger en hel del variation i ett annars ganska statiskt spel.

Crossy Road är ett simpelt men vanebildande spel som imponerar genom att vara riktigt roligt, men också genom att inte ta varje tillfälle att kräva mig på pengar. Det är värt en nedladdning, och möjligen också ett stödköp av en pingvin eller häst i spelet. Utvecklaren måste ju trots allt kunna sätta mat på bordet, och hur Crossy Road hanterar köp inuti appen är ändå något jag vill uppmuntra.

Namn
Crossy Road - Endless Arcade Hopper
Plattform
IOS
Utvecklare
Hipster Whale Pty Ltd
Version
1.1.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Engelska
Skriven av Jakob Nilsson

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.