poddradio

Avsnitt #74: 99mac summerar årets bästa

I veckans podd är det dags att sammanfatta året. Vad har vi fått se och uppleva, vad släpptes, vad spelades och vad användes? 99mac listar 2014.

Året lider mot sitt slut, och det är dags för redaktionen att sammanställa sina egna topplistor över 2014. I den här veckans avsnitt av 99mac:s #poddradio listar Ida och Jakob sina bästa Apple-ögonblick, och de bästa tillbehören, spelen, apparna och annat.

Årets app

Utan appar vore alla våra prylar lite mindre roliga och användbara så här samlar vi appar för både IOS och OS X som vi upptäckt under året.

– Jag måste välja Pixel Fireplace, appen är så bra att jag vill ha den för Apple TV så jag kan köra den hela julen i bakgrunden. Men ska jag välja något som fick riktigt användbara uppdateringar under året så blir det 1password som med stöd för tillägg och Touch ID i IOS 8 helt förändrat hur jag loggar in på tjänster och sidor, säger Ida Lindkvist.

Jakob utser för sin del appen Shazam som under året nått OS X. Den kan ligga aktiv i bakgrunden på datorn och lyssna in sig på all musik som spelas under dagen, för att sedan visa en spellista komplett med länkar för nedladdning.

Namn
Pixel Fireplace
Plattform
OS X
Utvecklare
Hex-Ray Studios LLC
Version
1.2.1
Pris
22,00 kronor
Krav
OS X 10.6 eller senare
Språk
Engelska
Namn
1Password - Password Manager and Secure Wallet
Plattform
IOS
Utvecklare
AgileBits Inc.
Version
5.1.2
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Svenska, förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, danska, engelska, franska, grekiska, hebreiska, italienska, japanska, katalanska, koreanska, nederländska, norska, bokmål, polska, portugisiska, ryska, spanska, tjeckiska, turkiska, tyska
Namn
Shazam
Plattform
OS X
Utvecklare
Shazam Entertainment Limited
Version
1.0.1
Pris
Gratis
Krav
OS X 10.9 eller senare, 64-bitars processor
Språk
Förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, nederländska, polska, portugisiska, ryska, spanska, tjeckiska, tyska

Årets spel

Både Ida och Jakob tycker om att spela så självklart får de en egen kategori på årets lista. Det kan vara spel för både IOS och OS X, men redaktörena passar också på att prata om andra favoriter från året.

– Det här året har jag spelat allt mer på Ipad, och det spel som upptog större delen av min påskhelg var Smash Hit av den svenska studion Mediocre. Smash Hit är klassisk spelglädje när den är som bäst, med bra grafik och en stigande utmaning takt med att bana efter bana avklaras, säger Jakob Nilsson.

99mac:s redaktör Ida kan inte välja något annat än Monument Valley som hon tycker gör sig bäst på Ipad. Det var något helt annorlunda när det släpptes och har sedan dess fått utökning med fler banor. Hon kunde inte lägga ner plattan förrän alla banor var avklarade vilket är ett gott betyg.

Namn
Smash Hit
Plattform
IOS
Utvecklare
Mediocre AB
Version
1.3.2
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, ryska, spanska, tyska
Namn
Monument Valley
Plattform
IOS
Utvecklare
ustwo
Version
2.2.2
Pris
28,00 kronor
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone 4, Iphone 4S, Iphone 5, Iphone 5c, Iphone 5s, Iphone 6, Iphone 6 Plus, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska

Årets tillbehör

Det släpps väldigt många tillbehör till Apple-prylar varje år och här minns redaktionen tillbaka på året och väljer ut några favoriter.

Något av det roligaste från året enligt Ida är det lilla tillbehöret för Iphone som sprutar ut bacondoft samtidigt som användare blir väckt på morgonen. Ett annat tillbehör som vår redaktör faktiskt använt en hel del under året är Logitechs högtalare UE Boom med förvånansvärt mycket ljud i ett lagom stort paket.

Jakob väljer Jawbones enkla träningsarmband Up Move, som också varit ett av priserna i årets julkalender hos 99mac. Armbandet har äntligen fått honom att intressera sig för rörelse och motion, och det blir en bra pepp att följa utvecklingen i appen Up.

Årets Apple-ögonblick

Apples 2014 inleddes med flera månaders tystnad förutom några mindre produktuppdateringar. Mot slutet av våren började det dock hända grejor - Apple köpte Beats, och därefter kom WWDC följt av två stora keynotes under hösten. I den här kategorin försöker redaktionen välja ut vad som kännetecknat Apple det här året.

– Det jag minns mest från Apples presentationer i år är hur mycket bekvämare och skojfriskare cheferna varit på scenen. Hairforce One skämtar mycket och gärna, även om inte alla skämten är bra. Jag minns särskilt referenserna till marijuana när Craig Federighi pratade om namngivningen OS X Yosemite och vid ett senare tillfälle hans presentation där han avslöjar att Campus 2 verkligen är ett UFO, säger Ida.

– 2014 är året när Tim Cook verkligen gjorde Apple till sitt, och ingenstans blir det mer tydligt än när han introducerar Apple Watch som en "One more thing" under september-eventet, säger Jakob.

Årets Apple-produkt

Under året har Apple presenterat flera nya produkter så som Iphone 6 och 6 Plus och Imac med Retina. Vilken produkt har utmärkt sig enligt 99mac:s redaktörer?

Det var inte lätt att välja något, men till slut föll Idas val på Apple TV som fått många nya kanaler i år och verkligen kommit till användning hemma i tv-soffan. Hon tror också att det finns mycket potential i den här produkten och hoppas att den får hårdvaruuppdateringar nästa år tillsammans med en egen App Store.

– Apple jobbar oftast med små men stadiga och konsekventa kliv framåt, och därför vill jag utse Ipad Air 2 till årets produkt. Den kanske inte revolutionerade på samma sätt som Imac Retina, men det är en sjukt trevlig surfplatta och den bästa Ipad-modellen hittills, säger Jakob.

Årets internetfenomen

På internet händer mycket, och det är smått otroligt i vilken hög grad våra internetvanor har ändrats och utvecklats på bara några år. Det är inte lätt att välja ut en enda trend eller fenomen från året, men Jakob lyfter fram alla de Youtube-videor vi fått se där flygande robot-drönare filmar och visar oss annars otillgängliga platser så som Apple-campus och vulkanutbrott.

Ida tyckte mycket om tjänster som Forgetify och Noisli. I år har också tjänster där användare beställer och betalar något direkt i mobilen, så som taxi eller lunch.

Vad tyckte du var årets bästa? Skriv i kommentarsfältet här nedan!

Från oss alla till er alla, en riktigt glad tredje advent!

Avsnitt: 99mac summerar årets bästa

Längd 58:14, filstorlek 30,36 MB

99macs poddradio går att lyssna på genom flera olika kanaler. För den som vill prenumerera på alla avsnitt finns RSS samt Itunes, och enskilda klipp kan laddas ned direkt för uppspelning lokalt eller i webbläsaren.

Samsungs smarta röstassistent Bixby har tidigare endast funnits i USA och Sydkorea, men nu rullas den ut till 200 länder inklusive Sverige.

Säkerhetskopieringstjänsten Crashplan för hemanvändare tas bort. Code42 lämnar konsumentmarknaden och satsar istället på företagsanvändare.

Under kvällens Samsung Unpacked-event är det mer eller mindre givet att Galaxy Note 8 kommer presenteras.

Nu är Adobes fototävlingen som löpt under sommaren avgjord och de bästa bidragen kan ses med hjälp av förstärkt verklighet i Kungsträdgården i Stockholm.

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.