Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Eddy Cue vittnar i Ipod-målet

Itunes-chefen Eddy Cue vittnar i grupptalan mot Apple, och går igenom sin syn på kopieringsskyddet Fairplay.

Grupptalan mot Apple i det så kallade Ipod-målet fortsätter, och nu har Apples chef över Itunes Eddy Cue satt sig i vittnesbåset. Cue ägnade flera timmar i rättsalen åt att förklara varför Apple uppfann det eget kopieringsskyddet Fairplay för musiken i Itunes, och varför de inte licensierade det med andra.

Representanter för de målsägande hävdar att det är just Fairplay-krypteringen som gjorde det svårare för konsumenter att använda andra musiktjänster i sin Ipod. Eddy Cue uppgav idag att Apple själva inte ville kopieringsskydda musiken, men att det var ett krav från de fyra skivbolagen Universal, Sony, Warner och EMI (idag en del av Universal). Tillsammans stod dessa fyra bolag för ungefär 80 procent av musikmarknaden, och krävde kopieringsskydd för att godkänna att deras musik såldes i Itunes, rapporterar The Verge.

Apple utvecklade då det egna skyddet Fairplay, och enligt Cue övervägde de att licensiera skyddet till andra tillverkare men hindrades till största delen av tekniska orsaker. Cue säger:

"Vi funderade på att licensiera skyddet från början, det var en av de saker vi tyckte var det rätta draget för att utöka marknaden och växa snabbare. Men vi kunde inte hitta ett sätt att göra det på som skulle fungera tillförlitligt."

Ett problem enligt Cue var att marknaden växte så snabbt med ett stort antal olika mp3-spelare. Nya produkter från etablerade tillverkare kanske inte skulle vara fullt kompatibla med Fairplay. Enligt Eddy Cue försökte bland andra Microsoft göra detta, och misslyckades kapitalt. Skivbolagen å sin sida var från början skeptiska till hela idén med Itunes Store eftersom de hade sina egna respektive butiker med en uppsättning olika kopieringsskydd, som ibland kunde skilja sig åt mellan olika enheter och ibland mellan olika låtar.

Värt att notera är också att Ipod alltid kunnat spela mp3- och aac-filer som saknar kopieringsskydd. Apple uppmanade också skivbolagen att tillåta försäljning av musik som saknar kopieringsskydd, vilket infördes på Itunes Store 2007.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.