Paper Camera tar fram popkonstnären i dig

Appen Paper Camera tar inspiration från Andy Warhol, serietidningar och skissblocket för att göra bildbiblioteket lite roligare.

Det saknas knappast kamera-appar för Iphone, och de flesta kan delas in i någon av två kategorier. Antingen försöker appen i möjligaste mån efterlikna en riktig kamera eller fotostudio, med kraftfulla verktyg för att korrigera vitbalans, exponering, skuggor och annat. Den nya appen Paper Camera tillhör den andra kategorin, nämligen den som tar en lite roligare vinkel på fotografering med hjälp av tokiga filter och spexiga effekter.

Med Paper Camera förvandlas fotografierna enkelt till blyertsteckningar eller en ruta ur en serietidning med fyrfärgstryck. Sammanlagt finns 15 olika filter, och dessa går sedan att justera bland annat vad gäller streckens tjocklek, kontrast och ljusstyrka.

Appen är gratis, men för att låsa upp mer avancerade redigeringsfunktioner och få bort en vattemärkning från bilderna krävs ett köp inuti appen. Ett engångsköp på 15 kronor låser upp funktionerna, ytterligare 15 kronor tar bort vattenstämpeln. Det går också att prenumerera för 7 kronor i månaden vilket låser upp allt, och garanterar tillgång till alla kommande funktioner och unika filter som utvecklaren JFDP Labs lovar ett i månaden av.

7 kronor i månaden är inte mycket, men det känns principiellt motigt att betala regelbundet för en app jag troligtvis inte kommer att använda mer än sporadiskt. Att utvecklarna annars tar dubbelt betalt för att låsa upp redigeringsfunktioner och ta bort vattenstämplen känns snålt. Vissa filterinställningar tillåter heller inte att bilderna sparas till biblioteket utan en prenumeration, vilket jag meddelas om först efter att jag betalat sammanlagt 30 kronor och försöker spara ner en bild jag jobbat med. Dåligt JFDP!

Inte ny standard

Det här är knappast någon app som blir den nya standarden för Iphone-fotografering, men det är ett roligt komplement till mer seriösa foto-appar. Det är inte varje bild som tjänar på att förvandlas till en tecknad serie, men i rätt situation kan det bidra till att skapa ett unikt konstverk. Särskilt uppskattar jag att de olika filtren går att finjustera i så hög grad, och att det går att göra i realtid. Det gör det möjligt att skapa väldigt rena tecknade bilder där exempelvis en byggnads konturer kommer fram tydligt utan att bilden i övrigt fylls av fiktiva tecknade streck från skuggor och ljusreflexer.

Dessa bilder kan bli en utmärkt utgångspunkt för den som sedan vill arbeta vidare i exempelvis Photoshop eller Pixelmator, eller som ett hjälpmedel för den som håller på att lära sig teckning.

En tråkig sak är att appen är väldigt buggig. Under min korta testperiod kraschade den flera gånger, och när jag försökte bläddra fram befintliga fotografier från mitt bildbibliotek gick det bara att bläddra två eller tre dagar bakåt i tiden innan bilderna försvann från skärmen. Det är störande och försvårar användningen av appen. Jag hoppas på att en uppdatering gör det hela mer pålitligt och stabilt.

En annan sak som stör mig är att användargränssnittet är så rörigt. Jag förstår inte varför en app med tokiga filter måste ha ett lika tokigt gränssnitt, istället för ett lite tråkigare men mer praktiskt och lättanvänt. Att reglage och knappar ser ut att vara ritade med tuschpenna må vara hänt, men ikonerna är svåra att tolka annat än den uppenbara kameraikonen för stillbilder och videokameran för just video.

Omdöme

Appens filter är både bra och roliga, men jag kan inte rekommendera Paper Camera på grund av att appen är buggig, gränssnittet svårnavigerat och den dåliga känsla som uppstår av att göra flera köp inuti appen och ändå inte få tillgång till alla funktioner. Om jag skulle använda appen ofta kunde jag kanske tänka mig att prenumerera åtminstone några månader, men när appen är så instabil som den är når den inte hela vägen, även om det är väldigt kul att skapa popkonst en stund.

Fördelar

+ Skojiga filter
+ Bra redigeringsmöjligheter

Nackdelar

- Appen är väldigt buggig
- Rörigt gränssnitt
- Snåla extraköp

Namn
Paper Camera
Plattform
IOS
Utvecklare
JFDP Labs Limited
Version
5.0.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, spanska, tyska
Skriven av Jakob Nilsson

Mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona närmar sig med stormsteg. 99mac kommer vara på plats och vill veta vad ni läsare vill se mer av.

Nästa version av Samsungs Gear VR kan presenteras samtidigt som Galaxy S8. Den nya modellen kommer bland annat få en dedikerad kontroll.

Apple planerar att lägga till en röd variant av Iphone 7 och Iphone 7 Plus, och ge mer lagringsutrymme till Iphone SE.

Samsungs omtalade mobil Galaxy Note 7 kommer tillbaka i en säkrare variant som ska säljas i Indien och Vietnam.

Apple planerar nya varianter av samtliga Ipad-modeller, samt en ny storlek som ska avtäckas under ett event i mars.

Utvecklaren Susan J. Fowler är tidigare anställd på Uber, och berättar nu om omöjliga arbetsförhållanden och sexism på arbetsplatsen.