Test: Jawbone Up Move

Jawbone är tillbaka med en ny aktivitetsmätare som de kallar för Up Move. Denna instegsmodell introduceras till ett betydligt lägre pris än sina föregångare och har besökt 99mac:s testlabb för att visa vad den går för.

#Jawbone var bland de första att ge sig in i vad som nu är ett av de hetaste tekniksegmenten – aktivitetsmätare och smarta träningsprylar som på engelska samlas under termen "wearables". Deras första armband heter Up och ersattes senare av Up24 som fick trådlös synkronisering via Bluetooth och längre batteritid.

Många människor strävar efter att bli bättre versioner av sig själva enligt Jawbone och deras Up-system ska hjälpa oss att gå från intention till handling. All data som samlas in från både den egna enheten och andra användare (exempelvis antal steg, sömntimmar och matintag) ska hjälpa användaren att förändra sin livsstil med bättre hälsa som följd.

Nu är Jawbone redo att släppa en ny generation Up-produkter och satsar den här gången på ett bredare utbud med två nya enheter. Först ut i handeln och till 99mac:s testlabb är instegsmodellen Up Move som ska locka nya användare in i Up-världen med sitt låga pris.

Up Move är en liten fyrkantig mätenhet som kan bäras fäst i kläderna eller som ett armband. Det medföljer en hållare till kläderna, medan armbandet säljs som ett tillbehör.

I förpackningen

Den lilla förpackningen innehåller inte mycket. Vi får en blå enhet, färgen kallas "Blue Burst" och det medföljande fästet är ljusgrått.

Up Move drivs av ett knappcellsbatteri som sägs räcka upp till sex månader innan det behöver bytas ut. Det ligger löst tillsammans med ett verktyg för att skruva loss botten på mätenheten. När batteriet är isatt behövs Up-appen från App Store för att fortsätta. Jawbone Up stöder förutom IOS också Android och Android Wear.

Det finns två symboler som lyser genom den blå stora knappen på mätenhetens framsida. En orange liten gubbe symboliserar att enheten mäter aktiviteter under dagen, medan en blå måne visar att Up Move är i nattläge och inställd på att mäta sömn.

All data hamnar i appen

I App Store finns numera flera Up-appar då de släppt en som använder telefonen som mätenhet också. Men den vi vill ha säger redan i rubriken att den kräver en separat mätenhet. När man öppnar appen för första gången får man välja mellan att skapa ett nytt konto eller logga in på sitt befintliga.

När det är avklarat gäller det att synkronisera appen med sin Up-enhet. En enkel guide leder genom de nödvändiga stegen och slutar med en knapptryckning på – i vårt fall – Move. Efter guiden kan den som vill se en kort film med instruktioner för hur Move fungerar.

Move har två mätlägen, aktivitet och sömn. Användare byter mellan genom att trycka och hålla ned knappen. När som helst kan man trycka kort på knappen för att se det aktuella läget och hur nära man är att nå upp till sitt mål. Målen sätter man i appen och kan vara till exempel att gå 10 000 steg om dagen eller sova 8 timmar per natt.

Hur det går visas med hjälp av lysdioder i ytterkanten av knappen. En full cirkel är 100 procent och en halv 50 procent.

Genom att trycka två gånger på knappen får man se klockan med hjälp av lysdioderna. Den fast lysande dioden visar timme, medan den blinkande visar minuter. Trycker man tre gånger i snabb följd får man se hur man sovit den senaste natten.

För att göra saker och ting något mer komplicerade kan man trycka två gånger, men hålla inne knappen en liten stund vid sista trycket. Då startar ett stoppur som sedan avslutas på samma sätt. I appen kan man sedan säga vad för sorts aktivitet man gjorde under tiden. Det här är perfekt att använda för att markera gymbesök, cykelturer eller promenader.

Jawbone har stöd för Apples Healthkit och data som samlas in från Move till appen kan delas med appen Hälsa.

Namn
UP - Tracker Required (UP/UP24/UP MOVE)
Plattform
IOS
Utvecklare
Aliphcom, Inc.
Version
4.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, nederländska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

Pris

Up Move är Jawbones nya instegsmodell som kommer att säljas tillsammans med armbanden Up24 och kommande Up3. Move delar nästan all funktionalitet med Up24 fast kommer i en annan formfaktor och till ett mycket lägre pris. Move har inte ett vibrerande alarm, men annars kan de två enheterna mäta samma saker.

Up3 kommer att börja säljas "senare i vinter" och där har Jawbone fått plats med nya sensorer och armbandet kan därmed mäta lite andra saker så som vilopuls.

Up Move kostar cirka 499 kronor och finns tillgänglig i fem färgkombinationer.

Enhet/fäste
Svart/svart
Blå/grå
Lila/lila
Röd/röd
Grå/gul

Armbanden kan köpas i 3-pack och det finns två att välja bland, ett smalare (slim) och ett bredare (standard). Tre armband kostar 269 kronor och säljs via jawbone.com. De finns också i flera färger: svart, grå, röd, lila och gul.

Up24 kommer att säljas för 1 190 kronor och kommande Up3 kommer att kosta 1 649 kronor som jämförelse.

Summering och omdöme

Up Move är enkel att komma igång med och bäraren får själv välja hur aktiv hen vill vara. Det går att i princip bara ha enheten på sig och synkronisera med appen då och då, men det går också att vara mer aktiv och manuellt lägga in vad man äter och hur humöret är.

En av de allra bästa grejerna är batteritiden, det är skönt att inte behöva hålla ordning på en laddare eller adapter. Upp till sex månader känns otroligt lyxigt jämte vår Iphone som oftast laddas varje dygn.

Det är också en fördel att det går att välja om man vill fästa den i kläder eller bära den runt handleden. Vad som än passar bäst för stunden. Däremot är det så pass struligt att byta mellan hållare och armband att vi fann att den oftast blev kvar i armbandet som rekommenderas för bäst mätresultat när man sover.

Vi gillar appen som snyggt visar all insamlad data och ja, vi blir lite mer hälsosamma av att spana in hur det går för oss. Det är lättare att släpa sig ut på en kvällspromenad om det bara är lite kvar till målet för dagen och samma sak gå att lägga sig lite tidigare för att få ihop till all välbehövlig skönhetssömn.

Fördelar
+ Lång batteritid
+ Liten och smidig

Nackdelar
- Krångligt att byta armband/fäste

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
9 svar

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.