Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

rapport från testlabbet

Ipad Air 2 – ett steg närmare fulländning

Ipad Air 2 har anlänt till 99mac, och redaktionen har spenderat helgen i testlabbet med Apples nya flaggskepp bland surfplattor. Hur mycket skillnad gör egentligen A8X-processorn och en 18 procent tunnare enhet?

Prestandatester

A8X är en variant av A8-processorn anpassad för Ipad, och utlovas av Apple vara 40 procent snabbare än sin föregångare A7 och ge upp till 2,5 gånger snabbare grafik. Det är knappast något som märks under vanlig användning, mer än att Ipad Air 2 genomgående känns rapp och kvick, både när det gäller att öppna appar, ladda ned webbsidor och testa spel. För att få ett mer vetenskapligt underlag har vi därför också kört Ipad Air 2 genom en serie prestandatester för att mäta batteritiden samt prestandan vid surfning och grafiskt krävande processer.

Batteritid

Återigen har det fysiska batteriet blivit mindre och klenare med en kapacitet på 27,62 Wh, jämfört med det batteri på 32,4 Wh som sitter i den första Ipad Air. Batteritiden uppges dock vara densamma som tidigare, nämligen 10 timmar för att surfa på nätet via Wifi, spela upp video eller lyssna på musik. Surfning med 4G/LTE sänker batteritiden till 9 timmar.

Under ett batteritest med videouppspelning av filmklippet Tears of Steel med Wifi, 4G/LTE och Bluetooth aktiverat, men med bakgrundsuppdateringar och notiser avstängda klarar Ipad Air 2 att spela filmen i 11 timmar och 20 minuter.

Detta är något kortare än vad det mindre syskonet Ipad Mini 3 klarade, vilket var 11 timmar och 47 minuter, men det är fortfarande betydligt mer än den officiella specifikationen. Dock klarade föregångaren Ipad Air hela 12 timmar och 53 minuter när 99mac genomförde samma test i november förra året. Då var operativsystemet IOS 7.0.3, så en möjlig förklaring till skillnaden är att IOS 8.1 helt enkelt förbrukar lite mer ström.

Surfning

Vi kör tre olika tester i webbläsaren – Sunspider Javascript, Mozilla Kraken och Google Octane. Testerna körs med den inbyggda webbläsaren, det vill säga Safari på operativsystemet IOS 8.1.

När det gäller Sunspider-testet uppvisar Ipad Air 2 en betydlig förbättring jämfört med Ipad Air, och är dessutom marginellt snabbare än Iphone 6 och Iphone 6 Plus. Detsamma gäller Kraken-testet där skillnaderna dock inte är lika stora.

Den här gången testar vi också Javascript-prestandan med testet Google Octane 2.0. Octane-testet ska bättre representera faktiska arbetsprocesser och simulera vanlig användning. Testet visar en totalpoäng utifrån tiden det tar att slutföra en serie prestandatest.

Grafikprestanda

A8X ska framförallt ge extra prestanda åt grafiken, så dessa test är mycket intressanta. För test av grafikprestanda använder 99mac det syntetiska testet Ice Storm Unlimited som som renderar bildrutor i 720p "utanför" skärmen, medan skärmen uppdateras med tumnaglar efter varje 100 bildrutor för att visa framsteg.

Här märks det verkligen att A8X har en stor fördel jämfört med den vanliga A8 som sitter i Iphone 6 och Iphone 6 Plus. Enheter med den äldre A7-processorn, inklusive Ipad Mini 3 som lanserades tillsammans med Ipad Air 2 hamnar ännu mer på efterkälken. Samma slutsats dras av det andra grafiktestet vi kör, nämligen GFX Bench 3.0 som renderar miljöer "utanför skärmen" i 1080p och mäter uppdateringsfrekvensen av bilder. I testet användes två olika scener.

Att Ipad Air 2 är den första IOS-enhet som har två gigabyte internminne bidrar säkerligen också till de fina resultaten. Oavsett är det bara att konstatera att när det kommer till spel- och grafikprestanda finns det en ny herre på täppan bland surfplattor.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.