Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

7 dolda funktioner i OS X Yosemite

UPPDATERAD. I vanlig ordning innehåller Apples nya operativsystem OS X Yosemite många funktioner som inte är lika framträdande som andra. Här listar vi sju stycken dolda och användbara guldkorn.

1. Spela in bildskärmen från en Iphone eller Ipad

Det här är en trevlig funktion som tidigare krävde särskilda program från tredje part, men som nu finns inbyggt i appen Quicktime. Det som krävs är en IOS-enhet med minst IOS 8 installerat som är ansluten till datorn med Lightning-kabel.

  1. Öppna Quicktime.

  2. Välj Ny filminspelning i menyn under Arkiv.

  3. I fönstret som öppnas, klicka på pilen bredvid inspelningsknappen.

  4. Välj Iphone eller Ipad som kamera.

  5. Tryck på inspelningsknappen för att börja.

3. Skärmdelning via Meddelanden

När släktingar skickar ett meddelande och ber om teknisk support är det nu ännu enklare att hjälpa till. Det går nu nämligen att begära kontroll över samtalspartners bildskärm direkt i appen Meddelanden. Klicka bara på Information uppe i högra hörnet, och välj sedan symbolen för skärmdelning för att skicka en begäran.

5. Flytta Dock med Shift-klick

Kan du inte bestämma dig om Dock ska ligga längst ned på skärmen, eller hålla till på någon av sidorna? Nu är det enklare än någonsin att ändra sig. Håll bara ner Shift-knappen och klicka på det vertikala strecket nere i Dock. Fortsätt hålla nere musknappen och flytta markören till önskad plats – Dock kommer att följa med.

6. RSS i Safari återuppstår

Safaris inbyggda RSS-läsare försvann i Mountain Lion. Nu är funktionen tillbaka, men på ett lite mer dolt ställe. För att prenumerera på RSS-strömmar återfinns knappen Prenumerationer längst ner i sidofliken för delade länkar. Klicka på Lägg till ström för att få upp en lista på strömmar från den aktuella webbplatsen eller från favoritsajter. På en webbsida går det också att klicka direkt på en RSS-länk för att få upp en fråga om strömmen ska läggas till i delade länkar.

7. Flyover-turer i Kartor

Det här är en funktion som har sitt ursprung i IOS, men nu kan även appen Kartor i Yosemite ta dig med på en rundflygning över utvalda städer. Klicka bara på knappen för Flyover-tur och appen kommer att visa landmärken och kända platser i den aktuella staden. I Stockholm exempelvis visas Kungliga slottet, Riksdagen, Stadshuset Riddarholmskyrkan och Globen. 99mac:s redaktion finns tyvärr inte med än.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
23 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.