Apple lanserar OS X Yosemite

Som väntat har Apple lanserat det operativsystemet OS X Yosemite, med ett nytt grafiskt utseende och ett antal nya funktioner.

Apple har idag gjort sitt nya operativsystem OS X Yosemite tillgängligt för nedladdning via App Store. Yosemite ersätter det tidigare systemet Mavericks och bjuder på nyheter både på ytan och invändigt.

Nytt utseende

Det mest uppseendeväckande med OS X Yosemite är att systemet har fått en ordenlig grafisk omarbetning. Utseendet är nu mer likt den design som påbörjades med IOS 7 och som även syns i IOS 8. Det betyder att ikoner, knappar och fält har fått tydligare och lite plattare fält och färgval. Vissa delar av gränssnittet har gjorts genomskinligt, och det nya systemtypsnittet är nu Helvetica Neue istället för det tidigare Lucida Grande.

Bättre Spotlight och Notiscenter

Sökverktyget Spotlight aktiveras fortfarande från övre högre hörnet, men sökfältet syns tydligt mitt på skärmen. Spotlight är nu ett ännu bättre alternativ för att starta appar, och kan även söka på Wikipedia, Bing, i Kartor-appen och andra källor.

Notiscenter blir mer kraftfullt genom tillägg, som appar från App Store kan använda för att visa information i sidofältet. Idag-funktionen ger snabb översikt av kommande kalenderhändelser och påminnelser, liksom aktiekurser, väderlek och annat.

Förbättrade appar

De inbyggda apparna i OS X har också uppdaterats med nya funktioner. Webbläsaren Safari har flyttat bort flera av knapparna från verktygsraden vilket ger ett renare utseende och mer plats för webbinnehåll. Favorit-sajter kan nu visas i ett rutnät som aktiveras under adressfältet. En annan ny vy är den särskilda flik-vyn som på ett överskådligt sätt samlar alla öppna flikar, grupperade efter webbsajt. Det smartare Spotlight har också hittat till Safari, och det kombinerade sök- och adressfältet ger förslag från Wikipedia, Kartor, Itunes och olika sökmotorer som Google och Bing.

Mail har också fått nya funktioner som ska snabba upp hanteringen av e-post. Det går nu att göra markeringar och anteckningar på en bilaga som har tagit emot direkt i Mail och sedan skicka tillbaka den. Det går nu också att skicka stora bilagor på upp till 5 gigabyte med hjälp av Icloud. Mottagare som inte använder Icloud får en nedladdningslänk i mejlet för att ta hem bilagan.

Itunes har precis som resten av systemet bytt kostym, och trots att det mesta är sig likt vad gäller funktioner bidrar det nya utseendet till en modernare känsla. Gränssnittet har dock bearbetats något, till exempel är nu menyn för att växla mellan olika mediekategorier borta, och de olika kategorierna ligger nu som en rad överst i huvudfönstret.

Samspel med IOS

En annan app som uppdaterats ordentligt är Meddelanden, som numera inte är begränsad till Imessage utan kan ta emot och skicka helt vanliga SMS genom användarens Iphone. Precis som i Meddelanden på IOS 8 går det nu också att spela in och skicka små ljudklipp. Det har också blivit enklare att hålla reda på gruppkonversationer, som kan namnges och deltagare kan läggas till i och lämna konversationen.

Det nära samarbetet mellan IOS 8 och OS X Yosemite är inte bara begränsat till SMS. OS X kan också känna av en Iphone som är i närheten och automatiskt utnyttja internetdelning genom den, vilket är praktiskt om datorn befinner sig långt från ett wifi-nät. En annan välkommen funktion är att Airdop nu äntligen fungerar mellan IOS och OS X. Enheterna använder Bluetooth för att hitta varandra.

Den nya funktionen Handoff använder sig också av förmågan hos Mac-datorer att känna av IOS-enheter i närheten för att snabbt överta dokument som påbörjats på en annan enhet. Det går att börja skriva ett mejl på en Ipad och sedan direkt fortsätta med samma dokument på en Mac. Handoff fungerar med apparna Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Kartor, Meddelanden, Påminnelser, Kalender och Kontakter.

Så här uppdaterar du till OS X Yosemite

Apples nya operativsystem distribueras gratis via Mac App Store, så uppdateringen sker enkelt genom att välja Programuppdatering i Apple-menyn eller öppna App Store. Kom bara ihåg att ta en säkerhetskopia på viktigt innehåll i datorn innan systemuppdateringen.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
85 svar

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.

Instagram rullar ut en ny – fast gammal och välbeprövad – funktion, nämligen trådade kommentarer.

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.