Det här kan Apple släppa på torsdag

UPPDATERAD. På torsdag kväll intar Tim Cook och hans kollegor scenen för en ny presskonferens. 99mac sammanställer alla rykten och förhandsuppgifter om vad som kan presenteras.

Artikeln har uppdaterats med något förändrade prognoser för nya Ipad-modeller efter gårdagens bilder som tycks bekräfta både Ipad Air 2 och Ipad Mini 3.

Många av uppgifterna om kommande Apple-produkter kommer från analytikern Ming-Chi Kuo, som i april publicerade en tidsplan. Flera av hans prognoser har visat sig stämma, så som en billigare Imac-modell i somras och lanseringen av Apple Watch i två storlekar. Att den större Iphone-modellen vi idag känner som Iphone 6 Plus inte skulle komma förrän slutet av året har dock visat sig felaktigt, även om enhetens specifikationer stämde mycket bra.

Nya Ipad-modeller

Att Apple kommer att presentera uppgraderade versioner av Ipad Air och Ipad Mini med Retinaskärm är i princip säkerställt. Sedan den första modellen av Ipad släpptes 2010 har Apple gjort nya modeller varje år, och sedan den fjärde generationen kom 2012 tillsammans med den första generationen Ipad Mini har lanseringarna skett på hösten inför den lukrativa julhandeln.

Ipad Air 2

Det har ryktats om en uppföljare till förra årets Ipad Air sedan början av året, och förhandsuppgifter har dykt upp ganska regelbundet. I maj rapporterades att den taiwanesiska tillverkaren TSMC skulle producera Touch ID-komponenter till den nya Ipad-modellen, och i juni rapporterades att den skulle få bildskärmar från LG, Samsung och Sharp samt utrustas med A8-processor.

I början av oktober publicerades bilder på vad som påstods vara den nya Ipad Air, eller åtminstone en protoyp av den. Bilderna visade en något tunnare enhet som annars var väldigt lik den nuvarande modellen, men med Touch ID och en borttagen knapp för att stänga av ljudet alternativt reglera rotationslåset.

Dagen efter visade grafiska resurser i betaversionen av operativsystemet IOS 8.1 att nästa Ipad-modeller troligtvis skulle få bildskärmar med stöd för Retina HD, vilket är Apples namn för skärmarna på Iphone 6 med högre upplösning, bättre betraktningsvinkel och skarpare kontraster. Enligt andra uppgifter kommer den nya modellen att erbjudas i samma färgalternativ som Iphone, det vill säga silver, rymdgrå och guld.

Nyligen publicerades bilder av påstådda interna komponenter, som bland annat visade att processorn i Ipad Air 2 blir A8X, en variant av den vanliga A8-processorn med kraftigare grafikprestanda. Möjligheten finns att den grafiska styrkan kommer att användas främst för den större Retina HD-skärmen och för en möjlig funktion i IOS 8 för att köra två appar sida vid sida.

Prognos: MYCKET SANNOLIKT

Om Apple ska släppa nya Ipad-modeller i år är det dags att lansera dessa nu. Att inte ha en ny Ipad till julhandeln är i det närmaste otänkbart.
UPPDATERING: Bilder från en användarhandbok i Ibook Store har bekräftat Ipad Air 2.

Ny Ipad Mini

Redan i februari rapporterade Ming-Chi Kuo att det endast var Ipad Air som skulle uppdateras under 2014, men vid publiceringen av Apples produktkarta i april verkade analytikern ha ändrat sig. I augusti uppgav Bloomberg att produktionen av de nya Ipad-modellerna hade påbörjats, och att det gällde både uppföljare till Ipad Air och Ipad Mini med Retinaskärm.

I september rapporterade dock taiwaneisk media att det endast skulle bli Ipad Air som skulle se en uppdatering i oktober, och att en ny Ipad Mini skulle dröja till det första kvartalet 2015.

Det får anses vara sannolikt att Apple ändå uppdaterar båda modellerna på torsdag med tanke på att de båda nuvarande modellerna är såpass lika varandra vad gäller prestanda och hårdvara, och att Ipad Mini hittills alltid har uppdaterats jämsides med sitt större syskon.

Prognos: MYCKET SANNOLIKT

Trots vissa rykten om att Ipad Mini skulle få vänta till nästa år finns det nu mycket som tyder på att de båda modellerna kommer samtidigt som vanligt. UPPDATERING: Bilder från en användarhandbok i Ibook Store har bekräftat Ipad Mini 3.

Ipad Pro

Ett annat långlivat rykte har varit att Apple förbereder en större variant av Ipad med en bildskärm på 12,9 tum. Denna Ipad ska enligt uppgift innehålla nya funktioner som gör den mer lämplig för företag och utbildningsmarknaden. I maj publicerades läckta bilder på en komponent som uppgavs föreställa baksidan på en prototyp av en större Ipad. Enligt en rapport från Bloomberg i augusti är Ipad Pro planerad att börja produceras under det första kvartalet 2015.

Under sommaren lanserade Microsoft sin surfplatta Surface Pro 3 i Sverige, vilket kan ge en försmak om hur en eventuell Ipad Pro kan fungera. 99mac testade Surface under en dag, och såg många fördelar med en enhet som är en hybrid mellan en surfplatta och bärbar dator. Det är dock okänt om en Ipad Pro kommer att gå samma väg och blir en hybrid mellan Ipad och Macbook Air, eller om det blir en mer traditionell surfplatta men med mer avancerade funktioner.

Prognos: INTE SANNOLIKT

Rykten om Ipad Pro har cirkulerat länge, och vi tror att en sådan enhet är på gång. Däremot har vi inte sett några läckta bilder på komponenter, som borde ha dykt upp om plattan hade börjat produceras. Därför tror vi inte att någon Ipad Pro visas upp den här veckan, men det är en spännande produkt. Kanske är det rentav samma produkt som den ryktade 12-tumsdatorn utan fläktar?

Skriven av Jakob Nilsson

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.