Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

GTAT kan inte berätta varför de ansökt om konkursskydd

Safirglastillverkaren GT Advanced Technologies hävdar att de är bundna av ett sekretessavtal som hindrar de från att redogöra för varför de ansökt om konkursskydd.

Det blir allt fler frågetecken kring safirglastillverkaren GT Advanced Technologies som tidigare i veckan ansökte om konkursskydd. Bolaget har nu meddelat amerikansk domstol att de inte kan redogöra för varför de ansöker om konkursskydd på grund av ett sekretessavtal, rapporterar Recode.

GT Advanced Technologies har bett domstolen som granskar konkursansökan att hålla vissa viktiga dokument hemliga, som relaterar till en tredje part. Enligt GTAT skulle detta skydda företaget från att behöva betala skadestånd för brott mot ett sekretessavtal. De ville heller inte avslöja namnet på den tredje parten, eller vad det konfidentiella avtalet går ut på.

Apple har tidigare meddelat att de är förvånade över GTAT:s ansökan, även om en bidragande faktor till situationen tycks vara en utebliven betalning på 139 miljoner dollar (cirka en miljard kronor) som GTAT väntade på från Apple. Anledningen är att safirglastillverkaren inte levt upp till sina åtaganden ifråga om produktionsmål.

Iphone-planer okända

När fabriken i Arizona invigdes ryktades det att tillverkningen skulle bestå av skärmar till nya Iphone-modeller. Kapaciteten bedömdes ligga på över 100 miljoner skärmar per år av safirglas. När Iphone 6 och 6 Plus presenterades i september hade de dock inte skärmar av safirglas, utan jon-dopat glas.

Detta besked ledde till spekulationer om att Apple kort tid innan lansering bestämde sig för att inte använda safirglas, på grund av att GT Advanced inte lyckades tillverka tillräckliga mängder i bra kvalitet. Enligt en rapport från Wall Street Journal (kräver inloggning) var det just dessa produktionsproblem som fick Apple att inte använda safirglas, och även kvarhålla utbetalningen till GTAT.

Mycket är dock oklart vad gäller safirglasens vara eller inte vara, och kommer troligtvis så förbli. Apple brukar som bekant inte redovisa sina planer, och huruvida Iphone 6 och Iphone 6 Plus från början skulle ha haft skärmar av safirglas eller inte kommer knappast avslöjas. Flera argument för att rent safirglas är ett dåligt alternativ för en mobiltelefonskärm har lagts fram, bland annat av Time.

Dock uppges anledningen till att Apple valde att samarbeta med just GT Advanced vara att dessa hade en bättre metod för att framställa safirglas vilket bland annat gjorde materialet mer stöttåligt, rapporterar 9to5mac. Uppgifter inför Iphone-lanseringen gjorde också gällande att skärmarna inte skulle bestå av rent safirglas, utan av ett laminat som skulle vara mer lämplig, och som Apple patenterat.

Skadestånd på 50 miljoner dollar

GT Advanced Technologies uppger också till domstolen att de är medvetna om att begäran att hålla vissa dokument hemliga är ovanlig. De är dock ändå tvingade att göra begäran för att undvika risken att betala upp till 50 miljoner dollar i skadestånd, motsvarande 361 miljoner kronor. Företaget har också begärt slutna överläggningar med domstolen.

Framtiden för GTAT är alltså oviss, och så även hur detta kan påverka eventuella framtida produkter med safirglas. Om inte årets Iphone-modeller hade planerats med safirglas kvarstår frågan vad så stora mängder glas isåfall skulle användas till. Det verkar inte sannolikt att komponenter som Touch ID och kameralinsen på Iphone och kommande Ipad-modeller skulle motsvara en tillverkningskapacitet motsvarande 100 miljoner bildskärmar.

En annan produkt som Apple sagt kommer att skyddas av safirglas är vissa modeller av den kommande klockan Apple Watch. Hur GTAT:s konkursförhandlingar kommer påverka denna produktion är, precis som mycket annat när det gäller safirglas, okänt.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.