Fortsatt tufft för Samsung under kvartalet

Samsung tappar 60 procent av sin vinst jämfört med förra året och fortsätter att tappa mark på mobilmarknaden till kinesiska tillverkare.

Samsung har varnat för att bolagets vinst för årets tredje #kvartal kommer att hamna under marknadens förväntningar. Enligt Samsung kommer bolaget att rapportera en operativ vinst på 3,8 miljarder dollar för kvartalet som slutade i september, motsvarande cirka 27 miljarder kronor. Det innebär en vinst som är nästan 60 procent lägre än motsvarande period förra året, rapporterar Recode.

Samsungs totala försäljning uppgick under kvartalet till 44 miljarder dollar, eller 315,8 miljarder kronor. Det innebär en minskad försäljning med 20 procent jämfört med året innan. Trots att Samsungs totala försäljning av smarta telefoner ökat har marginalerna minskat som en följd av att de sålt färre mobiler i de högre prisskikten med bättre vinstmarginal, och att det genomsnittliga försäljningspriset blivit lägre.

Konkurrens från två håll

På mobilmarknaden har Samsung under en längre tid utsatts för svår konkurrens från både Apple, som är den största konkurrenten i de högre prisklasserna, och kinesiska tillverkare som Xiaomi som utmanar i de billigare segmenten. I augusti rapporterade 99mac att Xiaomi gått om Samsung på den kinesiska marknaden och blivit landets största försäljare av smarta mobiltelefoner.

Sydkoreanska Samsung uppger att de planerar att möta trenden genom att lansera en ny serie mobiltelefoner i de lägre prisklasserna samt mellansegmenten av marknaden, för att bli mer konkurrenskraftiga i länder som Kina. Bolaget säger sig också ha "försiktiga förväntningar" på en ökad försäljning under det fjärde kvartalet.

Samsungs övriga verksamheter har inte heller gått särskilt bra under kvartalet. Sommarsäsongen för tv-apparater slutade tidigare än planerat, vilket gjorde att efterfrågan sjönk. En svagare japansk valutakurs jämfört med den koreanska gjorde också att japanska tv-tillverkare kunde pressa ner priserna, enligt Bloomberg.

Tillverkningen av minnen gick däremot fortsatt bra, med stark efterfrågan från tillverkare av datorer, servrar och andra enheter. En ny minnesfabrik ska byggas i Sydkorea för att möta behovet av minnen från kunder som Apple.