Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Microsoft hoppar direkt till Windows 10

Efter åtta kommer tio, i alla fall när Microsoft räknar. Företaget presenterar uppföljaren till sitt operativsystem Windows 8 och visar upp Windows 10.

Under en presskonferens på tisdagen presenterade Microsoft uppföljaren till operativsystemet Windows 8. Något oväntat kommer det inte heta Windows 9 utan istället Windows 10. I en artikel på sin webbplats beskriver Microsoft sitt nya system.

Med #Windows 10 vill Microsoft skapa ett enhetligt ekosystem mellan alla sina olika produktkategorier, från datorer till surfplattor och smarta mobiler. Bland annat ska alla plattformar få tillgång till samma appbutik och använda samma appar.

Däremot blir det inte ett gemensamt gränssnitt på alla typer av enheter, utan Microsoft anpassar gränssnittet i Windows 10 beroende på vilken typ av enhet det handlar om. På en bärbar dator finns skrivbordet kvar, medan enheter med pekskärm som surfplattor utgår mer från startskärmen som introducerades i Windows 8.

Startmenyn återvänder

Att Microsoft nu backar från designfilosofin i Windows 8 där allting skulle se likadant ut oberoende av plattform gör också att exempelvis Startmenyn från Windows 7 kommer tillbaka, dock integrerad med en variant av Startskärmen från Windows 8. Överlag är det grafiska utseendet väldigt lik förra versionen av Windows med stora färgade rutor och fält.

Windows 10 får också en funktion som OS X-användare är vana vid sedan tidigare, nämligen virtuella skrivbord. Det vill säga möjligheten att skapa flera skrivbordsfält, var och ett med en egen uppsättning appar och fönster.

Med plattor som Surface satsar Microsoft stort på hybrider mellan traditionella bärbara datorer och surfplattor. Detta återspeglas i Windows 10 som ska kunna känna av vilken typ av inmatningsmetod som för tillfället används. Med en muspekare blir gränssnittet ett skrivbord med startmeny, och används endast pekskärmen anpassas det istället till en startskärm.

Microsoft har ännu inte avslöjat något datum för lansering av det nya operativsystemet, mer än att det blir någon gång under 2015. Microsofts egen utvecklarkonferens Build hålls i april, och då kommer troligtvis fler funktioner i Windows 10 att visas upp.

Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.