Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Bokmässan 2014

Publit hjälper förlagen att ge ut böcker

Publit är en stor spelare i den svenska bokbranschen, även om det mesta sker bakom kulisserna. Över 500 svenska förlag använder tjänsten för att få ut sina böcker i de digitala bokhandlarna. Under årets bokmässa passade 99mac på att hälsa på.

Med läsplattor som Kindle och Ipad är avståndet från bokläsare till att köpa böcker kortare än någonsin. Med ett knapptryck tar det bara några sekunder att ladda hem den senaste bästsäljaren. Bakom kulisserna pågår dock ett arbete för förlagen att se till att deras böcker hamnar i de digitala butikerna. Det är den processen som Publit vill underlätta.

I korthet går det ut på att en färdig bok laddas upp som i PDF-format till en webbplats, och därifrån tar Publit över och ser till att boken kommer ut på de försäljningsställen som önskas. Det hela är inte svårare än att bocka för de kanaler som boken ska säljas genom. Publit jobbar både med utgivning av pappersböcker och e-böcker, med stöd för alla stora spelare bland de digitala bokhandlarna och distribution till fysiska butiker.

– Publit gör det enkelt att publicera och sälja böcker. Genom några knapptryck når förlagen ut med sina titlar överallt där böcker säljs, både som tryckta böcker och som e-böcker, säger Jonas Lennermo på Publit.

De avsedda kunderna för Publit är alltså förlag, och det kan vara allt från stora jättar som Bonniers och Nordstedts till mindre förlag bestående av några få personer. Även egen-utgivare kan ha nytta av Publits tjänster, men F-skattsedel krävs, och utgångspunkten är att bokens innehåll är färdigt när Publit tar över.

– Vi jobbar ju med distribution, inte med produktion i första hand. Men för att distribuera något måste vi ibland hjälpa till också lite med att producera, säger Jonas Lennermo.

Fast procentsats

Prismodellen är enkel – Publit tar tio procent av nettopriset. För en bok som säljs på Apples Ibook Store kan förlaget själv sätta priset utifrån förbestämda intervaller. Från utpriset, det vill säga vad boken kostar att köpa dras momsen, och sedan tar Apple 30 procent. Av det som återstår tar Publit tio procent.

Publit kan också att göra e-böckerna tillgängliga för utlåning på bibliotek, och erbjuder också förlag och författare direktförsäljning på deras egen webbplats. Publit tillhandahåller då en webbshop och hanterar transaktioner, ordrar och betalningar. För böcker som säljs på detta sätt är dock Publits avgift högre, 20 procent.

Det finns ett uppenbart behov från förlagens sida att få hjälp med att få en smidig distribution till de digitala bokhandlar som spås bli det allt mer dominerande sättet att köpa böcker. Över 500 svenska förlag använder sig idag av Publit för att distribuera sina titlar.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.