Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Adobe släpper Photoshop och Premiere Elements 13

Nu finns det nya versioner av Photoshop och Premiere Elements med flera nya funktioner tänkta att spara tid åt användarna.

Adobe är mest kända för sina professionella applikationer så som Photoshop CC eller Premiere Pro CC, men företaget gör också lite mindre program riktade till foto- och videoentusiaster som nu uppdateras med nya funktioner. Många av nyheterna är enligt Adobe direkt inspirerade av användarna.

De nya versionerna av Elements-programmen ska främja kreativiteten hos användare när de arbetar med bilder eller filmer, säger Jenny Höglund, nordisk marknadschef för Digital Media på Adobe i ett pressmeddelande.

– Nyckeln har varit att eliminera flera av de mer tidskrävande redigeringsstegen, så att användarna snabbt får det resultat de drömmer om och sedan kan dela sina skapelser med världen.

Båda programmen får bättre redigeringsverktyg, nya redigeringsguider och Elements Live, en ny portal som erbjuder tips direkt i varje applikation.

Nyheter i Photoshop Elements 13

Flera av de nya funktionerna har lagts till efter att användare kommit in med idéer och förslag. Bland annat finns nu en funktion som kallas för Photomerge Compose för att enkelt lyfta ut ett element från en bild och flytta det till en annan.

Under en presskonferens visade Adobe funktionen och flyttade en person från bild till en annan bild som fungerade som en mer spännande bakgrund. Användaren kan också justera ljus och skuggor så att resultatet blir naturligt.

Användare kan nu också enkelt skapa optimerade bilder anpassade för Facebooks omslags- och profilbilder. Det går också att skapa bildspel som kan exporteras ut som en video och dela med andra.

Photoshop Elements bjuder också på nya redigeringsguider för att få mer liv i svartvita bilder. Det går att välja att göra allt utom en särskild färg svartvitt exempelvis.

Programmet ger också förslag på hur bilder kan beskäras för snygga resultat. Användaren får fyra förslag baserade på analyser av ansikten och andra komponenter i bilden.

Nyheter i Premiere Elements 13

Nu för tiden filmar många med sina smarta mobiler och resultatet blir lätt skakigt. Nya Premiere Elements 13 får en ny bildstabiliseringsfunktion som låter användaren justera sina klipp med mer fridfulla kamerarörelser.

Användare som har mycket material att gå igenom kommer att uppskatta att det nu enkelt går att välja ut sina favoritögonblick från materialet och snabbt sätta ihop de utvalda klippen till en film som kan delas med omvärlden.

Det går att lägga rörlig video i titlar och lägga till specialeffekter bara på specifika områden i bilderna, vilket kan användas för att exempelvis göra ett ansikte suddigt.

Programmet innehåller nu också flera teman som användaren kan utgå ifrån för att snabbt skapa berättelser om exempelvis ett bröllop eller en födelsedag. Programmet kan automatiskt montera klipp och lägga till övergångar och bakgrundsmusik som användaren sedan kan finjustera.

Tillgängliga nu

Adobe Photoshop Elements och Premiere Elements finns tillgängliga nu via Adobe.com, men säljs också via butiker. Användare kan välja mellan engelska och svenska som språk och köper man en låda fungerar den med båda Mac och pc.

Photoshop Elements 13 och Premiere Elements 13 kostar 714 kronor var för sig och det finns ett paket där båda programmen ingår för 1 058 kronor.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.