Guide: Familjedelning i IOS 8

UPPDATERAD. Med IOS 8 gör Apple det enklare för en familj att dela på inköp över alla sina enheter, men familjedelning har också andra finesser som en gemensam bildström och kalender. 99mac går igenom hur det fungerar i praktiken.

En av de mest välkomna nyheterna i IOS 8 är möjligheten att dela inom familjen. Nu kan upp till sex personer ingå i en familj där alla har var sitt Apple-ID, men ändå delar på inköp och där föräldrarna ges möjligheten att hålla koll på barnens nedladdningar från exempelvis App Store. Det här har gått också tidigare, men varit betydligt krångligare.

Familjen kan dela på foton i en gemensam bildström där man också kan kommentera. Med den gemensamma kalendern får alla koll på de gemensamma aktiviteterna och kan planera vardagen därefter.

99mac kikar här närmare på familjedelningen i IOS 8 och visar dig hur du kommer igång och vad du bör tänka på.

Samordnare

För att komma igång med Familjedelning krävs ett Apple-ID med ett bankkort knutet till sig som kommer att fungera som samordnare för familjen. Alla de övriga medlemmarna i familjen använder samma kort för att köpa appar, media och annat. Bra att tänka på när du ska välja kort, om du har flera alternativ.

Tillägg: Flera rapporterar att de inte kan lägga till konton för barn under 13 år utan att använda sig av ett kreditkort som betalmedel. Oklart om det är ett riktigt krav eller ett temporärt fel.

För att komma igång väljer du vilket bankkort som ska användas och om du vill dela med dig av din platsinformation. Därefter går det att lägga till fler personer till familjen. Det finns tre alternativ, antingen får de mata in sina uppgifter direkt på skärmen, eller så får de meddelanden till sina egna enheter. Det går också att skapa specifika konton för barn som är för unga för att ha ett eget konto.

Dela inköp

Alla medlemmar i familjen kan dela på inköp från Apples digitala affärer så som App Store, Itunes Store och Ibooks Store. När det gäller barn går det att välja om de ska få be om lov innan de köper något.

Det går att aktivera "Fråga om köp" vilket betyder att varje gång de försöker ladda ned något från exempelvis App Store får en eller båda föräldrarna en notis och måste godkänna köpet vare sig appen är gratis eller kostar pengar.

Exempel på hur barn köper appar

  • Barn vill ladda ned Instagram (med sitt lösenord för Apple-ID)

  • Föräldrar får notis, måste välja Avböj eller Få

  • Förälder får godkänna med lösenord eller Touch ID

  • Appen laddas ned hos barnet (eller inte)

När någon i familjen tittar på sina inköp i exempelvis App Store finns förutom det egna apparna också de övriga medlemmarna listade och det går att se deras respektive inköp. Vill man inte dela media med de andra alls går det att stänga av helt under Inställningar > Icloud > Familj > [eget namn].

Det går också att dölja enstaka inköp för övriga familjen genom att besöka Itunes Store från en dator. Förfarandet är samma för musik, filmer, appar och böcker.

  • Öppna Itunes, logga in

  • Välj Köpt vid snabblänkarna till höger

  • Klicka på exempelvis Appar

  • Dölj med kryssen upp till vänster på varje ikon

Utvecklare kan själva välja om deras appar ska vara delbara eller ej, de kan också förbjuda delning baserat på inköpsdatumet. Informationen syns i beskrivningen i App Store.

Dela platsinformation

Om ni valt att dela er platsinformation med varandra så kan appen Hitta mina Vänner användas för att se allas nuvarande position på en karta. Det går också att få meddelanden om när en person lämnar eller anläder till en plats. Föräldrar kan exempelvis bli meddelade när barnen lämnar skolan eller kommer hem.

Med appen Hitta min Iphone kan familjen lokalisera inte bara sina egna enheter utan också de andras.

Det går att stänga av om man inte vill dela med sig av platsinformation, och det går också att ha det aktiverat bara för en del av familjemedlemmarna.

Bilder och kalender

Det skapas automatiskt en bildström och kalender för familjen. Via bildströmmen kan bilder eller videoklipp delas med alla som också kan kommentera det som delas.

Familjen får också en gemensamma kalender med tillhörande påminnelser som underlättar för att få ihop livspusslet. När någon gör ändringar eller lägger till något får övriga notiser.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
47 svar

Veckans avsnitt avhandlar hörlurarna Beats X, Mobile World Congress, rykten om nya Ipad-modeller samt ögonskanning.

Varje fredag brukar 99mac tipsa om något roligt från världens största videoarkiv Youtube. Idag uppmärksammar vi självklart Steve Jobs som skulle ha fyllt 62 år idag.

Version 10.2.1 av IOS minskar risken för att Iphone 6 och 6S ska stänga av sig plötsligt enligt Apple.

Apple väntas nästa månad presentera uppdaterade modeller av Ipad, men de kraftfullare modellerna kan börja säljas först till sommaren enligt en ny rapport.

I en uppmärksammad video på Twitter börjar en Iphone 7 Plus ryka och smälter av överhettning. Apple säger nu att de utreder händelsen.

Googles moderbolag Alphabet stämmer taxitjänsten Uber och anklagar bolaget för att ha stulit teknologi.