Krönika: Apple söker i det befintliga

99mac:s redaktör Jakob Nilsson har smält sina intryck av Apples nya produktkategori, och drömmer sig genast bort till nästa generation smarta klockor.

Så kom den till slut. Den nya produkten, den länge omtalade klockan. Iwatch, eller Apple Watch som den kom att heta. Än så länge är den egentligen inte mycket mer än några snygga videor och reklambilder, kombinerat med ett antal löften om vad den lilla mackapären kan göra. Men räkna med att haussen kommer att växa till början på nästa år när den kommer ut i butik och når kunderna. Det kommer förmodligen inte heller att säljas särskilt många andra smarta klockor under julhandeln – de flesta väntar nog på Apples.

Precis som när Apple presenterade Ipod, Iphone och Ipad har också skeptikerna redan avfärdat den nya klockan som otillräcklig och en besvikelse. Apple Watch är intetsägande, den är begränsad, den kräver en Iphone för att fungera fullt ut. Som vanligt utan att ens ha hållit i den, eller provat den.

Delar till en helhet

Apple är förutsägbara i sin oförutsägbarhet, och lanseringen av Apple Watch är på många sätt typisk för hur de brukar tackla en ny produktkategori. På många områden är nämligen Apple Watch inget märkvärdigt. De flesta av funktionerna hade det ryktats om innan, och finns redan hos konkurrerande smarta klockor som visats. Hälsa och träning, textmeddelanden och walkie-talkie är vare sig nytt eller unikt. Däremot verkar allt sitta ihop med Apples sedvanliga finess, och min gissning är att mördarfunktionen blir inmatningsmetoden med den digitala kronan.

När Samsung under året stressade ut sina klockor verkar de ha missat att en förkrympt mobiltelefon på handleden, med bara tryckskärm, är en usel idé. För att styra en liten (nåja) klocka måste händerna så mycket som möjligt bort från skärmen. Det som på smarta mobiltelefoner och surfplattor är en optimal inmatningsmetod – att trycka med fingret på en skärm – är inte lika perfekt för en klocka.

Men inte heller kronan kommer från ingenstans. Den är plockad från helt vanliga klockor, för så jobbar Apple. De hittar sällan på något helt nytt, men söker i det befintliga efter ett nytt sätt att foga samman delarna till en helhet. För Ipod var det skrollhjulet. För Iphone var det pekfingret – naturens egen stylus. Och för Apple Watch är det kronan, om än digital. Varför återuppfinna hjulet på nytt, när det funnits ett sätt att styra och ställa in en klocka i årtionden.

Apple sägs ibland avsky knappar. Det stämmer inte, jag tror de älskar knappar. Men de vill inte ha mer än en, eller max två.

Smäckrare och bättre

Den första generationen Apple Watch ser ut att vara som den första generationen Iphone. Den gör ett fåtal saker bra, och är i övrigt ganska begränsad. Det är en konceptprodukt, men fullt fungerande och mogen för konsumenterna. Den är lika mycket en uppvisning vad gäller design och stil som det är ett exempel på funktion. Detta är Apple som säger "så här ska en smart klocka se ut och fungera" .

Räkna med att nästa års utgåva kommer att bli ännu smäckrare, och ha betydligt fler funktioner. Året efter det kommer batteriet att förbättras radikalt, och Siri blir en trevligare kompanjon. Året efter det, vem vet? Men Apple Watch är här för att stanna, och jag tror att det är början på något stort.

Skriven av Jakob Nilsson

Datorspelen Portal och Portal 2 har blivit kända bland annat för sina stämingsfulla avslutningslåtar, och här kommer ännu mer musik inspirerad av Portal.

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Super Mario Run släpps nästa vecka, och väntas bli ohyggligt populärt. Nu avslöjas dock att spelet kräver uppkoppling mot internet för att fungera.

Läs för dina barn eller själv en ordentlig julsaga i interaktiv form på Ipad, Iphone eller Android när Snobbens ägare Charlie Brown letar julens mening.

Bakom lucka nio i Geeks Julkalender döljer sig både ett fint erbjudande på tangentbordet G610 Orion Red från Logitech, och en tävling där du kan vinna tangentbordet, spelmus och andra tillbehör.

Nintendos USA-chef Reggie Fils-Aime säger att IOS-spelet Super Mario Run inte kommer att dyka upp på den kommande konsolen Nintendo Switch, men en version för Apple TV kan inte uteslutas.