Krönika: Apple söker i det befintliga

99mac:s redaktör Jakob Nilsson har smält sina intryck av Apples nya produktkategori, och drömmer sig genast bort till nästa generation smarta klockor.

Så kom den till slut. Den nya produkten, den länge omtalade klockan. Iwatch, eller Apple Watch som den kom att heta. Än så länge är den egentligen inte mycket mer än några snygga videor och reklambilder, kombinerat med ett antal löften om vad den lilla mackapären kan göra. Men räkna med att haussen kommer att växa till början på nästa år när den kommer ut i butik och når kunderna. Det kommer förmodligen inte heller att säljas särskilt många andra smarta klockor under julhandeln – de flesta väntar nog på Apples.

Precis som när Apple presenterade Ipod, Iphone och Ipad har också skeptikerna redan avfärdat den nya klockan som otillräcklig och en besvikelse. Apple Watch är intetsägande, den är begränsad, den kräver en Iphone för att fungera fullt ut. Som vanligt utan att ens ha hållit i den, eller provat den.

Delar till en helhet

Apple är förutsägbara i sin oförutsägbarhet, och lanseringen av Apple Watch är på många sätt typisk för hur de brukar tackla en ny produktkategori. På många områden är nämligen Apple Watch inget märkvärdigt. De flesta av funktionerna hade det ryktats om innan, och finns redan hos konkurrerande smarta klockor som visats. Hälsa och träning, textmeddelanden och walkie-talkie är vare sig nytt eller unikt. Däremot verkar allt sitta ihop med Apples sedvanliga finess, och min gissning är att mördarfunktionen blir inmatningsmetoden med den digitala kronan.

När Samsung under året stressade ut sina klockor verkar de ha missat att en förkrympt mobiltelefon på handleden, med bara tryckskärm, är en usel idé. För att styra en liten (nåja) klocka måste händerna så mycket som möjligt bort från skärmen. Det som på smarta mobiltelefoner och surfplattor är en optimal inmatningsmetod – att trycka med fingret på en skärm – är inte lika perfekt för en klocka.

Men inte heller kronan kommer från ingenstans. Den är plockad från helt vanliga klockor, för så jobbar Apple. De hittar sällan på något helt nytt, men söker i det befintliga efter ett nytt sätt att foga samman delarna till en helhet. För Ipod var det skrollhjulet. För Iphone var det pekfingret – naturens egen stylus. Och för Apple Watch är det kronan, om än digital. Varför återuppfinna hjulet på nytt, när det funnits ett sätt att styra och ställa in en klocka i årtionden.

Apple sägs ibland avsky knappar. Det stämmer inte, jag tror de älskar knappar. Men de vill inte ha mer än en, eller max två.

Smäckrare och bättre

Den första generationen Apple Watch ser ut att vara som den första generationen Iphone. Den gör ett fåtal saker bra, och är i övrigt ganska begränsad. Det är en konceptprodukt, men fullt fungerande och mogen för konsumenterna. Den är lika mycket en uppvisning vad gäller design och stil som det är ett exempel på funktion. Detta är Apple som säger "så här ska en smart klocka se ut och fungera" .

Räkna med att nästa års utgåva kommer att bli ännu smäckrare, och ha betydligt fler funktioner. Året efter det kommer batteriet att förbättras radikalt, och Siri blir en trevligare kompanjon. Året efter det, vem vet? Men Apple Watch är här för att stanna, och jag tror att det är början på något stort.

Skriven av Jakob Nilsson

Bristande tillgång på komponenter kan skjuta fram produktionen av Apples nästa Iphone till oktober eller november.

Uber samlade information från kunders Iphone-enheter, och försökte dölja detta från Apple enligt en artikel i New York Times.

Bose svarar till 99mac angående uppgifterna att företagets hörlurar samlar in data från användare.

Tim Dashwood har gjort flera plugin till videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro, och nu har Apple anställt honom.

99mac får finbesök i form av Ulrika Viklund och Måns Kronkvist Brusbäck från filmtjänsten Plejmo. Det blir snack om bio, film, videoformat och ett supersvårt quiz i slutet.

Imorgon är det Earth Day, vilket 99mac uppmärksammar med en tjusig video från NASA som fotat vår planet under ett år.