Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Krönika: Apple söker i det befintliga

99mac:s redaktör Jakob Nilsson har smält sina intryck av Apples nya produktkategori, och drömmer sig genast bort till nästa generation smarta klockor.

Så kom den till slut. Den nya produkten, den länge omtalade klockan. Iwatch, eller Apple Watch som den kom att heta. Än så länge är den egentligen inte mycket mer än några snygga videor och reklambilder, kombinerat med ett antal löften om vad den lilla mackapären kan göra. Men räkna med att haussen kommer att växa till början på nästa år när den kommer ut i butik och når kunderna. Det kommer förmodligen inte heller att säljas särskilt många andra smarta klockor under julhandeln – de flesta väntar nog på Apples.

Precis som när Apple presenterade Ipod, Iphone och Ipad har också skeptikerna redan avfärdat den nya klockan som otillräcklig och en besvikelse. Apple Watch är intetsägande, den är begränsad, den kräver en Iphone för att fungera fullt ut. Som vanligt utan att ens ha hållit i den, eller provat den.

Delar till en helhet

Apple är förutsägbara i sin oförutsägbarhet, och lanseringen av Apple Watch är på många sätt typisk för hur de brukar tackla en ny produktkategori. På många områden är nämligen Apple Watch inget märkvärdigt. De flesta av funktionerna hade det ryktats om innan, och finns redan hos konkurrerande smarta klockor som visats. Hälsa och träning, textmeddelanden och walkie-talkie är vare sig nytt eller unikt. Däremot verkar allt sitta ihop med Apples sedvanliga finess, och min gissning är att mördarfunktionen blir inmatningsmetoden med den digitala kronan.

När Samsung under året stressade ut sina klockor verkar de ha missat att en förkrympt mobiltelefon på handleden, med bara tryckskärm, är en usel idé. För att styra en liten (nåja) klocka måste händerna så mycket som möjligt bort från skärmen. Det som på smarta mobiltelefoner och surfplattor är en optimal inmatningsmetod – att trycka med fingret på en skärm – är inte lika perfekt för en klocka.

Men inte heller kronan kommer från ingenstans. Den är plockad från helt vanliga klockor, för så jobbar Apple. De hittar sällan på något helt nytt, men söker i det befintliga efter ett nytt sätt att foga samman delarna till en helhet. För Ipod var det skrollhjulet. För Iphone var det pekfingret – naturens egen stylus. Och för Apple Watch är det kronan, om än digital. Varför återuppfinna hjulet på nytt, när det funnits ett sätt att styra och ställa in en klocka i årtionden.

Apple sägs ibland avsky knappar. Det stämmer inte, jag tror de älskar knappar. Men de vill inte ha mer än en, eller max två.

Smäckrare och bättre

Den första generationen Apple Watch ser ut att vara som den första generationen Iphone. Den gör ett fåtal saker bra, och är i övrigt ganska begränsad. Det är en konceptprodukt, men fullt fungerande och mogen för konsumenterna. Den är lika mycket en uppvisning vad gäller design och stil som det är ett exempel på funktion. Detta är Apple som säger "så här ska en smart klocka se ut och fungera" .

Räkna med att nästa års utgåva kommer att bli ännu smäckrare, och ha betydligt fler funktioner. Året efter det kommer batteriet att förbättras radikalt, och Siri blir en trevligare kompanjon. Året efter det, vem vet? Men Apple Watch är här för att stanna, och jag tror att det är början på något stort.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.