Cook: "Jag tänker på Steve Jobs varje dag"

Tim Cook har intervjuats av amerikanske tv-profilen Charlie Rose i PBS, och avslöjar flera intressanta saker om vad som sker hos Apple.

Den amerikanska tv-kanalen PBS har lagt upp en lång intervju med Apples vd Tim Cook, där programledaren Charlie Rose ställer frågor om bland annat Apple Watch, partnerskapet med IBM, köpet av Beats och på vilka sätt Apple är ett annorlunda företag idag jämfört med under Steve Jobs.

Intervjun är första delen av två, och har lagts upp på tv-programmets webbplats. Del två kommer enligt uppgift att publiceras senare under måndagen.

En stor del av intervjun handlar om övergången från Steve Jobs ledarskap till Tim Cook. Cook berättar att han blev överraskad när han av Jobs ombads att efterträda honom. Han säger också att Apple blivit ett mer öppet företag under hans ledning, och nämner samarbetet med IBM som något som knappast hade skett under Steve Jobs tid.

En annan stor sak som hänt under det senaste året är Apples köp av Beats, vilket Tim Cook säger att han från början var skeptisk till. Efter att ha jämfört Beats strömmande tjänst med andra insåg han att det var en annan känsla i hur Beats valde ut de låtar som spelades. Cook säger:

"Anledningen är att de förstår att ett urval gjort av människor är viktigt för prenumerationstjänsten – ordningen av de låtar som spelas upp påverkar hur du känner dig när du lyssnar."

Google största motståndare

Cook får frågan vilka han ser som Apples största konkurrenter, och uppger att sökjätten Google måste toppa den listan. Han säger att Samsung visserligen är en bättre telefontillverkare, men att de är beroende av Google som gör operativsystemet Android.

Däremot är Apple inte intresserade av att konkurrera med Google inom varje område, och har exempelvis inga planer på att lansera ett socialt nätverk. Cook erkänner också villigt att Apple misslyckades med lanseringen av sina egna karttjänster i början när Google Maps försvann från Iphone.

Naturligtvis visar Tim Cook också upp den Apple Watch han bär, och berättar att det för Apple aldrig har handlat om att vara först med en produktkategori. utan att vara bäst. Enligt Cook visade de upp klockan i förväg för att låta utvecklare hinna göra appar till den innan den börjar säljas, genom ramverket Watchkit.

Charlie Rose frågar Tim Cook var Steve Jobs finns med tanke på den nya produkten, som Tim Cook introducerade med Jobs klassiska fras "en sak till". Cook svarar:

"Han är i mitt hjärta, och han finns djupt i Apples DNA. Hans ande kommer alltid att vara grunden i företaget. Jag tänker på honom varje dag, och hans kontor står fortfarande kvar som han lämnade det, med hans namn på dörren. [..] Han stod för innovation, och för det enkla snarare än det komplexa."

Hemliga produkter

Avslutningsvis ger Tim Cook vaga ledtrådar om vad som kommer härnäst från Apple. Han säger att tv fortsätter att vara ett intressant område, och upprepar det han tidigare sagt om att tv är ett föråldrat medium.

Cook säger att det allra svåraste är att välja bort vad företaget inte ska fokusera på. Apple är intresserade av flera områden enligt honom, men att de vet att de inte kan göra allting bra. Cook vill föga förvånande inte avslöja vad som är på gång, men säger:

"Det finns produkter som vi arbetar på som ingen känner till... som det inte har ryktats om."

Skriven av Jakob Nilsson

Idag håller Samsung ett Unpacked-event, där det nya flaggskeppet Galaxy S8 kommer att visas upp. Klockan 17 idag börjar Samsungs presentation.

Igår bröt en brand ut i en Samsung-butik i Singapore. Ingen kom till skada men det är ännu oklart vad som orsakade branden.

Hidden Folks är ett ganska simpelt sakletarspel, som dock charmar tack vare sinnrikt illustrerade bilder, lustiga ljudeffekter och en nästan total gullighet.

Apple uppdaterar musikrigg-programmet Mainstage till version 3.3, med en lång lista av nya funktioner och åtgärder.

Apparna Pages, Numbers och Keynote får en uppdatering av Apple både på Mac, Iphone och Ipad.

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.