Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 6 och Iphone 6 Plus bredvid konkurrenterna

Apples nya telefoner är riktiga bjässar jämfört med vad som gjorts tidigare. I en jämförelse med konkurrenternas telefoner och Iphone 5S får vi en liten försmak på hur stora de är, i väntan på möjligheten att få klämma och känna på dem.

Apples grundare och tidigare vd Steve Jobs lanserade Iphone med en 3,5-tumsskärm som om det vore den perfekta skärmstorleken eftersom telefonen ryms i en hand och tummen når över hela ytan.

Medan Apple tidigare nöjt sig med att släppa en ny Iphone om året har andra telefontillverkare satsat på fler modeller och många skärmstorlekar. En del har satsat på väldigt stora telefoner som på engelska kallas för phablets eftersom de är ett mellanting mellan smarta mobiltelefoner och surfplattor.

Jobs och Apple ändrade sig och släppte telefoner på 4-tum, men lade också märke till konsumenternas efterfrågan på större skärmar. Tidigare i våras blev en del av Apples interna dokument offentliggjorda i samband med en rättegång mot Samsung och där framgick att företaget funderade på att släppa större Iphone-modeller.

Nu efter presskonferensen den 9 september vet vi att de gjorde mer än att fundera. Företaget behåller 4-tumsmodellerna Iphone 5S och 5C och lägger till Iphone 6 med skärm på 4,7 tum och Iphone 6 Plus med 5,5 tum.

Iphone 6 och Iphone 6 Plus jämte konkurrenterna

På pappret är de nya modellerna betydligt större än tidigare generationer Iphone och 99mac är mycket nyfikna på hur de kommer att kännas i handen. Troligen kommer vi att behöva vänta till säljstarten den 26 september innan vi kan prova på riktigt, men till dess kan vi fortsätta att jämföra och fundera mer teoretiskt.

Apples största telefon Iphone 6 Plus har samma skärmstorlek som exempelvis LG G3, Oneplus One och Samsung Galaxy Note 2. Alla enheternas skärmpaneler mäter 5,5 tum på diagonalen, men ändå skiljer det en del när man jämför enheternas yttre mått.

Iphone 6 Plus är högre än de andra telefonerna i 99mac:s jämförelse, men tunnast med sina 7,1 millimeter. Iphone 5S finns med som en jämförelse.

Iphone 6 Plus

LG G3

Oneplus One

Galaxy Note 2

Skärmstorlek

5,5 tum

5,5 tum

5,5 tum

5,5 tum

Höjd

158 mm

146,3 mm

152,9 mm

151 mm

Bredd

77,7 mm

74,6 mm

75,9 mm

80,5 mm

Djup

7,1 mm

8,9 mm

8,9 mm

9,4 mm

Vikt

172 gram

149 gram

162 gram

182 gram

Iphone 6 har samma skärmstorlek som Samsung Galaxy Alpha, Motorola Moto X (säljs ej i Sverige) och LG Nexus 4. Skärmarna mäter 4,7 tum på diagonalen, men här är det Samsung som tar hem kategorin tunnast telefon med sin Alpha som mäter 6,7 millimeter. Galaxy Alpha är också lättast, men det skiljer bara 14 gram till Iphone 6. Apples telefon är bland de högsta i den här jämförelsen, men Nexus 4 är några få millimeter längre.

Iphone 6

Galaxy Alpha

Moto X

Nexus 4

Skärmstorlek

4,7 tum

4,7 tum

4,7 tum

4,7 tum

Höjd

138,2 mm

132,4 mm

133,9 mm

140,8 mm

Bredd

67,1 mm

65,5 mm

68,7 mm

72,4 mm

Djup

6,9 mm

6,7 mm

9,1 mm

9,9 mm

Vikt

129 gram

115 gram

139 gram

144 gram

Om du verkligen inte kan vänta på att få känna den fysiska storleken i din hand bjuder Ars Technica på en PDF som du kan skriva ut och klippa till, men där saknas förstås djupet och framför allt vikten.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
43 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.