Rykte: Microsoft köper Minecraft

Microsoft uppges förhandla om att köpa den svenska spelstudion Mojang, kända för Minecraft.

Elektronikjätten Microsoft, som förutom operativsystemet Windows också tillverkar spelkonsolerna Xbox, är i förhandlingar om att köpa upp svenska Mojang AB, utvecklarna bakom det populära spelet Minecraft. Detta rapporterar Bloomberg, som också uppger prislappen till över 2 miljarder dollar, motsvarande cirka 14 miljarder kronor.

Affären kan avslutas så tidigt som denna vecka, och om beloppet stämmer är det den största affären för Microsoft sedan Satya Nadella tog över som vd efter Steve Ballmer.

Minecraft har blivit ett av världens mest populära spel och finns tillgängligt för ett stort antal plattformar så som Windows, OS X, Android, IOS, Xbox och Playstation. Om köpet blir av uppges Microsoft fortsätta att erbjuda spelet på andra plattformar.

Upphovsmannen bakom Minecraft heter Markus Persson och är även grundare av Mojang AB. Persson har tidigare uttryckt sig kritiskt till Microsoft och särskilt operativsystemet Windows 8, vilket skulle göra ett eventuellt köp till en oväntad vändning.

Markus Persson har också motsatt sig externa investerare i Mojang AB, och skrev i ett Twitter-meddelande i december 2012 att hans pris var just två miljarder dollar.

Det ska dock tilläggas att Persson också har beskrivit Microsoft som kompisar, och uppgett att de har samarbetat väl vad gäller Xbox-versionen av Minecraft.