Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Gemensamt lanseringsdatum ska motverka piratkopiering

Skivindustrin överväger att lansera nya album på samma veckodag över hela världen för att hindra piratkopiering och spridning av upphovsrättskyddad musik.

I en tid av strömmande musiktjänster hör kanske inte piratkopiering till det mesta aktuella ämnet, men skivbolagen för fortfarande en kamp mot olaga spridning av musik, ledd av branschorganisationen IFPI (The International Federation of the Phonographic Industry).

Ett av problemen är att ny musik, båda fysiska album och digitala, släpps olika veckodagar i olika regioner. Ett album som blir tillgängligt i Australien på fredagen kanske inte släpps i USA förrän nästkommande tisdag, vilket öppnar för piratkopiering och spridning av albumet över nätet.

IFPI är nu nära ett beslut där skivbolagen enas om en gemensam veckodag globalt där all ny musik släpps. Skivbolagen hoppas att en gemensam lanseringsdag skulle minska olaga spridning av musik, rapporterar Forbes.

Logistiska förändringar

Även om parterna är överens i sak går åsikterna isär gällande vilken dag som är lämpligast. Fredagar uppges i dagsläget vara den dag som har mest stöd, då de flesta konsumenter gör sina inköp under helgen. Men i nordamerika brukar musik släppas på tisdagar, vilket många oberoende skivaffärer förespråkar. På det sättet kan entusiaster som ser fram emot ett särskilt album köpa det direkt på tisdagen, medan vanliga konsumenter som köper det på fredagen fortfarande bidrar till den viktiga första försäljningsveckan.

Oavsett vilken dag som i slutändan blir den segrande kommer det innebära flera logistiska förändringar i de länder och regioner som tvingas byta dag. Ett exempel är hur topplistor sammanställs, så att de täcker in en hel veckas försäljning och exempelvis spelningar i radion.

Skivbolagsindustrin uppges sikta på att de nya gemensamma rutinerna ska inledas i juli nästa år. Även andra branscher som bok- och filmindustrin överväger liknande förändringar.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
11 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.