Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vändbar USB-kontakt färdig

Snart slut på USB-krångel. Nu är designen av den vändbara USB-kontakten Type-C färdigställd enligt organisationen bakom standarden. Den nya kontakten kommer att ersätta alla tidigare versioner.

Det brukar sägas att det tar minst tre försök att sätta in en USB-kontakt. Vid första försöket går det inte, vid andra försöket passar den inte heller, och vid det tredje försöket när den återigen är åt samma håll som vid första försöket – passar den plötsligt.

Gränssnittet har genom åren förändrats en hel del, även om designen på den fysiska anslutningen sett likadan ut. I slutet av förra året kom besked om att en ny typ av kontakt var på gång som skulle ersätta alla befintliga typer av USB-kontakter.

Nu meddelar organisationen bakom USB-standarden att den nya designen som heter Type-C är klar. Gissningsvis är det en nyhet som kommer att uppskattas mer än andra i specifikationerna, den nya kontakten blir vändbar på samma sätt som Apples Lightning-kontakt för bland annat #Iphone. Det kommer inte spela någon roll åt vilket håll man försöker ansluta den.

#USB Type-C hör till standarden USB 3.1 och är kapabel till att leverara upp till 100 watt, vilket skulle kunna göra det möjligt att ladda exempelvis bärbara datorer med gränssnittet.

Kontaktdonet är mindre och mäter 8,4 x 2,6 millimeter och ska passa allt från persondatorer till telefoner. Den nya typen kommer inte att vara kompatibel med äldre USB-anslutningar och den nya specifikationen definierar därför ett antal passiva adaptrar för att användare ska kunna använda sina befintliga produkter.

Då designen just färdigställts dröjer det troligen innan anslutningen syns i kommersiella produkter.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.