Apple och Samsung sluter fred utanför USA

Apple och Samsung har i ett gemensamt uttalande meddelat att de kommit överens om att avsluta alla pågående patent-tvister i alla länder utom USA.

Efter två långdragna och uppmärksammade rättegångar de senaste åren verkar Apple och Samsung nu närma sig en fredlig uppgörelse. I ett gemensamt uttalande har de båda bolagen meddelat att alla pågående tvister gällande patent kommer att avslutas, i alla länder utanför USA.

Stämningarna har tidigare haglat åt båda hållen. Apple har beskyllt Samsung för att kopiera design och teknik från hårdvara och mjukvara i Iphone, Samsung å sin sida har kontrat med att Apple använder patenterad trådlös teknik utan tillstånd. Det senaste stora rättsfallet slutade med att båda företagen dömdes att betala skadestånd till varandra, men lägre summor än vad som begärts.

I maj skrev 99mac om att Apple och Samsung inlett förhandlingar om att i framtiden lösa tvister utanför domstol, något som försvårades av att advokater från båda sidorna hade problem att komma överens. Men nu har alltså en viss överenskommelse nåtts, även om pågående rättsfall i USA fortsätter. Inte heller har Samsung och Apple enats om ett licensavtal för varandras patent, enligt Bloomberg.

Trots begränsningarna innebär den nya överenskommelsen att mindre resurser måste läggas på kostsamma och utdragna rättsprocesser som i praktiken inte har genererat något önskvärt resultat för varken Apple eller Samsung.