test

Imac 21,5-tum (mitten 2014) – 99mac testar Apples nya grundmodell

Apple lanserade nyligen en billigare grundmodell till Imac-familjen. 99mac har fått besök av 21,5-tums datorn som kostar strax över 10 000 kronor och tar reda på vad du får för pengarna.

Inledning

I september förra året kom det nya modeller av Imac med snabbare processorer, bättre grafik, 802.11ac Wifi och snabbare SSD-lagring. För lite mer än en vecka sedan fick de sällskap av en ny lägre prissatt instegsmodell med 21,5-tums skärm.

Apple har stoppat in en långsammare processor, mindre lagringsutrymme och det går inte att utöka mängden internminne. Resultatet är att företaget lyckats pressa ned priset till strax över 10 000 kronor, vilket är 2 000 kronor billigare än den tidigare instegsmodellen.

Målgruppen för den här datorn är inte personer i behov av prestanda, utan är snarare hemanvändare som primärt kommer att surfa på nätet, skolor eller till mindre krävande uppgifter hos företagare.

Det yttre

På utsidan syns inget nytt, det är samma tunna kant runt om medan skärmen blir tjockare mitt på. Alla anslutningar finns på baksidan och dvd-läsaren köper man fortfarande som ett externt tillbehör.

På 99mac:s testbänk står alltså den nya instegsmodellen i Imac-familjen med skärmstorleken 21,5-tum. Apple har ändrat konfigurationen med en långsammare processor, mindre lagringsutrymme och fastlödda minneskretsar.

Imac 21,5-tum (2014)

Egenskap

Värde

Skärm

21,5-tums LED-bakbelyst IPS-panel med
upplösningen 1 920 x 1 080 pixel

Processor

1,4 GHz dual-core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 2,7 GHz)

Minne

8 GB 1600 MHz LPDDR3

Kapacitet

500 GB Hårddisk 5 400 varv/min

Grafik

Intel HD Graphics 5000

Anslutningar

2 x Thunderbolt, 4 x USB 3.0, 1 x SD-kort,
1 x Gigabit Ethernet, hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11ac, Bluetooth 4.0

Operativsystem

OS X 10.9.3

Mått

H: 45 cm B: 52,8 cm Stativets djup: 17,5 cm

Vikt

5,68 kg

Pris

10 295 kronor inkl. moms

Konfigurationsval

Denna nya grundmodell bjuder inte på så mycket konfigurationsalternativ. Internminnet sitter fastlött och går inte att byta ut eller uppgradera, köpare får nöja sig med åtta gigabyte.

När det kommer till lagring finns några alternativ. Det sitter en mekanisk disk i från början som är hälften som stor som i de lite dyrare modellerna, användaren får en 500 gigabyte stor hårddisk som snurrar i 5 400 varv per minut. Det går att istället få samma en terabyte utrymme som kommer som standard i de dyrare modellerna, eller välja Apples hybridlagring Fusion Drive eller en SSD-enhet.

Alternativ

Pris

500 GB HDD

ingår

1 TB HDD

+440 kr

1 TB Fusion Drive
(128 GB SSD + 1 TB HDD)

+2 200 kr

256 GB SSD

+2 200 kr

Intryck

Det känns lite speciellt att testa en dator som på pappret är långsammare än vad vi testat förut. I vanliga fall kommer ju testexemplar som ersätter något gammalt och bjuder på bättre prestanda.

Datorn är precis som sina syskon ett litet mirakel på skrivbordet. Apple kan det där med att ta fram vackra, välbyggda produkter som vi inte kan tjata nog om. Allt förutom den skyddande yttre lådan är vitt, blankt och upplevs lyxigt.

Vi är snabbt igenom installationsguiden och kan testa vad datorn går för. För det mesta är datorn helt tyst, eller den överröstar i alla fall inte det vanliga bakgrundsljudet på kontoret, och blir knappt varm. Men en grej Apple, varför måste jag ställa in att kunna högerklicka själv? Kan det inte vara på som standard?

Imacen upplevs som långsammare än redaktionens datorer, vilket kanske mestadels har att göra med den mekaniska disken då både vår #Imac och vår Macbook Pro med Retina är utrustade med flashbaserad lagring. Datorn reagerar med en viss fördröjning när vi ska utföra vissa handlingar. Exempelvis tar det något längre från att vi högerklickat till att menyn dyker upp på skärmen.

Nyheterna

Processor och grafik. Imac-familjens minsting har fått samma processor som vi hittar i Macbook Air. Det sitter en i5-processor från Intel med dubbla kärnor och basfrekvensen 1,4 gigahertz som med Turbo Boost kommer upp till 2,7 gigahertz.

Internminne och lagring. Datorn kommer med en mekanisk hårddisk som rymmer 500 gigabyte och 8 gigabyte internminne som sitter fastlött på moderkortet och kan inte uppdateras i efterhand.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
7 svar

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.

Nu finns Oneplus 5 att köpa hos svenska återförsäljaren Webhallen. Tidigare har den bara funnits via tillverkarens egna webbsida.

Apple fortsätter att satsa på eget videoinnehåll till Apple Music. Nu har de anställt Matt Cherniss, som tidigare varit chef för WGN America och Tribune Studios.

Analytikern Ming-Chi Kuo menar att nästa Apple Watch kommer att erbjudas både med och utan egen LTE-koppling med liknande design som idag.

Apple kan vara på gång att lägga till stöd för svensk kollektivtrafik i sina kartor. Det har börjat dyka upp röda markeringar för stationer och hållplatser.

Tack till Athen för detta #nyhetstips!