Nästa OS X döps efter nationalparken Yosemite

UPPDATERAD. Apple inledde WWDC med att visa upp nästa version av OS X. Mavericks blev första versionen som inte döptes efter en stor katt. Nu kommer Yosemite.

OS X har tidigare fått namn efter stora kattdjur, men förra året bytte de till att döpa sitt operativsystem efter inspirerande platser i Kalifornien och Mavericks blev den första versionen med den nya namnserien.

Mavericks efterföljare har haft kodnamnet Syrah, men under #WWDC presenterar Apple nu det nya namnet OS X Yosemite och visar samtidigt upp stora grafiska förändringar av gränssnittet som liknar vad Apple gjorde förra året med IOS 7.

Ny grafisk design

Den mest påtagliga förändringen i OS X Yosemite är ett helt nytt användargränssnitt. Borta är Aqua-gränsnittet med glänsande krom och texturer. Istället har IOS 7 fått agera stilikon, vilket innebär fler vita fält, ett nytt systemtypsnitt och mer transparens. OS X får med Yosemite nya ikoner och ett mörkt läge för användare som inte tycker om det vita ljusa gränssnittet.

Notiscenter har blivit uppdaterat, och stöder nu widgets från tredjeparts-appar. Kalendervyn i Notiscenter har också blivit tydligare med en ny dagsvy liknande den som finns i IOS.

Markup heter en ny funktion för att snabbt göra anteckningar och markeringar i e-postbilagor som bilder och PDF-dokument. Det är ett enkelt redigeringsverktyg som öppnas direkt i Mail, och stöder signering av dokument genom att skriva med fingret direkt på datorns trackpad. Markup känner också igen när användaren till exempel ritar en pil eller en pratbubbla och gör automatiskt formen prydligare.

Safari har också fått ett enklare gränssnitt, där det mest anmärkningsvärda är att nästan alla knappar försvunnit eller samlats längs en enda rad vid adress- och sökfältet. En ny flikvy kan samla olika flikar från samma webbplats så att det blir mer överskådligt att se vilka flikar som är öppna. Sökfältet är nu också integrerat med Spotlight.

Den tidigare funktionen för privat surfning har utvecklats, och det går nu att aktivera privat surfning enbart för ett fönster. Alla historik och besökta platser i det fönstret spara inte, men övriga fönster fungerar normalt. Dessutom har Safari fått inbyggt stöd för Netflix, vilket gör att den populära film- och tv-tjänsten drar mindre ström och ger upp till två timmars längre speltid.

Mail har fått en ny funktion som heter Maildrop som ska underlätta för användare att skicka stora bilagor till varandra. Istället för att en stor bilaga som en bild eller PDF skickas via e-postservern som ofta hindrar stora filer skickas bilagan istället genom Icloud. Om mottagaren också använder Mail dyker bilagan upp i mailet automatiskt. Om en annan e-postklient används finns istället en länk i brevet för att ladda hem bilagan från iCloud.

Det nya operativsystemet får samma systemkrav som Mavericks och kommer också att vara gratis när det släpps. Yosemite släpps till utvecklare redan idag och kommer till resten av Mac-användarna senare i höst. Det går också att ta del av tidiga versioner även utan ett utvecklarkonto genom att anmäla sig till OS X Betaprogram, vilket är gratis och som 99mac tidigare rapporterat.

Kommentarer
278 svar

En av de första konceptbilderna för nästa Iphone har dykt upp på nätet. och visst kittlar det fantasin en smula.

Xiaomi-chefen Hugo Bara lämnar det kinesiska företaget för att påbörja ett nytt, än så länge okänt, projekt hemma i Kalifornien.

Foxconn vill investera 7 miljarder dollar tillsammans med Apple för att öppna en amerikansk fabrik för tillverkning av bildskärmar för Iphone.

Samsung kommer inte visa upp Galaxy S8 under den stora mobilmässan MWC i Barcelona.

Samsung har presenterat sin rapport om vad som orsakade Galaxy Note 7 att självantända.

Amanda och Jakob pratar årets kommande mobiltelefoner, bluetooth, mutskandaler och flygande bilar.