Nyheterna i IOS 8

UPPDATERAD. Nästa version av IOS släpps till hösten och bjuder på flera nyheter för bland annat Notiscenter, Meddelanden och Bilder. Apple visar också upp helt nya appen Health.

Förra året bjöd IOS 7 på stora förändringar av det grafiska gränssnittet när Apple visade upp systemet under WWDC. När de nu visar upp IOS 8 ligger fokus istället på bättre integration med Mac, molnet samt nya funktioner och appar.

Apples vd Tim Cook berättade under kvällen att Apple nu med de nya versionerna av OS X och IOS fokuserar på att bättre integrera sina operativsystem, enheter och tjänster på ett sätt som bara Apple kan göra. 99mac har redan rapporterat om några av nyheterna som Airdrop, Handoff och telefonsamtal och meddelanden från IOS direkt i Macen, men det var inte det enda nya med IOS 8.

Nya funktioner i korthet

Notiscenter blir mer kraftfullt. Det går att svara på meddelanden eller agera på notiser direkt från låsskärmen och toppen av skärmen. Med IOS 8 kan användaren svepa neråt när en notis ligger överst på skärmen och svara på ett meddelande utan att lämna appen personen är i just nu. Det här fungerar för Meddelanden och tredjepartsappar.

Touch ID kommer att fungera även med tredjepartsappar.

IOS 8 kommer att visa batteriförbrukning per app. Det betyder att det kommer att bli lättare att hitta batteritjuvar.

Favoritkontakter syns nu i multikörningsvyn.

Safari för Ipad får nya flikar. Samma flikvy från Safari för Iphone och sidopanelen i OS X Yosemite finns nu för Ipad.

Mail får gester och bättre hantering. Apple Mail får funktioner som liknar Mailbox med gestbaserade funktioner och bättre integrering med kalendern.

Spotlight fick stora förändringar i OS X och IOS 8 blir inte utan. Sökresultat från exempelvis Wikipedia och musik från Itunes-biblioteket syns direkt under sökningen. Spotlight finns också inbyggt i Safaris sökfält som ett alternativ till Google.

IOS 8 får stöd för nya tangentbord. Apple har tagit fram Quicktype som kan föreslå ord baserade på vilken kontext de ska passa in i. Funktionen lär sig också från användaren, men informationen stannar i enheten och delas inte. IOS 8 får också stöd för tangentbord från tredjepartsutvecklare.

Användare kan numera döpa konversationer i Meddelanden och hantera grupper. Det går att använda Stör ej-funktionen på enskilda trådar och det går nu att lämna gruppkonversationer. Det har också blivit lättare att dela röstmemon, foton och video med IOS 8-versionen av appen. Användare kan också enkelt dela sin geografiska position.

Meddelanden har blivit mer likt Facebooks app Messenger när det gäller att dela media. Det går att radera ljud- och videomeddelanden efter en viss tid för att spara utrymme i enheten, och ljudmeddelanden kan höras direkt från låsskärmen tack vare sensorn som känner av när telefonen läggs mot örat.

Icloud Drive fungerar också för IOS.

Apple har också tagit fram förbättrade tjänster för stora företag som använder Ipad. Till dessa hör exempelvis möjligheten att kryptera enskilda epost-meddelanden och MDM (Mobile Device Management) som gör att exempelvis e-böcker och PDF-filer kan skickas automatiskt till anställdas IOS-enheter. En annan välkommen funktion vid presentationer är att Iphone och Ipad nu kan ansluta till en Apple TV via Airplay utan att vara ansluten till nätverket.

Istället för Healthbook visade Apple upp Healthkit och Health. Healtkit är en funktion som pratar med andra träningsappar och samlar information från dem på ett och samma ställe i appen Health. Appen kan visa vikt, aktivitet, puls och annat.

IOS 8 gör det möjligt att dela inom familjen. Det går att dela bildströmmar, kalendrar, påminnelser, Hitta min vänner och inköp från Apples digitala butiker mellan upp till sex familjemedlemmar. Det är kreditkortsinformationen som binder samman vilka som delar.

Alla bilder lagras nu i Icloud, utrymmet i enheten begränsar inte längre användaren. Det finns avancerade sökfunktioner för tid, plats och album. Bilder har också fått redigeringsfunktioner direkt i appen. Bilder och videoklipp lagras i full upplösning i molnet, men kräver utrymme. Upp till fem gigabyte är gratis, men användare kan köpa mer utrymme till nya lägre priser.

Apple integrerar Shazam med Siri. Användare kan exempelvis fråga Siri vad som spelas med det nya kommandot Hey Siri, som aktiverar den digitala assistenten. Det går också att handla material från Itunes via Siri. IOS får också stöd för 22 nya språk för diktering, och Siri kan nu känna igen röstkommandon strömmande, så att samtalet flyter bättre.

Tillgängligt i höst

IOS 8 finns tillgängligt för registrerade utvecklare redan nu och släpps till allmänheten i höst. Apple listar att operativsystemet kommer att fungera från Iphone 4S och senare, femte generationen Ipod Touch eller senare, Ipad 2 eller senare och de två generationerna av Ipad Mini.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
278 svar

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.

Ända sedan Galaxy S4 har Samsung släppt en extra slittålig variant av den årliga Galaxy S-modellen. Nu visar läckta bilder hur årets modell förmodligen kommer att se ut.

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.