Eddy Cue: "Steve Jobs hade varit stolt"

Under Code Conference intervjuades Apple-chefen Eddy Cue tillsammans med Beats Jimmy Iovine, om bland annat Steve Jobs och framtidens produkter för Apple.

Den årliga intervjun på Code Conference, tidigare All Things Digital, har tidigare gästats av Steve Jobs, och senare Tim Cook. I år var det dock Eddy Cue som representerade Apple tillsammans med det nya tillskottet Jimmy Iovine från #Beats. Cue och Iovine överöste varandras företag med komplimanger under intervjun som leddes av radarparet Walt Mossberg och Kara Swisher. Detta rapporterar Recode.

Jimmy Iovine talade bland annat om de kulturella skillnaderna mellan Hollywood och Silicon Valley. "Folk i Hollywood är väldigt osäkra, och folk i Silicon Valley är som regel en smula för självsäkra" , sade Iovine och uttryckte att han på Apple träffat människor som såg saker och ting på hans sätt.

Eddy Cue sade att de produkter Apple planerar under resten av året är de bästa han själv sett under sina 25 år på Apple. Kara Swischer frågade genast Jimmy Iovine om han kunde tänka sig att berätta om produkterna, på vilket Iovine med en lätt suck svarade:

"Jag får se dom imorgon. Jag har hälsat på hos Apple i två månader nu, och när jag kommer hänger de stora skynken över allting. Jag skojar inte."

Mossberg frågade Cue om han verkligen kunde stå för det uttalandet, med tanke på att Apple tidigare hade lanserat produkter som Imac, Ipod, Iphone, Ipad och Macbook Air.
– Jag anser att det som kommer är fantastiskt , svarade Cue.

"Dagens tv suger"

Eddy Cue blev också tillfrågad om Apples planer för tv. Han sade att dagens tv-upplevelse suger, eftersom det inte finns någon gemensam standard och att rättigheter till olika program är ytterst komplicerade, mycket mer än i musikindustrin.

Walter Isacsson, som skrev Steve Jobs biografi, har tidigare spekulerat att just Jimmy Iovine kunde vara en nyckelperson för Apple när det gäller att knyta avtal med film- och tv-industrin. Iovine själv förnekade dock detta, och sade att han inte skulle "gå i närheten av tv".

Enligt Cue kommer Apple TV att fortsätta utvecklas och få mer innehåll. Han ville dock inte gå in på detaljer kring Apples planer. Cue sade:

"Problemen i sig är inte komplicerade. Att lösa dom är däremot komplicerat, för det är så många parter inblandade."

Arvet efter Steve Jobs

En av de sista samtalsämnena under intervjun handlade om Steve Jobs, och hur hans bortgång påverkat. Walt Mossberg frågade hur saker och ting har ändrats på Apple sedan Jobs försvann. Enligt Eddy Cue ville Steve Jobs i första hand skapa en företagskultur som skulle bevaras längre än bara under hans egen tid som vd. Cue sade:

"Jag hade äran att arbeta väldigt nära honom under 17 år varje dag. Vi pratade alltid om att Apple skulle bli något som kunde bevaras i hundra år eller tvåhundra år. Det är den kultur han skapade på Apple. Att bry sig om varje liten detalj, och att göra få saker men göra de väldigt väl. Det hoppas jag fortsätter långt efter att jag själv är borta."

Walt Mossberg följde upp med ett påstående om att förlusten av en sådan profil som Steve Jobs ändå måste ha inneburit förändringar och en omstart på något sätt. Eddy Cue svarade att han för sin egen del aldrig upplevt någon omstart. Steve Jobs var sjuk under en längre tid, så hans frånfälle kom inte från en dag till en annan. Cue sade:

"Steve var en god vän och mentor, och hans död är givetvis väldigt betydelsefull för mig. Men när jag ser på vad han satte i rörelse, och vad vi gör idag på Apple, så tror jag att han skulle vara extremt stolt. Vi för vidare arvet efter honom."

Jimmy Iovine sade att det vore fel av honom att uttala sig om Steve Jobs eftersom han är så ny på företaget, men att han slagits av vilket fantastiskt företag Apple är, och vilket väl fungerande arbetsteam det finns där.
"Varje lag som förlorar sin lagkapten måste utföra ändringar i laguppställningen" , sade Iovine. "Apple har tillfört några fantastiska personer till laget."

Jimmy Iovine sade också att en sak han förvånats över sedan han började besöka högkvarteret i Cupertino är hur litet det ändå är.
– Apple fungerar som ett litet företag, men det är ett stort företag , sade Iovine.

Skriven av Jakob Nilsson

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.

Nu finns Oneplus 5 att köpa hos svenska återförsäljaren Webhallen. Tidigare har den bara funnits via tillverkarens egna webbsida.

Apple fortsätter att satsa på eget videoinnehåll till Apple Music. Nu har de anställt Matt Cherniss, som tidigare varit chef för WGN America och Tribune Studios.

Analytikern Ming-Chi Kuo menar att nästa Apple Watch kommer att erbjudas både med och utan egen LTE-koppling med liknande design som idag.

Apple kan vara på gång att lägga till stöd för svensk kollektivtrafik i sina kartor. Det har börjat dyka upp röda markeringar för stationer och hållplatser.

Tack till Athen för detta #nyhetstips!