Korta nyheter vecka 21

Det händer mycket saker som 99mac inte hinner skriva om. Prylar släpps, appar uppdateras och nyheter flödar. Här kommer en bunt länkar, tips och annat anmärkningsvärt från veckan som varit.

Twitter ryktas köpa Soundcloud

På en och samma vecka startade och dog ryktet om att Twitter funderar på att köpa Soundcloud. Det är en Berlin-baserad tjänst för att ladda upp och dela musikfiler som beskrivs som "ett Youtube för musik". I oktober förra året hade tjänsten 250 miljoner användare.

Twitter har lanserat och lagt ned den egna tjänsten Twitter Music och ska enligt Recode ha funderat på att köpa Soundcloud. Wall Street Journal skriver att Twitter bestämt sig för att inte genomföra affären då "siffrorna inte gick ihop".

Om köpet blivit av hade det blivit Twitters största uppköp någonsin. När Soundcloud samlade in pengar från investerare nyligen värderades företaget till 700 miljoner dollar.

Apples inbytesprogram för Ipad kommer till Europa

Efter att på vissa håll i Europa först ha infört inbytesprogram för Iphone är det nu dags för ett motsvarande program för Ipad. Apples butiker i Storbritannien, Spanien och Tyskland är först ut här i Europa med att ta in Ipad 2, Ipad 3, Ipad 4 eller första generationens Ipad Mini. Pengarna för den gamla enheten dras av på priset för en ny IOS-enhet.

Netflix kommer till fler länder i Europa

Film- och tv-tjänsten Netflix grundades redan 1997 och skickade då ut fysiska DVD-skivor till sina kunder. 1999 började man distribuera digitalt, och tjänsten kom till Sverige i oktober 2012. I Europa finns Netflix även i Storbritannien, Irland, Norge, Danmark och Finland samt Holland.

Nu meddelar Netflix att företaget kommer att etablera sig i fler europeiska länder. Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike, Belgien och Luxemburg är länderna som ska få tillgång till tjänsten. Något lanseringsdatum är inte avslöjat förutom att det sker mot slutet av 2014.

Apple ges 20 dagar att svara italienska myndigheter

Italienska konkurrensmyndigheter utreder huruvida Apple, Google, Amazon och Gameloft vilseleder konsumenter kring köp inuti appar, som 99mac tidigare rapporterat.

Nu skriver Zdnet att företagen får 20 dagar på sig att inkomma med svar på myndighetens utredning. Myndigheten oroar sig för att konsumenterna vilseleds att tro att appar är gratis när det i själva verket kan kosta att använda dem och för att det inte framkommer tillräckligt tydligt hur man gör för att undvika eller stänga av möjligheten att göra köp i appar.

Nya eller uppdaterade appar

Omnifocus 2 för Mac

Omnifocus är en populär projekt- och planeringsapp som nu kommer i version 2 för Mac. Det finns också en IOS-app som kan synkronisera innehållet mellan användarens enheter.

Med Omnifocus 2 kan användaren planera både stora och små projekt som delas upp i hanterbara delmål. Det går att lägga till nya grejer som ska kommas ihåg direkt i programmet, via IOS-appen eller genom att mejla. Sortera, sätt slutdatum och hur lång tid varje uppgift beräknas ta.

Via Omni Groups webbplats kan en 14-dagars testversion laddas ned, men appen finns också i Mac App Store för 299 kronor.

Namn
OmniFocus 2
Plattform
OS X
Utvecklare
The Omni Group
Version
2.0
Pris
299,00 kronor
Krav
OS X 10.9.2 eller senare, 64-bitars processor
Språk
Engelska

Pixelmator för Mac

Bildredigeringsprogrammet Pixelmator har blivit uppdaterad till version 3.2, och bjuder på flera nya funktioner förutom de vanliga buggfixarna och förbättrad stabilitet. De största förändringarna är att det nu går att låsa lager för att hindra ändringar, och ett nytt reparationsverktyg som "magiskt" kan ta bort störande delar av en bild eller reparera felaktigheter i bilden. Det går nu också att göra om en markering till en form.

Pixelmator är en gratis uppdatering från tidigare versioner.

Namn
Pixelmator
Plattform
OS X
Utvecklare
UAB Pixelmator Team
Version
3.2
Pris
229,00 kronor
Krav
OS X 10.9.1 eller senare, 64-bitars processor
Språk
Engelska med flera, ej svenska

Mailbox för IOS får stöd för Facebook:s App Links

Förra månaden lanserade Facebook ett nytt verktyg baserat på öppen källkod kallat för App Links. Verktyget fungerar för alla plattformar och gör det möjligt för utvecklare att göra länkar som öppnar upp andra appar i enheten istället för att skicka användaren till den inbyggda webbläsaren.

Dropbox-ägda Mailbox är en av de första som implementerar App Links via en uppdatering som också fixar några buggar relaterade till att svara och vidarebefordra mejl på Ipad.

Namn
Mailbox
Plattform
IOS
Utvecklare
Dropbox, Inc.
Version
2.0.2
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska med flera, ej svenska

Läsarundersökningar på 99mac

Vad tycker du att nästa version av OS X ska heta?

När det framkom att Apple genom två bolag kan ha registrerat flera varumärken som kan vara tänkbara namn på kommande OS X-versioner frågade vi er vilket som ni tycker passar bäst till nästa version. 256 personer tyckte till och här är resultatet:

Flest röster, 27 procent, fick alternativet OS X Pacific, med OS X Redwood på en andraplats med 23 procent.

Har du försökt låsa upp din Ipad med Touch ID?

Några kodrader i IOS 7.1 tyder på att nästa generation av Ipad-modeller också får Apples fingeravtrycksläsare Touch ID. 99mac:s redaktör Ida Lindkvist tycker att det är på tiden då hon ofta kommer på sig själv med att försöka låsa upp sin Ipad med hjälp av ett finger. 31 personer har röstat i läsarundersökningen och resultatet kommer här.

De flesta av er har inga problem med att komma ihåg att Ipad inte har Touch ID än, 77 procent vill däremot gärna få det i nästa version. Bara 16 procent gör som vår redaktör och försöker låsa upp med fingret och blir kanske till och med frustrerade över att det inte fungerar redan idag.

Hur faller domen i Samsung vs Apple-målet?

Apple och Samsung slåss gärna om patent i rättegångar och nyligen avslutades ett mål där båda parter beskyllde varandra för patentintrång. I samband med att det var dags för slutpläderingar inför juryn frågade vi hur ni trodde att det skulle gå. 52 personer var med och röstade och resultatet kommer här.

Så här med facit i hand hade 56 procent av er rätt, Apple fick skadestånd, men inte så mycket som de begärt.

Hur ser Apples framtid ut?

Investeraren Fred Wilson tror att Apple kommer att tappa i relevans och inte ens vara med bland de tre toppföretagen inom teknik år 2020. Vi frågade er hur ni ser på Apples framtid och resultatet nedan talar sitt tydliga språk. 108 personer har varit med och röstat när det här sammanställs.

Nästan 70 procent tror att Apple kommer att fortsätta att leverera eftertraktad hårdvara även framöver. 17 procent tror eller hoppas att Apple kommer att frodas i molnet.

Vad tycker ni om detta Iphone-koncept?

Designern Mike Donovan har tagit fram några riktigt härliga retro-koncept för Iphone där han hämtat inspiration från Apples tidiga produkter. Resultatet är Iphone-modeller som de skulle ha kunnat se om om de lanserats samtidigt som exempelvis Power Mac G4 eller Imac G3. 99mac frågade er läsare vad ni tyckte om designen. 199 personer var med och röstade.

Över 60 procent av er tycker att de moderna Iphone som Apple faktiskt har släppt passar bäst. 26 procent önskar att Apple kommer att släppa några retro-modeller framöver och 11 procent tänker sig att en sådan design skulle kunna passa för en Iphone Mini.

Mini är ett namn som andra mobiltillverkare gärna sätter på modeller som är lite mindre och framför allt lite enklare än deras motsvarigheter utan tillägget Mini.

Skriven av Ida Blix Jakob Nilsson

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.